Innebandy og (is) bandy med mangfold

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Tilstrømningen av flyktninger har vært stor de to siste åren. Vi ønsker å ta samfunnsansvar og gjøre hverdagen bedre og rikere for en sårbar gruppe. Å bidra med aktivitet er svært viktig for hverdagsintegreringen. Høsten 2016 starter vi med innebandy kurs for flyktninger, i regi av våre lokale klubber som samarbeid med mottak og kommuner. Tiltakene er støttet med midler fra UDI. Vi ønsker å forlenge prosjektet ut 2017 og søker derfor midler fra ExtraStiftelsen.

Målsetting for prosjektet

Vår målsetning er å tilby innebandy kurs på 10 forskjellige steder i landet. Kurset gjennomføres over 10 ggn på hvert sted. Antall deltakere per sted er opptil 20. Målsetning er å nå 200 flyktninger. Vi håper at minst 50% av deltakerne på kurs fortsetter med aktiviteten i klubben.

Målgruppe

Barn, ungdommer og familier med flyktning bakgrunn. Fra transittmottak, asylmottak, omsorgssenter eller bosatte i en kommune.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

200

Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet

Tiltakene gjennomføres i regi av våre klubber og regionale kretser. Tiltakene kan gjennomføres både på dag og kveldstid. Her vil det være rom for lokale tilpasninger. Norges Bandyforbund – sentralt – har en administrerende funksjon, støttefunksjon for klubb og krets, budsjett og rapporteringsansvar. Klubb og krets lokalt rekrutterer deltakere i samarbeid med mottak, kommune, NAV etc. Gjennomfører aktiviteten på mottak eller i klubben egne lokaler. Et kurs går over 10 ggn. Våre samarbeidspartnere vil være lokale mottak. Vi vil også undersøke om kommunene kan gi oss gratis tilgang til anlegg og eventuelt bistand fra tolketjenesten. Det vil også være muligheter for samarbeid med andre lokale frivillige organisasjoner som Norges Røde Kors, Redd Barna og Norsk Folkehjelp. De kan fungere som gode støttespillere i å bistå klubbene med erfaringsutveksling og å knekke kulturelle koder. Eksempel på samarbeid: – Kommune sponser med gratis bruk anlegg – Aktiviteten koordineres som en del av voksenopplæring – Informasjonsutveksling – Transport til og fra mottak/treningshall

Fremdriftsplan for prosjektet

1.e og 2. kvartal 2017 – Drøfte erfaringer fra tiltak gjennomført i 2016. – Promotere prosjektet – Forankre i klubb, krets og lokale samarbeidspartnere – Rekruttere deltakere – Oppstart og gjennomføring av aktivitet. 3.e og 4. kvartal 2017 – Oppfølging av tiltak – Videreføring av aktivitet inn i ordinært klubbtilbud – Gjennomføring av nye tiltak – Rapportering og evaluering

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Norges Bandyforbund (NBF) er en frivillig idrettsorganisasjon tilknyttet Norges idrettsforbund. NBF består av tre idretter; innebandy, bandy og landhockey. NBF fikk høsten 2016 tilskudd fra UDI for å gjennomføre innebandy aktivitet på forskjellige mottak for flyktninger. Våre klubber var ivrige og villige til å gjøre en ekstra innsats for en sårbar gruppe. Med midler fra Extra Stiftelsen fikk vi muligheter å videreføre prosjektet i 2017 og i 2018. Målsetning var å tilby innebandy aktivitet på 10 forskjellige steder i landet og et mål om å nå 200 deltakere, ot at minst 50% skulle bli medlem i en klubb i etterkant. Målgruppen var barn, ungdommer og familier med flyktning bakgrunn.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Vi har gjennomført aktivitet på 10 steder i landet. 5 klubber og 2 regioner har bidratt i prosjektet. 511 personer har deltatt på innebandykurs. Det vil vi si er en god effekt. Vi har lykkes med å få med mange. At tiltakene vært gratis har stor betydning for deltakelsen. Utfordringen er å få de enkelte tiltakene til å bli varige i klubben. Her må det et kontinuerlig arbeid til og vi må hjelpe klubbene over lang tid. Språk og informasjon er utfordrende. På noen av tiltakene var det 9 ulike språk som krever tolk. Informasjon blir en utfordring. Flere av deltakerne mangler også kontaktinfo, e-post eller telefon. Derfor blir det vanskelig å informere om treningstider og steder. Det er vanskelig å få kontakt med foreldre, få dem interessert i frivillig arbeid og at barna deltar i dette. Det er viktig å involvere dem som frivillige, i den lokale klubben.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

511

Prosjektgjennomføring/Metode

Tiltakene ble gjennomført i regi av 5 klubber og 2 regioner. Klubbene hadde tett samarbeid med kommuner, skoler og instanser. NBF fungerte som en støttefunksjon. Klubbene/regioner fikk midler til honorar, transport, halleie og utstyrspakker. I Klæbu IBK ble innebandytreningen en del av kommunens introduksjonsprogram. Oslo og Akershus Bandyregion samarbeidet med Val skole, på Tøyen i Oslo. Majoriteten av elevene kommer fra fattige familier. En treningsgruppe ble videreført til Sportsklubben Sterling. Sørvest Bandyregion inviterte til gratis innebandyskole, for fattige barn og unge, i Stavanger, på Karmøy og i Sandnes. I tillegg ble det arrangert gratis innebandy aktivitet for elever ved Johannes Læringssenter. Også Kampen IBK arrangerte gratis innebandyskole på høstferien. Sunde IBK tilbyr gratis trening for kvinner med minoritetsbakgrunn. Mjøsa IBK gjennomførte treninger for flyktninger i fra Stange Asylmottak.

Resultater og resultatvurdering

Vi hadde en målsetning om å gjennomføre aktivitet for 200 personer. Det har vi klart med glans, da vi teller 511 personer og har gjennomført aktivitet på 10 steder i landet. Vi hadde også som mål at 50% skulle melde seg in i en klubb. Dette tallet er vanskelig å faststille. I Klæbu ble flere av deltakerne knyttet til klubben. Sterling Sportsklubb fikk en ny treningsgruppe med 10 deltakere. Sunde IBK har fremdeles tilbud for kvinner. Barn og unge som deltatt på innebandy i regi av Sørvest Bandyregion bor over hele Stavanger region. De fikk tilbud om å begynne i aldersbestemte lag hos de lokale klubbene Hundvåg Innebandy, Lura IL, Hinna IBK, og Brodd IBK. Dessverre mangler vi oversikten på hvor mange som fortsatte.

Oppsummering og videre planer

Vi har fått gode tilbakemeldinger fra kommuner, bydeler, skoler og foreldre. Instruktører får innblikk i kulturer og fordommer minsker. Det har vært givende og motiverende. NBF fortsetter med dette viktige arbeid. I Oslo har vi begynt å ta tak i bydelene, Stovner, Bjerke, Alna og Søndre Nordstrand. Klubbene vi samarbeider med er Holmlia SK, Sveiva IB, Veitvet SK og Ellingsrud IL. Til dette mottar vi midler fra BUFDIR. Også i Drammen og i Bergen har vi satt i gang tiltak i bydeler som scorer lavt på levekår. I Stavangerregion satser vi også på å arrangere gratis innebandyskoler i skoleferie.

Prosjektleder

Ann Katrin Eriksson

Detaljer
Program
Helse høst (2016)
Prosjektnavn
Innebandy og (is) bandy med mangfold
Organisasjon
Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité
Beløp Bevilget
2017: kr 130 000
Startdato
01.01.2017
Sluttdato
31.12.2018
Status
Avsluttet