Jeg vil også løpe!

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

OOF, inaktivitet og lite hverdagsaktivitet er økende helseproblemer blant barn og unge i Norge i dag. Råd og veiledning om økt fysisk aktivitet inngår ofte i helsetilbudet til barn og unge med OOF, men kartleggingen og oppfølgingen er skjevfordelt og mangelfull i Norge. Det er en mangel på standardisert og validerte kartleggingsverktøy. Dårlig samhandling gjør at viktig arbeid går tapt på grunn av mangelfull kommunikasjon mellom primær- og spesialisthelsetjenesten. I tillegg gir manglende brukerinvolvering en dårlig etterlevelse og dermed utilfredsstillende effekt av behandlingen.

Målsetting for prosjektet

Målet er å teste ut en brukersentrert og tverrfaglig samhandlingsmodell med fysioterapeutledet kartlegging av fysisk funksjon, aktivitetsnivå og funksjonsnedsettelser hos barn og unge med OOF. Dette gjøres gjennom objektiv og subjektiv kartlegging av fysisk funksjon, god samhandling og evaluering.

Målgruppe

Barn og unge 12-18 år med overvekt og fedme (KMI > iso-KMI 30), som følges opp ved overvektspoliklinikken for barn og unge ved Oslo universitetssykehus.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

40

Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet

Dette multisenterprosjektet piloteres ved overvektpoliklinikken for barn og unge ved OUS (OPBU-OUS) fordi man her mangler fysioterapikompetanse i det tverrfaglige teamet. I tillegg har OPBU-OUS allerede prosjektene «Samhandlingsprosjekt om barnefedme» (SPBF) og «Brukermedvirkning i barnefedme» som dette foreslåtte prosjektet springer ut fra. I denne foreslåtte modellen implementeres fysioterapeut i det tverrfaglige teamet som ved OPBU-OUS per dags dato består av barnelege, psykolog og klinisk ernæringsfysiolog. Gjennom SPBF er helsesykepleier og fastlege lokale deltakere i det tverrfaglige teamet. Fysioterapeut skal gjennomføre en objektiv (klinisk undersøkelse) og subjektiv kartlegging (spørreskjema) av fysisk funksjon og aktivitetsnivå av pasienten. Basert på funn fra denne kartleggingen, skal fysioterapeuten gjennom samhandlingsverktøy i SPBF gi spesifikke og individuelt tilpassede råd til pasient, familie, helsepersonell i primær- og spesialisthelsetjenesten, skole og barnehage for å sikre at behandlingsrådene for bedret fysisk funksjon integreres inn i og tilpasses pasientens nærmiljø, behov og hverdag. Skriftlig samtykke innhentes før inklusjon. Prosjektet og alle tilhørende skjema er godkjent av PVO.

Fremdriftsplan for prosjektet

STYRINGSGRUPPEMØTE: nov 21 (N.K.S. innkaller) PROSJEKTPERIODE: jan 22 – des 22 – Prosjektstartevaluering: jan-feb: Semi-strukturerte intervju (Sollie, Nordang og Shah) – Pilotering: feb-jul. Objektiv og subjektiv kartlegging (Sollie) – Prosjektsluttevaluering: aug-sep. Semi-strukturerte intervju (Sollie, Nordang og Shah) – Dataanalyse: okt-nov (Sollie, Nordang, Linseth, Lekka og Shah) – Sluttrapport & formidling: okt-des: Hele prosjektgruppen

Prosjektleder

Sara Mehmood Birchall Shah

Detaljer
Program
Helse høst (2021)
Prosjektnavn
Jeg vil også løpe!
Organisasjon
Norske Kvinners Sanitetsforening
Org.ledd
Oslo Universitetssykehus med fler
Beløp Bevilget
2022: kr 1 400 000
Startdato
01.01.2022
Sluttdato
30.06.2025
Status
Under gjennomføring