Klatring til Alle

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Vi ønsker å tilby klatring til to utsatte grupper. 1: Barn og ungdom med funksjonsnedsettelser. Paraklatregruppe. 2: Barn og ungdom med lav betalingsevne. Vi ønsker å videreutvikle og forsterke vår eksisterende paraklatregruppe. Vi ønsker å gjøre det enklere og mer inspirerende for deltakere med ulike funksjonsnedsettelser å klatre hos oss ved innkjøp av store gode klatregrep med klare farger. Vi ønsker at alle barn og unge skal få mulighet til å delta på en fritidsaktivitet selv om de har lav betalingsevne.

Målsetting for prosjektet

En paraklatregruppe med 10-15 deltakere som møtes hver uke for å klatre under veiledning av instruktør, på inspirerende klatreruter med store gode grep som passer til ulike funksjonsnedsettelser. Vi ønsker at 10-15 barn og unge med lav betalingsevne årlig skal få klatre hos oss til reduserte priser.

Målgruppe

Barn og ungdom fra familier med lav betalingsevne. Barn og ungdom med ulike funksjonsnedsettelser.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

30

Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet

Paraklatregruppen starter med åpen prøvedag i august. Om det er ønskelig med flere prøvedager får deltaker det. For å delta videre i gruppen trenger deltaker en ledsager som gjennomfører et sikringskurs. Vi arrangerer jevnlige sikringskurs og setter opp ekstra sikringskurs ved stor påmelding. Paraklatregruppen møter hver søndag. Ved 6 – 9 deltakere deltar gruppen samlet. Ved 10 – 15 deltakere deles gruppen i to. Gruppen fungerer selvstendig ved at alle deltakere har sin egen sikrer. Om noen ikke har med en sikrer en dag så hjelper andre sikrere eller instruktør. Instruktør veileder øktene, gir råd om oppvarming, øvelser og teknikktips. Gruppen barn og unge med lav betalingsevne vil få tilbud om prøvetimer med klatring. De som ønsker å fortsette i en eksisterende klatregruppe vil få dekket størstedelen av beløpet. Denne gruppen integreres øyeblikkelig med andre barn og unge.

Fremdriftsplan for prosjektet

– August: Informere om tilbudet, skru ruter, og invitere presse. – September-juni: Sikringskurs holdes ved prosjektstart, deretter løpende etter behov. – August-juni: Flere prøvedager arrangeres etter behov. – Januar: Pressen inviteres for oppfølging av saken. – Desember: Evalueringssamtale med deltakere og ledsagere. – jan/feb: Rutesetting – juni: Evalueringssamtale med deltakere og ledsagere. Måle effekten prosjektet.

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Det var to målgrupper for prosjektet. 1. Barn og unge med funksjonsnedsettelser. Paraklatregruppe. 2. Barn og unge med lav betalingsevne. Målsetting: – Flere av våre instruktører gjennomfører instruktørkurs paraklatring. – Kjøpe inn klatregrep som egner seg for paraklatring. – Skru inspirerende, tilpassede, klatreruter for denne målgruppen. – Tilby prøvedager. – Tilby ledsagere/støttekontakter nødvendig sikringskurs. – invitere presse og få pressedekning. – invitere aktuelle grupper i Østfold og Akershus. – Invitere alle kommuner som har støttekontaktordninger til åpen dag. – Etablere en ordning der barn og unge med lav betalingsevne kan søke tilskudd for å delta på klatreaktivitet. – Informere skoler i nærmiljøet, asylmottak, barnevernet, ungdomsorganisasjoner og Nav om at barn og ungdom med lav betalingsevne har mulighet til å søke støtte til å delta på klatreaktivitet.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Vi har kjøpt inn klatregrep passende for paraklatring. Vi har skrudd klatreruter tilpasset målgruppen. Vi har invitert til prøvedager og tilbydd sikringskurs. Vi har fått pressedekning. Vi har invitert aktuelle grupper i Østfold. Vi etablerte en ordning der barn og unge med lav betalingsevne kunne søke tilskudd. Vi informerte skoler, asylmottak, barnevernet, ungdomsorganisasjoner og Nav om at barn og ungdom med lav betalingsevne har mulighet til å søke støtte til å delta på klatreaktivitet. Vi hadde mål om å nå 30 personer årlig.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

30

Prosjektgjennomføring/Metode

Prosjekt paraklatring startet med å gjennomføre paraklatreinstruktørkurs og invitere til flere gratis åpne dager gjennom sosiale medier, lokal presse og ved å kontakte lokale grupper, skoler og kontakter direkte. De som ønsket fikk delta på ukentlig trening med ledsager som fikk sikringskurs. Vi måtte jobbe litt med å finne et godt egnet tidspunkt for den faste treningen. Etter å ha prøvd litt forskjellige tider og dager har vi endt opp med fredager kl 16-17. Da holder vi senteret åpent kun for paraklatring før vi åpner for andre kunder. For prosjekt lav inntjening startet vi med et møte med lokal nestor på området og ble anbefalt å ikke promotere tilbudet men at våre trenere skulle “være våkne” og ta diskret kontakt med foreldre hvis de opplevde mulige barn og ungdom som falt inn i målgruppen. Vi var i dialog med lokale skoler, barnevern, Blå Kors mm

Resultater og resultatvurdering

Innenfor målgruppen barn og unge med funksjonsnedsettelser opplevde vi stor positivitet i oppstarten(høst 2019) med godt oppmøte på åpne dager(over 10 personer) og underkant 10 personer som fortsatte. Etter at Covid-19 pandemien førte til at vi måtte stenge i mars 2020 ble både deltakelsen på de ukentlige treningene og de åpne dagene sterkt redusert. Ved avslutning av prosjektet i juni 2021 hadde vi ca 5 i målgruppen som klatret hos oss ukentlig. Innenfor målgruppen barn og unge med lav betalingsevne har 4 barn fått deltatt på trening gjennom hele semestere som ellers ikke ville fått denne muligheten. Dette er takket være våkne instruktører og et godt samarbeid med barnevernet. Blåkors har fått reduserte priser til å ta med seg barn i utsatte situasjoner på klatring til oss. Det samme har Trosvik Idrettslag som hadde en barnegruppe med lav økonomi. De lokale skolene som fikk tilbud fra oss sa de var positive til tilbudet men manglet kapasitet til å arrangere besøk hos oss.

Oppsummering og videre planer

Paraklatregruppen har nå 5 aktive ukentlig eklatrere. Vi vil jobbe for å gradvis bygge gruppen større. Vi vil fortsette å tilby reduserte priser på treninger og åpne dager som vi vil dekke selv. Vi opplever at den beste PR er fornøyde deltakere som sprer budskapet til andre aktuelle. For barn og unge med lav betalingsevne vil vi fortsette å tilby reduserte treningsavgifter. Vi vil søke Fredrikstad Idrettsråd om støtte. Vi vil også fortsette å tilby reduserte priser til barn og og unge med lav betalingsevne og andre utsatte grupper. Særlig i videre samarbeid med Blå Kors, barnevernet mm.

Prosjektleder

Thomas Magnus Kristiansen

Detaljer
Program
Helse vår (2019)
Prosjektnavn
Klatring til Alle
Organisasjon
Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité
Beløp Bevilget
2019: kr 141 000
Startdato
01.08.2019
Sluttdato
29.06.2021
Status
Under gjennomføring