Kaffevogna

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

Kvartal XIII er et botilbud for personer med psykisk helseproblematikk som har behov for heldøgns oppfølgingstjenester i egen, leid bolig. Tilbudet er spesielt tilpasset unge voksne med psykoselidelser. Boligene og oppfølgingstjenestene er drevet av Kirkens Bymisjon siden 2017, og vi har en rammeavtale med Oslo kommune. Gjennom de årene vi har drevet Kvartal XIII har vi erfart at det er krevende for våre beboere å komme seg ut i arbeid. Mange av våre beboere er uføretrygdet, og har ensformige dager hvor de blir lite stimulert. Personer med psykoselidelser kan ha store utfordringer med igangsetting av aktivitet. Lidelsen fører også til at det er krevende å være i kontakt med andre eller å gjennomføre oppgaver. Bakgrunnen for prosjektet er at vi ser at deltakerne trenger inkludering i et meningsfullt arbeidsfellesskap med lav terskel og høy tilgjengelighet for å gi motivasjon og mot til å prøve seg på jobb. Målet er å ha tilknytning til et fellesskap utenfor boligen og oppleve mestring. For noen kan dette være et steg på veien til å prøve seg i normalt arbeidsliv. Tiltakets verdi, slik vi evaluerer det, er at det tilbyr arbeidstrening og bidrar til å styrke sosiale ferdigheter. Beboerne skal oppleve mestring når de involveres i planlegging av og deltagelse i tiltaket.

Aktivitet/tiltak/metode

Kvartal XIII har i 2024 investert i en kaffebar på en elsykkel, kalt Kaffevogna. Kaffevogna er bygget i samarbeid med beboerne, er nå ferdig og har vært gjennom en pilotfase. I pilotfasen har vi rekruttert en beboer, og solgt kaffe og cookies på Youngstorget og utenfor oss på Sinsen. Alle prosedyrer og rutiner er testet. Innholdet i aktivitetene Nå skal vi inn i prosjektfasen og her er fokuset å få til mange og gode arbeidsdager for deltakerne. I starten er fokus å rekruttere flere beboere gjennom målrettet miljøarbeid. Vi tilbyr opplæring tilpasset den enkelte. Når en beboer er klar, får de oppdrag på Kaffevogna med utbetalt honorar. På Kaffevogna er det normal kafedrift med opprigg, lage kaffe, steke cookies, renhold, betjening, kassehåndtering og nedrigg. Vi jobber med Recovery som utgangspunkt. Målgruppen for aktivitetene Målgruppen for prosjektet er beboere ved Kvartal XIII. Om nødvendig vil vi utvide til andre lignende botilbud slik at kapasiteten til Kaffevogna og prosjektleder blir brukt på en fornuftig måte. Evaluering Vi evaluerer prosjektet etter hvor mye aktivitet vi klarer å skape for beboerne, og kvaliteten på aktiviteten. Vi vil ta i bruk RAS-skjema (Recovery Assessment Scale) for å undersøke hvordan prosjektet blir opplevd av deltakerne, og gi ny kunnskap om hvordan det kan utvikles sett fra brukerperspektivet. Etiske vurderinger Beboerne står ute i bylivet og kan knyttes til arbeidstiltak og botilbud for personer med psykisk helseproblematikk. Vi har bestemt at i kommunikasjon utad skal vi ikke knytte Kaffevogna til Kvartal XIII. Hvis noen spør er vi et prosjekt som skal skape arbeidsplasser. I tillegg jobber prosjektleder og deltakere side om side. Utfordringer Siden vi har en kaffebar på en sykkel så er vi per nå sesongbasert. Vi jobber med å finne et sted vi kan stå inne høst og vinter for å få et stabilt tilbud hele året. Vi ønsker også å investere i en baristamaskin i fellesområdet i boligen, slik at opplæring og øving kan foregå der.

Antall deltakere

4

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

Vi ser at prosjektet skaper glede og mestring i hverdagen for beboere. Når Kaffevogna er åpen kommer flere beboere ut, og det blir en sosial møteplass. Mange forsøker å lage sin egen kaffe og opplever mestring. Det gir også glede og selvstendighet å kunne tjene egne penger. På lang sikt er målet at for noen beboere kan dette være et steg på veien ut i det ordinære arbeidslivet. Også for dem som aldri kommer til å komme ut i det ordinære arbeidslivet skal kaffevogna bidra til mening og mestring. På Kaffevogna blir beboerne utfordret til å gjøre noe nytt og nivået tilpasses den enkelte slik at alle kan oppleve mestring. Deltakerne får testet sin egen arbeidsevne og får kontakt med byens andre innbyggere. Vi ser allerede at når noen prøver seg har det positive ringvirkninger i miljøet, og andre ønsker å utfordre seg.

Plan for gjennomføring

Bygge- og pilotfasen er ferdig og vi skal over i en driftsfase. Rekruttere beboere Vi planlegger en fase med målrettet arbeid for å rekruttere beboere. Her er prosjektleder ansvarlig, og skal samarbeide med miljøterapeutene. Vi ønsker å fokusere på noen få beboere av gangen, og invitere til å forsøke seg. Vi tilpasser den enkeltes nivå og dagsform. Hvis noen for eksempel har behov for å prøve seg utenom åpningstid så gjør vi det. Finne et eller flere steder vi kan være inne på vinteren Vi ønsker å finne et innendørs sted for å kunne ha stabile åpningstider, og dermed arbeidstider for deltakerne. Prosjektleder jobber med kontakt ut mot næringsliv, bydeler og organisasjoner for å finne et egnet sted. Vi har Kirkens bymisjon sitt hovedkontor som en reserveløsning hvis vi ikke finner noe annet. Ha to dager med full drift i uken Målet er å komme opp i to dager med full kafedrift per uke. Kommunalt samarbeid og tilskudd Vi ønsker å inngå et kommunalt samarbeid via en av de nærliggende bydelene. Dette kan være lignende botilbud hvor beboere får mulighet til å jobbe på Kaffevogna, det kan være samarbeid om plassering eller annen type samarbeid som har nytte for begge parter. Når kommunalt samarbeid er på plass ønsker vi å søke om midler fra Helsedirektoratet. Her kan vi søke om midler for tre år frem. Vi ønsker å gjøre dette for å sikre mer langsiktig drift og kunne planlegge lengre frem.

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
Kaffevogna
Organisasjon
Stiftelsen Kirkens Bymisjon
Beløp Bevilget
2025: kr 400 000
Startdato
01.01.2025
Sluttdato
31.12.2025
Status
Under gjennomføring