Inkludering av barn med Downs syndrom på KARATESTEVNER

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Prosjektet vårt går ut på å inkludere barn på karatestevner på Østlandet og med dette inspirere andre klubber til å gjøre det samme. I paraidrett karate rundt i verden i VM, EM, Premier league, Youth League og lokale stevner i land som Spania, Tyrkia, Tyskland, Italia, Chile heter den konkurranseformen barn og ungdom med Downs syndrom deltar i KATA. Etter å ha trent barn i karate i over 40 år, har vi erfart at få barn med Downs syndrom er inkludert i karatetrening og 0 barn inkludert på karatestevner i Norge. Kampsportforbundet støtter vårt prosjekt 100%.

Målsetting for prosjektet

Prosjektet vårt går ut på å inkludere barn på karatestevner på Østlandet og med dette inspirere andre klubber til å gjøre det samme. å gi dem muligheten til kanskje en gang å delta på et VM, EM, Premire League, osv.

Målgruppe

Barn med Downs syndrom. Prosjektet vårt går ut på å inkludere barn på karatestevner på Østlandet og med dette inspirere andre klubber til å gjøre det samme.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

8

Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet

Disse barna/ungdommer skal trenes i KATA. Kata er er noe som enhver karateutøver er kjent med. Barna som har vært og fortsatt er hos oss er blitt noe kjent med kata. KATA er bevegelser som er koblet til hverandre og som man utfører alene på gulvet. Enkelt forklart utføres bevegelser som spark, slag, block mens man forflytter kroppen i forskjellige retninger. Alle disse bevegelser er forutbestemt og hører til karatestilarten. Det vil bli brukt god tid for å lære dem de enkleste KATA. Vi tenker at vi vil bruke ett år for å lære dem 1 KATA. Utfordringene med KATA er at det krever mye tid og mye tålmodightet. Derfor tenker vi oss et prosjekt med en varighet på 2 år. Vi tenker at for å få en ønsket effekt og en gradvis fremgang er tiden det beste hjelpemiddel. Eksempler på dette her man se her https://youtu.be/hX2Ti-McrqI https://youtu.be/f-i4rn4tMMY https://youtu.be/3QqKUez5ZvI

Fremdriftsplan for prosjektet

I dag trener barna med Downs syndrom 1 gang i uka (1/2 time). Vi skal øke det til 3 ganger i uka, 45 minutter hver gang. Vi skal ha 2 faste trenere på hver trening. Prosjektansvarlig og prosjektmedansvarlig eller en hjelpeinstruktør. Total 8 utøvere. Delt på jenter og gutter. Hvis vi starter i januar 2022, skal vi kunne presentere dem på deres første ØSTLANDSCUP høsten 2022 og en måned senere i NORGESMESTERSKAP 2022. Dette er helt nytt i Norge.

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Prosjektet “Barn med Downs syndrom på karatestevner” er et prosjekt som skal gi disse barna spesifikk trening slik at de kan være med å konkurrere på karatestevner, noe som aldri før har skjedd i Norge. Det er viktig å nevne at det finnes 2 måter å konkurrere i karate: Kumite (fighting) og KATA (mønster) Prosjektet har vært i drift i 2 år. Prosjektet har 7 aktive utøvere. 6 av dem er ungdom/voksne med Downs syndrom og en utøver med cerebral parece. Prosjektet har pr. dags dato en prosjektleder, en nestprosjektleder og 4 hjelpetrenere. Vi vil rette en stor takk til Sarpsborg karateklubb, Stiftelsen Dam og Idrettsforbundet. Idrettsforbundet har via Line Hurrød vært til stor hjelp. Line med sin profesjonalitet og entusiasme har hjulpet oss med informasjon når det har vært nødvendig. De forskjellige seminarer hun har ledet i løpet av året, har vært til stor hjelp for oss. Takk Line.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Det er oppnådd i veldig stor grad. Må nevnes at før vi startet prosjektet, fantes det veldig lite kjennskap til Para karate i det norske samfunn. Vårt budskap, via deltakelse på de forskjellige arenaer hvor våre fightere har vært, pluss publiseringer om dette i de forskjellige sosiale medier, aviser, NRK, podcaster og mye mer, har gjort at Norge er blitt kjent med prosjektet. Andre klubber har tatt kontakt med oss for å få hjelp til å starte egen gruppe. Det er blitt holdt seminarer hvor prosjektlederen er blitt invitert til å fortelle om prosjektet, i Oslo hvor idrettskretsen fra hele landet var invitert og foredrag for over 30 idrettslag i Halden.Det kan også nevnes at vår prosjektleder Juan fikk Frivillighetsprisen på Sarpsborg galla i slutten av januar av Sarpsborg kommune for arbeid med barn med Downs syndrom. Prosjektet er blitt kjent nasjonalt og internasjonalt.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

7

Prosjektgjennomføring/Metode

For oss å jobbe med barn med Downs syndrom i en så tilrettelagt form var noe helt nytt. Alt vi har oppnådd, måtte vi prøve ut først for å se om det fungerte. Når man snakker om barn med Downs syndrom, er det første man tror at alle er like, men det er de ikke. Alle er forskjellige, alle har ulike utfordringer, felles for dem er at de har Downs. Den første utfordringen ble språket, de har veldig lite språk. Så vi måtte lage våre egne metoder for å lære dem KATA. Vi prøvde, vi feilet og vi prøvde igjen, igjen og igjen. Viktig i dette har vært evalueringer mellom prosjektleder og nestprosjektleder som har bachelor i idrettspsykologi. En metode som mulig har fungert meget bra kalte vi: «1 til 1 metode», en fast trener på en utøver. Metode nr. 2: Å lære utøvere 2-3 bevegelser ad gangen hver trening, gå tilbake til disse bevegelser på neste trening og lære dem 1 eller 2 bevegelser til. Dette har gjort at utøvere har hatt stor fremgang på «kort tid». Vi forsetter å utvikle nye metoder.

Resultater og resultatvurdering

I de 2 år prosjektet har vært i drift, har vi hatt mange flotte resultater: -Barna er blitt en del av Sarpsborg karateklubb -Ved siden av hovedtreningen som er Kata, har de også trent andre typer treninger som har gitt dem bedre koordinasjon, balanse, stabilitet i bevegelsesmønstre, fokus, disiplin, holdning. De har fått en sterk følelse av mestring, en følese som alle mennesker, spesielt barna er veldig avhengig for å kunne utvikle seg. De gir sterkt utrykk for at de trives med det de gjør og å være en del av et miljø som aksepterer dem. Det største resultat for dem er selvfølgelig å være med på karatestevner sammen med de funksjonsfriske. De forstår at de blir tatt godt vare på av alle de andre. Det største resultat av vår jobb er å se dem gå på matta og gjøre akkurat det de skal gjøre, hverken mer eller mindre. Man ser den gode følelse og glede de får ved å mestre. Reaksjonen er ikke ulik fra funksjonsfriske. Størst resultat får glade barn

Oppsummering og videre planer

I de 2 årene som prosjektet har vært i drift har vi lært utrolig mye. Vi har lært at barn med Downs syndrom er fulle av ressurser. Barn med Downs syndrom har spesielle egenskaper og personligheter. Prosjektet har gitt dem og oss veldig mye mestring. Disse barna har etterhvert klart å mestre de øvelser de har lært og oss ledere, instruktører metoder vi etterhvert har funnet for å lære dem. Vi er heldige og takknemlige for at DAM stiftelsen gir oss mulighet til å fortsette 2 år til. Det er en flott vei vi har foran oss. Vi og Downs barn er klare til å fortsette å gå veien, hånd i hånd.

Prosjektleder

juan guillermo lopez

Detaljer
Program
Helse høst (2021)
Prosjektnavn
Inkludering av barn med Downs syndrom på KARATESTEVNER
Organisasjon
Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité
Beløp Bevilget
2022: kr 250 000, 2023: kr 250 000
Startdato
01.01.2022
Sluttdato
31.12.2023
Status
Avsluttet