Klatring med funksjonsnedsettelse

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Klatreveggen til klubben vår er dessverre er ikke veldig tilrettelagt for personer med nedsatt funskjonsevne, og det er det vi håper på å kunne forbedre.

Målsetting for prosjektet

Øke deltakelse av målgruppen i klatring, og gi målgruppen en bedre mulighet til å mestre klatring på sitt nivå.

Målgruppe

Mennesker med nedsatt funksjonsevne.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

100

Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet

Vi vil tilpasse klatreveggen med klatregrep som egner seg for personer med ulike nedsatte funksjonsevner, dvs. store, synlige, og gode tak. Vi vil fordele klatretak på ulike deler av veggen slik at grupper (ikke kun enkeltpersoner) kan inviteres og klatre samtidig. Dette mener vi er miljøskapende og positivt. Vi vil gi ledsagere/støttekontaker nødvendig sikringskurs, da dette er vanskelig å få støtte til gjennom kommunen. Alt arbeid med organisering, bestilling av materiell, ruteskruing, kursing, gjennomføring av åpne dager og oppfølging vil bli gjort gjennom frivillig innsats og god dugnadsånd.

Fremdriftsplan for prosjektet

Høst 2018 vil veggen utbedres og kurs holdes. August/september hovedsakelig rutesetting. Kurs holdes løpende hele prosjektperioden etter behov. Åpen dag arrangeres i oktober og i februar. Veggen justeres basert på tilbakemeldinger på klubbens hoveddugnad ved årsskiftet.

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Hedemarken klatreklubb ønsket bedre tilrettelegging av klatreanlegget på Espern for utøvere med funksjonsnedsettelse.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Antall ruter egnet for målgruppen økte fra ingen til 5 stk ruter i klatreveggen, med én rute pr. toppfeste, slik at det var mulig for flere å klatre samtidig. Paraklatrere som allerede var aktive medlemmer i klubben satte pris på disse rutene, og rutene fungerte godt på de åpne dagene for dem som ikke hadde mye erfaring med klatring fra før. De fleste deltagerne klatret et godt stykke opp i veggen. Noen var skeptiske til høyden, men andre føk til topps uten store problemer. Vi har observert at klubbens voksne paraklatrere deltar oftere på klubbkveldene enn før. Klubbkveldene foregår litt for sent på kvelden til at det er optimalt for barn. Siden klatreveggen er åpen for klatring innenfor Esperns vanlige åpningstider, er det vanskelig å måle om det har vært økt aktivitet blant paraklatrere utenom klubbkveldene.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

15

Prosjektgjennomføring/Metode

klubben kjøpte inn klatretak som var godt egnet til å lage lette og godt synlige klatreruter. Etter innkjøp ble det arrangert dugnad for å skru opp nye, lette ruter med de nye takene. Takene ble godt fordelt utover veggen, slik at en større gruppe kunne klatre samtidig på de lette rutene. Videre tok vi kontakt med ulike kontaktpersoner i kommunene med invitasjon til åpen dag for alle paraklatrere. Underveis i prosjektet ble det gjennomført «åpen dag» ved tre anledninger. For de fremmøtte på de åpne dagene, fikk ledsagerne mulighet til å sette seg opp på interesseliste for gratis sikringskurs. I tillegg ble det sendt ut invitasjon til kurset via kontaktpersoner i kommunene.

Resultater og resultatvurdering

Vi har observert at klubbens voksne paraklatrere deltar oftere på klubbkveldene enn før. Økt aktivitet utenom klubbkveldene er vanskelig for oss å måle, men klubbens mulighet til å fortsette å skru opp lette ruter til glede for paraklatrerne er uansett styrket som følge av prosjektet.

Oppsummering og videre planer

Tilbakemeldingene fra de fremmøtte på både åpen dag og kurs var positive, og det er noe økt aktivitet blant paraklatrere på klubbkveldene våre. Vi tar sikte på å arrangere flere lignende arrangementer i fremtiden for å rekruttere og aktivisere flere i målgruppen. Klubben vil også fortsette å tilrettelegge for målgruppen ved å prioritere å skru opp lette nok ruter godt fordelt utover klatreveggen. De nye takene vil kunne være til glede for paraklatrerne i lang tid fremover.

Prosjektleder

Rikke Marie Vollan

Detaljer
Program
Helse vår (2018)
Prosjektnavn
Klatring med funksjonsnedsettelse
Organisasjon
Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité
Beløp Bevilget
2018: kr 130 000
Startdato
01.07.2018
Sluttdato
30.01.2020
Status
Under gjennomføring