Idrett og sunn mat- også for allergikere

I samarbeid med

Søknadssammendrag

1. Bakgrunn for prosjektet
Tillitsvalgte i lokalforeninger og regionen får mange henvendelser fra matallergikere og deres foresatte om at de med matallergier ikke kan spise noe av det som selges under idrettsarrangementer. Vi tror ikke det er mangel på vilje fra de frivillige som betjener kjøkkenet under arrangementet til ikke å tilby egnet mat for allergikere, men at de mangler kompetanse og ideer til alternativer.

Matallergi rammer ca 5-8 % av barn under tre år, men angår alle som har barn med allergi i familien eller idresslaget. I befolkningen er det totalt omkring 5 % som har matallergi eller reagerer på bestanddeler i maten, matoverfølsomhet (www.naaf.no/mat). For å tilrettelegge for alle de som har matallergier ser Astma- og Allergiforbundet behovet for at det også under idrettsarrangementer tilbys allergivennlig mat.

Sunn mat er en selvfølge for de som driver ulike idretter. Flere idrettslag har skolert trenere om riktig ernæring og trening. Under arrangementer er det frivillige som stiller opp på kjøkkenet, ofte har idrettslaget eller gruppa sin tradisjon på hva som selges under arrangementene. Mange har innført salg av frukt, grønnsaker og andre sunne alternativer. Med små tilpasninger vil de sunne alternativene også kunne tilpasses allergikere. De vanligste allergiene er ovenfor egg, melk, peanøtter, nøtter, soya og hvete.

2. Prosjektets målsetting
Utarbeide forslag til hvordan det kan tilbys sunn og allergivennlig mat under idrettsarrangementer, med følgende delmål:

• Utarbeide et skriftlig materiale, f.eks. en meny, med bilder og tekst om hvordan legge til rette for at det tilbys sunn og allergivennlig mat under et idrettsarrangement.
• Prøve ut menyen på idrettsarrangementer i regionen
• Design av informasjonsmaterialet
• Spre informasjon om prosjektet

3. Prosjektets målgruppe
Frivillige og andre som er ansvarlig for planlegging og gjennomføring av matservering/kjøkken/kiosk under ulike idrettsarrangementer.

4. Beskrivelse av gjennomføring
NAAF Region Nord vil samarbeide med et idrettslag om å lage et forslag til sunn og allergivennlig mat med oppskrifter og tips om allergitrygge produkter. Det kan være smoothie (med havre/rismelk/soya), grove tacobiller, muffins (uten og/eller egg/melk/gluten) og vafler med grovt mel (uten og/eller egg/melk/gluten). Dette er bare noen forslag, det blir opp til prosjektgruppa å komme med andre forslag.Etter at opplegget er utprøvd av flere frivillige under ulike idrettsarrangementer, vil det bli utarbeidet et skriftlig materiale (meny) som kan brukes av frivillige rundt om i hele landet.

Informasjon om prosjektet vil bli spredt via nettsiden og Facebooksiden til Astma- og Allergiforbundet, bladet AstmaAllergi, nettsiden til forbundet og Region Nord og Facebooksiden til idrettslaget, samt andre nettsider og blader som leses av frivillige og ansatte i idrettsmiljøer.

5. Prosjektets betydning
Barn og ungdom som har matallergi vil føle seg inkludert når de får servert eller kan kjøpe samme mat som andre, også under idrettsarrangement. For foreldre til barn med matallergi vil det bli enklere og tryggere om de vet at også barn med matallergi kan spise sunn mat under et idrettsarrangement. Matallergikere vil ikke føle seg stigmatisert og spesiell når de slipper å ta med matpakke. Det at alle, også de med matallergi kan ta en kopp kaffe, smoothie eller noe å spise, øker det sosiale fellesskapet både blant barn og voksne under idrettsarrangementet.Det vil bli lettere for de frivillige som jobber på kjøkkenet under idrettsarrangementet når de vet hva som kan lages og serveres til matallergikere.

Alle vet at det er viktig med sunn mat for å kunne prestere maks. Trenere vil kanskje se økt prestasjon når ungene har fått i seg sunn mat. Det at alle kan spise det samme kan bidra til å øke samholdet i laget.

6. Fremdriftsplan
Januar 2014 Etablere kontakt med et idrettslag og medlemmer til prosjektgruppe
April 2014 Første utkast til opplegg klart til utprøving
August 2014 Evaluere først utkast, andre utkast klart til utprøving
September 2014 Design av folder
Oktober 2014 Markedsføring
Desember 2014 Regnskap og rapport

Sluttrapport

Sluttrapport/artikler (pdf)

Idrett og sunn mat- også for allergikere sluttrapport 2014.pdf

Prosjektleder/forsker

Anne-Kari Isaksen

Detaljer
Program
Forebygging (2013)
Prosjektnavn
Idrett og sunn mat- også for allergikere
Organisasjon
Norges Astma- og Allergiforbund
Beløp Bevilget
2014: kr 53 000
Startdato
01.01.2014
Sluttdato
31.12.2014
Status
Avsluttet