Etter hundrevis av telefoner til og fra foreldre med spørsmål om servering av «allergimat» i barnebursdager, og deltagelse i minst like mange arrangementer for barn, fikk Marit Barbo en lys idé.
– Ideen fikk jeg fra situasjonen vår – og ikke minst frustrasjonen. Jeg tenkte at dette må jo kunne gjennomføres bedre, sier Marit Barbo.
Hun er selv mor til tre barn, som alle har ulike matallergier, blant annet for melk, egg, nøtter, kylling og jordbær.
For selv om det går greit å lage allergivennlig mat til egne barn, blir det utfordrende så fort poden blir invitert i bursdag, på dugnad, idrettsarrangement eller 17. mai-fest på skolen. For hva inneholder egentlig kakene som står på bordet? Må man ha med egen mat?
– Våre barn har nok spist over snittet mye Lollipop, da den er fri for egg, melk, gluten og nøtter. Men Lollipop blir aldri en festkake, sier Barbo.
Tilrettelegging
– Jeg har sikkert hatt flere hundre telefoner til foreldre, hvor jeg forklarer hvor de kan få kjøpt ulike ting og hvordan man kan lage allergivennlig mat. Det går jo greit så lenge jeg er i forkant, men det er jo veldig ressurskrevende, sier Barbo.
Løsningen ble å tenke tilrettelegging for alle.
– Man tilrettelegger jo med heis eller rampe for funksjonshemmede og med fargekoding i trapper for svaksynte. Så da tenkte jeg at det må jo være mulig å tilrettelegge for matallergikere også, sier hun.
Og som sagt, så gjort. Marit Barbo laget de første kakekortene for drøyt to år siden. Ideen er enkel; Et kort med informasjon om hva kakene ikke inneholder.
Dermed er det lett for den som har en allergi å navigere seg rundt på kakebordet, og finne ut hvilke kaker man kan spise og ikke.
Enkelt å bruke
Marit og familien har brukt kakekortene i ulike familiesammenkomster i flere år, og her ble de tatt godt imot. Etter en telefon til rektor på skolen til ungene, ble resultatet at også skolen tok i bruk kortene, og på de to siste 17. mai-feiringene har ungene ved Kaisukri skole i Alta kunnet kose seg med søtsaker de aldri hadde smakt før.
– Mange forteller at de nå har smakt kaker de aldri har smakt før. Kaketilbudet har rett og slett blitt utvidet for mange. Mange av kakene har jo alltid vært der, men de med matallergi har ikke turt å spise dem, fordi man ikke vet hva som er i, forteller Barbo.
Hun legger til at det ikke handler om at man skal handle råvarer i helsekost eller spesialbutikker, men rett og slett å informere om hva kakene inneholder. Dermed kan allergikere, cøliakere og diabetikere enkelt se hva de kan spise og ikke.
– Med to ekstra linjer på kakekortet har vi enkelt lagt til rette for merking for de to sistnevnte gruppene. På lik linje med matallergikere, er også de med cøliaki og diabetes avhengig av å vite hva de putter i seg, sier Barbo.
Mange føler det svært ubehagelige å måtte spørre om innholdet i kakene ved kakebuffeen, og det er vanskelig å motta helt korrekt informasjon da kakene er bakt på dugnad av mange ulike.
Massiv oppmerksomhet
Etter at kakekortene har vært i bruk i Alta de siste to årene, kom ideen om å spre prosjektet videre. I 2015 søkte Barbo om midler fra Stiftelsen Dam, gjennom Astma- og Allergiforbund region nord. I november kunne generalsekretær Hans Christian Lillehagen overraske med 43.000 kroner i innvilget prosjektstøtte, for å spre kakekortene til hele landet.
I april 2015 var alt klart, og nå ligger både kakekort og plakater gratis nedlastbare på hjemmesidene til NAAF.
Tidligere denne uka var Marit og sønnen Ole Einar (10) gjester i God Morgen Norge på TV2. Her fortalte de om prosjektet, og om hvordan det er å leve med en matallergi. Det har gitt massiv respons!
– Telefonen har ikke stått stille, forteller Barbo.
– Jeg tenkte at hvis vi får til å hjelpe noen, så er det bra. Men jeg hadde aldri trodd at det skulle få disse dimensjonene, sier hun.
Overrasket av lokalt bakeri
Og da hun kom hjem til Alta etter besøk i TV2s studio i Oslo, fikk hun enda en gledelig overraskelse. For «kakekortenes mor» hadde bursdag mens hun var i hovedstaden – noe Anne Kari Isaksen i NAAF region nord hadde tipset Østlyngen bakeri i Alta om. Dermed ble hun møtt på flyplassen med egen kake fra bakeriet, som selvsagt er fri for allergener.
Bakeriet står også bak kaken det er bilde av på kakekortene, og Barbo mener mange kan la seg inspirere av Østlyngen.
– Jeg vil anbefale at man går innom sitt lokale bakeri, og spør om de kanskje kan lage en allergivennlig kake. Jeg er sikker på at mange vil bidra, sier Barbo, som avslutningsvis benytter muligheten til å ønske alle en fantastisk 17. mai-feiring!
Sluttrapport
Bakgrunn
Småbarnsmor Marit Barbo i Alta har tre barn, to barn med matallergi. Hun hadde et brennende ønske om at hennes og andres barn med matallergi på lik linje med andre skulle kunne kjøpe seg et kakestykke under 17. mai arrangementet på skolen. Marit laget i 2014 forlag til et opplegg med informasjon, plakater og kakekort for merking av kaker som bakes på dugnad til skolens 17. mai feiring. Opplegget fungerte bra, det ble også benyttet i 2015. For å dele informasjon om kakekortene til Marit ønsket vi å gjøre opplegget kjent i hele landet, og at kaker merkes for allergikere i hele landet 17. mai i 2016. Målet med prosjektet var at kaker skulle være merket under 17. mai arrangementet slik at også de med ulike matallergier skulle kunne forsyne seg av kakebordet.
Oppsummering
Kakekort for merking av kaker 17. mai vil være tilgjengelig på NAAFs nettsider og vil bli markedsført under NAAFs årlige informasjonskampanje før 17. mai. NAAF har mottatt midler til å utarbeide kake-/matkort på samisk for merking av kaker og mat under Samefolkets dag.
Prosjektgjennomføring
Prosjektet var allerede i gang da kakekort, informasjon og plakater var utarbeidet og prøvd ut. Kakekort, informasjonsskriv og plakat ble revidert for bruk i hele landet. Det ble opprettet en nettside www.naaf.no/kakekort hvor alt materiell ble lagt ut. Prosjektet ble markedsført ved at det ble sendt ut e-post til 17. mai komiteen ved alle landets skoler via postmottak i kommunene. Norges Astma- og Allergiforbunds lokalforeninger, storlag og regioner i hele landet ble informert via e-post og Facebook. Tips om prosjektet ble delt videre av frivillige og tillitsvalgte. Det ble utarbeidet en pressemelding om allergivennlig 17. mai hvor kakekortene ble spesielt nevnt. Denne ble brukt av alle regioner i NAAF.
Resultater
Vi har ikke tall på hvor mange kaker som ble merket 17. mai 2016. Men aktiviteten på nettsiden www.naaf.no/kakekort viser at ca 8.000 har besøkt siden. Hvis hvert besøk har medført at 10 kaker ble merket, så vil nær 80.000 kaker vært merket med kakekortene 17. mai 2016. Selv for de som ikke har allergi så ønsket mange å merke kakene slik at de ble tilgjengelig for alle. Merkingen gjorde også at alle fikk vite navnet på kaken.
Antall personer i målgruppen
100000