Jeg skal “bare” ta et blodtrykk

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

LHL ønsker å spre kunnskap om hvordan en kan bli trygg på at blodtrykket måles på riktig måte. Det er nemlig mye fokus på hva blodtrykksresultatet bør være men mindre på hvordan man kan stole på at det målte blodtrykket viser det faktiske trykket. BT-måling er en av de hyppigste utførte prosedyrene i helsevesenet, men målemetode og feilkilder er lite kjent. Ved feilmåling av BT vil sannsynligheten for å få uriktig diagnose være økt. Nøyaktig måling er av avgjørende betydning for videre behandling; enten det er livsstilsendring med trening og kosthold i fokus, eller medikamentbehandling.

Målsetting for prosjektet

Vi vil lage en informasjonsfilm om BT-måling som kan bevisstgjøre menigmann og helsepersonell om hva man må ta hensyn til når BT skal måles. Målet er at BT måles på en slik måte at en kan stole på at måleresultatet viser det faktiske blodtrykket. Dette vil være avgjørende for den videre behandlingen

Målgruppe

Målgruppen vil være voksne personer, hvor det skal måles blodtrykk på overarm. Prosjektet retter seg både mot menigmann og helsepersonell.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

2000000

Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet

Vi vil lage en informasjonsfilm om BT-måling som kan bevisstgjøre menigmann og helsepersonell om hva man må ta hensyn til når BT skal måles. Filmen vil bestå av 8 filmsnutter av 1 – 2 min. varighet, og skal ligge tilgjengelig på nettet YouTube og www.lhl.no sammen med en brukervennlig brosjyre som vi også lager. LHL vil også dele filmsnutter på facebook med oppfordring om å dele. Ved hjelp av animasjon, ekte bilder og tekst vil vi visualisere den nasjonale BT-prosedyren og peke på hva som må være tilstede for å utføre korrekte og presise målinger av BT, og hvilke potensielle feilkilder som kan påvirke målingen. Bl.a. hvordan forberede seg til BT-måling, hvordan forholde seg når BT måles, hvordan måle BT korrekt. Vi vil arbeide tett med filmproduksjonsselskapet fra workshop, utarbeidelse av manus og dreiebok, til filming og redigering av film. Vi vil utarbeide et spørreskjema for QuestBack der de som laster ned og ser filmen kan gi oss tilbakemelding. Spørreskjema vil også deles ut andre steder der vi viser filmen. Info med lenke til film og brosjyre vil bl.a. bli delt med Helsebiblioteket, Legeforeningen, Sykepleierforbundet, Apotekerforeningen, utdanningsinstitusjoner for helsepersonell, helseforetak og fastleger.

Fremdriftsplan for prosjektet

Jan-juni 2020: Samarbeid med filmproduksjonsselskapet om workshop, manus, dreiebok, filminnspilling. Råutkast vises for utvalgte kontakter. Mai-juni 2020: Utforme spørreskjema/QuestBack. Lage brosjyre. August 2020: Film klar for visning. Lage nyhetssak. Spre info og dele lenke til filmen med relevante miljøer og lokalt i LHL. Nov-des 2020: Bearbeide tilbakemeldinger fra spørreskjema. Evaluere prosjektet. Publisere prosjektresultatet på lhl.no.

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Målet var å lage en informasjonsfilm om blodtrykksmåling som retter seg mot og kan bevisstgjøre både menigmann og helsepersonell om hva som må tas hensyn til når blodtrykk (BT) skal måles på overarm på voksne. Nemlig at BT skal måles på en slik måte at en kan stole på at måleresultatet viser det faktiske blodtrykket. Dette er avgjørende for den videre behandlingen, og kan bety økt livskvalitet for pasienten og gevinst i et folkehelseperspektiv. LHL ønsker å spre kunnskap om hvordan en kan bli trygg på at BT måles på riktig måte. Det er mye fokus på hva BT-resultatet bør være men mindre på hvordan man kan stole på at målt BT viser det faktiske trykket. BT-måling er en av de hyppigste utførte prosedyrene i helsevesenet, men målemetode og feilkilder er lite kjent. Ved feilmåling av BT vil sannsynligheten for å få uriktig diagnose være økt. Nøyaktig måling er avgjørende for den videre behandling; enten det er livsstilsendring med trening og kosthold i fokus, eller medikamentbehandling.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Prosjektet har laget en film bestående av 7 filmsnutter med tilhørende informasjonstekster om blodtrykksmåling. Som følge av koronapandemien og andre forhold som medførte forsinkelser i produksjonen av filmen ble ikke filmsnuttene vist på fysiske møter i LHL. Filmene ble ei heller markedsført før helt mot slutten av prosjektperioden, noe som så langt har gitt oss få svar på spørreskjemaet som lå sammen med filmene på nettsiden. Av svarene fremgår det at svært mange hadde lært noe nytt om blodtrykksmåling, og alle som responderte mente at filmene hadde nytteverdi og ville anbefale andre å se filmene. Selv om mange ikke har besvart undersøkelsen har vi registrert at tilbakemeldingen så langt har vært gode. Filmene, sammen med tilhørende informasjonstekst og blodtrykksprosedyre oppfattes å være konkrete, lettfattelige og engasjerende. Et nyhetsbrev som ble sendt høsten 2021 fikk hele 26000 «klikk», og samlet har filmene hatt ca. 3500 visninger (mars-22), og tallet øker stadig.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

26000

Prosjektgjennomføring/Metode

Vi startet med workshop. Denne dannet grunnlaget for det videre samarbeidet om utarbeidelse av manus og filmingen. Filmselskapet vi hadde valgt gikk konkurs i starten av prosjektperioden og vi måtte etablere samarbeid med et nytt produksjonsselskap. Dette medførte forsinkelser og store utfordringer når filmene skulle redigeres og ferdigstilles. Koronapandemien med en stadig uavklart smittesituasjon og smitteverntiltak vanskeliggjorde også filmproduksjonen. Vi fikk omsider produsert 7 filmsnutter der vi ved hjelp av ekte bilder, animasjon og tekst har visualisert den nasjonale BT-prosedyren. Filmene peker på hva som må være tilstede for å utføre korrekte og presise målinger av BT, og hvilke potensielle feilkilder som kan påvirke målingen. Forberedelser før måling ble filmet som en intro til de øvrige filmene og er på 4:52. De øvrige varer 1:12 til 3:32 minutter. Til nettsiden laget vi også en video som presenterer prosjektet, et spørreskjema samt infotekst med flg innhold: Hva er et blodtrykk, forberedelser før måling, tips og råd når du skal måle blodtrykk, generelle råd. Filmene ble markedsført via nyhetsbrev og sosiale medier. Lenke til nettsiden ble delt med relevante miljøer.

Resultater og resultatvurdering

Prosjektet har laget en informasjonsfilm om BT-måling som kan bevisstgjøre menigmann og helsepersonell om hva man må ta hensyn til når BT skal måles. Filmen består av 7 filmsnutter som ligger tilgjengelig på lhl.no: https://www.lhl.no/sunnere-liv/maling-av-blodtrykk/ sammen med en video som presenterer bakgrunnen for og innholdet i filmene. På nettsiden ligger det også en lenke til informasjon om hvordan forberede seg til blodtrykksmåling. Til tross for at prosjektet til tider har vært krevende å gjennomføre sier LHL seg svært fornøyd med resultatene av prosjektet; både filmer, presentasjonsvideo og informasjonen som er utarbeidet til nettsiden. Filmene, sammen med tilhørende informasjonstekst og blodtrykksprosedyre oppfattes å være konkrete, lettfattelige og engasjerende. Tilbakemeldinger så langt er gode og viser at filmene blir sett og at informasjonen oppfattes som nyttig.

Oppsummering og videre planer

LHL har laget en infofilm om BT-måling som kan bevisstgjøre befolkningen; både menigmann og helsepersonell om hva man må ta hensyn til når BT skal måles. Filmen består av 7 mindre filmsnutter og ligger tilgjengelig på lhl.no sammen med skriftlig informasjon om BT-måling og en presentasjonsvideo. Ved hjelp av animasjon, ekte bilder og tekst har vi visualisere den nasjonale BT-prosedyren og peker på hva som må være tilstede for å utføre korrekte og presise målinger av BT, og hvilke potensielle feilkilder som kan påvirke målingen. LHL vil fortsette å spre info om resultatene fra prosjektet.

Prosjektleder

Anne Birgitte Dahlum

Detaljer
Program
Helse høst (2019)
Prosjektnavn
Jeg skal “bare” ta et blodtrykk
Organisasjon
LHL
Beløp Bevilget
2020: kr 490 000
Startdato
01.01.2020
Sluttdato
31.12.2021
Status
Under gjennomføring