Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet/tiltaket
Ensomhet og isolasjon er en stor utfordring for mange eldre. Sanitetskvinnene har lang erfaring med å lage eldrefester med matservering på agendaen. Kanskje kommer kongen er et tilbud til hjemmeboende eldre. Tanken er at de frammøtte skal få en god og flott opplevelse sammen med andre, samtidig som de får servert et godt og appetittvekkende måltid. Rapportering fra eldre som har deltatt i aktiviteten tidligere sier at de har hatt det veldig hyggelig, de føler seg verdsatt og inkludert. Noen rapporterer også at dette er eneste mulighet til å treffe andre mennesker og få en sosial opplevelse. Erfaringer gjort på våre institusjoner som eies og drives av lokalforeningene er at god mat er medisin. Det å spise sammen med andre og kjenne lukten av hjemmelaget mat, gjør noe med beboerne. Og vi tror dette også kan overføres til eldre hjemmeboende som kan nyte godt av tiltaket Kanskje kommer kongen. Alle vet at hjemmelaget mat med fargerike grønnsaker servert i godt selskap, vekker appetitten. For eldre kan dette være viktige ingredienser for både helse og trivsel. Gode opplevelser i hverdagen går ikke ut på dato uansett alder. N.K.S. vil gjennom frivillig innsats kunne sørge for at flere eldre hjemmeboende får et tilbud om en sosial møteplass i sitt lokalmiljø over hele landet.
Aktivitet/tiltak/metode
I eldrereformen Fellesskap og og meistring- bu trygt heime, Meld.St. 24 (2022-2023) handler det første innsatsområdet om å utvikle levende og aldersvennlige lokalsamfunn, og et av målene er til er å bidra til flere sosiale møteplasser. Kanskje kommer kongen er et tiltak for eldre hjemmeboende. Aktiviteten ble testet ut under pandemien blant noen lokalforeninger. Det ble lagt inn en del smitteverntiltaket, og utviklet en veileder med koronatilpasning. Veilederen kunne lokalforeningene bruke ved oppstart, og veilederen vil bli evaluert og revidert i prosjektperioden med bakgrunn i erfaringene fra de 20 lokalforeningene som tester ut tiltaket i 2024 i alle fylker. I veilederen beskrives blant annet rammer for arrangementet, gjennomføring, økonomi, innkjøp og markedsføring. Med bakgrunn i de tidligere gode erfaringene, ønsker vi i 2024 å videreføre kanskje kommer kongen over hele landet. Målgruppen for Kanskje kommer kongen er eldre hjemmeboende, og det skal være et tilbud til både par og enslige eldre. Vi skal rekruttere frivillige i 20 lokalforeninger gjennom egne kanaler. Lokalforeningene som innvilges oppstartsmidler må arrangere minst tre måltidsopplevelser i løpet av året. Lokalforeningene kan søke om oppstartsmidler som dekker blant annet lokalleie, servering, markedsføring osv. Det gis ikke midler til engangsmåltid. Dette fordi vi ønsker å legge til rette for at flere eldre hjemmeboende har et lokalt måltidstilbud og en sosial møteplass i sitt lokalmiljø. Ved at våre lokalforeninger arrangerer faste måltidstreffpunkt for eldre hjemmeboende hvor det serveres et måltid – kan gleden over god mat og nye vennskap knyttes over spisebordet. Lokalforeningene har forhold seg til den nasjonale veilederen, men det er stort rom for lokale tilpasninger. Det gjelder både lokaler, ulik type matservering, tidspunkt, og antall gjester. I tillegg har det vært ulik frekvens, noen har hatt hyppige treff over et kortere tidsrom, mens andre har spredd det gjennom året.
Antall deltakere
1500
Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket
Ensomhet defineres som et savn av sosial kontakt, en vond følelse av og ikke ha tilstrekkelig eller tilfredsstillende kontakt med andre mennesker (forskning.no). Ensomhet og helse har en klar sammenheng, og sosiale relasjoner er viktig for å kunne påvirke disse to faktorene (Nasjonal kompetansetjeneste for aldring og helse). Mange eldre mister mye sosial kontakt når de blir pensjonister eller mister ektefellen, og tre av ti personer over 80 sier at de er ensomme. Under koronapandemien opplevde mange eldre å være isolert og opplevde ensomhet. Det viser seg også at mange ikke har kommet i gang med sosial kontakt og trenger ekstra motivasjon og oppfølging for å mestre dette. Vi vet at god mat og måltider har betydning for både helse og trivsel og er en viktig del av hverdagen for oss mennesker. Kanskje kommer kongen er et tiltak som kan redusere ensomhet og øke livskvaliteten, både ved at gjestene både treffer gamle kjente, men at det også skapes nye vennskap og relasjoner over spisebordet. Vi har erfaring med at mange gleder seg til å delta, og flere etterspør og står på venteliste for å delta. Det sier noe om betydningen av kanskje kommer kongen. Den internasjonale eldredagen markeres 1. oktober hvert år. Vi skal også bruke den anledningen til å minne om viktigheten av sosialt fellesskap, gode nettverk og å skape gratis lavterskel møteplasser. Markeringen vil skje gjennom sosiale medier, og vil skape oppmerksomhet både i egen organisasjon og utenfor.
Plan for gjennomføring
Første kvartal ønsker vi å bruke på kommunikasjon, motivasjon og annonsering i egne kanaler. Vi skal rekruttere 20 lokalforeninger som starter opp og gjennomfører Kanskje kommer kongen i 2024. I tillegg skal vi utarbeide søknadsskjema og utlyse midler slik at lokalforeningene kan søke midler for å sette igang. Tildelingskriteriene vil være basert på målet om at alle fylker skal være representert, og ved stor pågang vil vi prioritere nye lokalforeninger som ønsker å starte opp aktiviteten. Andre kvartal er det utdeling av midler og oppstart med oppstartsbistand fra prosjektleder. I tillegg planlegger vi et digitalt informasjonsmøte om aktiviteten, men også andre relevante aktiviteter for å forebygge ensomhet og isolasjon hos eldre. . Tredje kvartal er det gjennomføring. Fjerde kvartal er det innhenting av lokale erfaringer samt evaluering av tiltaket. I tillegg vil vi revidere veileder og informasjon på bakgrunn av erfaringer og tilbakemeldinger. I desember skal vi levere sluttrapport med regnskap
Sluttrapport
Bakgrunn, målsetting og metode
Kanskje kommer kongen ble satt i gang for å bidra til flere sosiale møteplasser for eldre hjemmeboende. De sosiale rammene, servering av et godt måltid og mulighet til å skape vennskap over bordet er det essensielle ved prosjektet. Aktiviteten er et viktig tiltak, og er i tråd med eldrereformen Bo trygt heime hvor et mål er flere sosiale møteplasser. Suksessfaktoren som måltidsopplevelser og sosiale rammer oppleves som lavterskel og lett tilgjengelig for deltakerne. Målgruppen for dette prosjektet var eldre hjemmeboende, par og enslige eldre. Målet var å tilrettelegge for at hjemmeboende eldre hadde et lokalt tilbud hvor de kunne spise sammen med andre, og redusere ensomhet og isolasjon. Prosjektet skulle gjennomføres i alle fylker ved å innvilge oppstartssmilder til 20 lokalforeninger. Rammen for gjennomføring ble beskrevet i en veileder med mulighet til lokal tilpasninger. Lokalforeningene som har gjennomført aktiviteten en gang, har lettere for å planlegge, invitere og gjennomføre neste gang. Målgruppa blir kjent med konseptet, og det spres i letter i lokalmiljøet. Det har også vært et krav, at regelmessigheter prioriteres ved tildeling av tilskudd.
Gjennomføring
Vi har gjennomført etter planen. 20 lokalforeninger ble rekruttert via NKS eget nyhetsbrev. Målet var gjennomføring i alle fylker, resultatet ble 10 fylker. Kanskje kommer kongen ble gjennomført i fylkene: Vestland, Innlandet, Troms, Trøndelag, Buskerud, Vestfold, Finnmark, Østfold, Nordland og Akershus. 71 måltidsopplevelser er gjennomført, og totalt har 3313 eldre har fått deltatt. 373 frivillige/medlemmer har deltatt på gjennomføringen av de 71 måltidsopplevelse. Rapportering via FORMS viser at lokalforeninger har samarbeidet med pårørende, hjemmetjenesten, frivillighetssentraler, eldresenter, matbutikker, og andre sanitetsforeninger. For å motivere og dele erfaringer gjennomførte vi et digitalt møte. Lokalforeningene sine egne oppfatninger av gjennomføringen og oppsummeres med utvalgte tilbakemeldinger: Det sosiale rundt måltidet Samarbeidet, der 60+ sørget for transport til Alle som kommer er så fornøyd og setter stor pris på den jobben vi gjør, samt spise et måltid i sosialt samvær Organiseringen i foreningen og samarbeid med frivilligsentral og kjøkkentjenesten i kommunen Personlige innbydelse til hvert arrangement, i postkassen til alle i grenda over 80 år
Resultater og virkninger
Sanitetskvinnene har gjennom dette prosjektet laget i stand måltids opplevelser for 3313 eldre i 10 ulike fylker og gjennomført 71 måltider. Vi vet at mange eldre hjemmeboende har behov for å møte andre og delta på sosiale møteplasser. Dette bidrar til å redusere ensomhet sog sosial isolasjon. Kanskje kommer kongen er en veldig populær aktivitet og flere steder er det er venteliste for å kunne delta. 18 lokalforeninger rapporterer at de vil søke om nye midler til Kanskje kommer kongen dersom de fikk mulighet. De frivillige som bidrar med tilrettelegging og organisering for møteplasser for eldre, sier at selv om man gir mye, gir aktiviteten enda mer tilbake til den enkelte frivillige. I tillegg gir det glede, er meningsfullt og sosialt for de friville i foreningen. Samholdet og det sosiale blant Sanitetskvinnene er også viktig og øker engasjementet og ønske om å gjennomføre aktiviteten flere ganger. De fleste foreninger har gjennomført flere måltidsopplevelser. Dette bidrar til at sluttbruker får oppleve mer sosial tilhørighet med likesinnede og kan oppleve mindre ensomhet.