Kløverkafe – et tilbud til pårørende til eldre

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

Fra politisk hold er det ønskelig at flere skal bo hjemme så lenge som mulig. Regjeringens «Bo trygt hjemme» reform fra 2023 skal sikre at eldre får bo i egen bolig lengst mulig dersom de kan og vil. Fram mot 2040 vil vi ha nesten en kvart million flere over 80 år. Dette vil få konsekvenser for pårørende, som rapporterer at følelsen av ansvar og bekymringer over den syke er mer belastende og krevende enn konkrete hjelpeoppgaver (Opinion 2019). Ifølge Helsedirektoratets pårørendeveileder bør kommunen også vurdere å gi pårørendestøtte i situasjoner der omsorgsarbeidet ennå ikke er særlig tyngende, med formål om å forebygge. Sanitetskvinnene har testet ut «Kløverkafé» i fire lokalforeninger. Kløverkafé er temakvelder for pårørende til eldre, med faglig innhold og sosialt samvær. Temaene i testperioden var diagnoseuavhengige, og handlet om sorg, ernæring, rollen som pårørende, arv m.m. Kløverkafe kan være et viktig og riktig tilbud i mange kommuner. N.K.S. ønsker gjennom frivillig innsats å etablere 20 Kløverkaféer nasjonalt. På den måten kan vi nå flere pårørende, forebygge og redusere ensomhet, lette situasjonen til pårørende, og redusere risikoen for at pårørende selv blir syke.

Aktivitet/tiltak/metode

Målgruppen for Kløverkafe er pårørende til eldre er hjelpetrengende eller syke. Vi ønsker at Kløverkafeene skal være diagnoseuavhengig, og uavhengig av bosted, d.v.s. om den eldre bor i egen bolig, bo- og omsorgssenter eller annen boform. Vi erfarer at belastningen og bekymringene til pårørende vil være stor og krevende uansett. Vi skal rekruttere frivillige i 20 lokalforeninger gjennom egne kanaler. Lokalforeningene må fylle noen kriterier, som å ha et etablert samarbeid med kommunen, at de gjennomfører minst 3 Kløverkafeer i halvåret, og det ikke opprettes tilbud som finnes fra før. Lokalforeningene kan søke om oppstartsmidler som skal dekke lokalleie, servering, markedsføring m.m. I regjeringens «Bo trygt hjemme» reform er det listet opp fire satsingsområder, hvorav ett er «trygghet for brukere og støtte til pårørende.» Vi har laget et utkast til veileder for Kløverkafé. Denne kan brukes til oppstart i lokalforeninger, og vil bli evaluert og revidert i prosjektperioden. I veilederen er det anbefalinger for rammer for arrangementet, gjennomføring, økonomi og innkjøp og markedsføring. Samarbeid med kommunen er en forutsetning for å starte opp, og vi oppfordrer også til samarbeid med andre organisasjoner som LHL, Nasjonalforeningen, Pensjonistforeninger o.l. Vi skal ikke å opprette doble tilbud. Alle lokalforeningene fyller ut evalueringsskjema for å dele erfaringer med å invitere målgruppa, samarbeidet med kommunen, valg av tema, læringspunkt m.m. Deltakerne kan gi evaluering på møtene som tas videre i evalueringen høsten 2024. I tillegg vil prosjektleder besøke 2-3 Kløverkafeer for å møte frivillige og deltakere. Pårørende kan være en krevende målgruppe å nå, og mange bor ikke nødvendigvis i samme kommune som sin «nærperson». Derfor må informasjon om prosjektet gå bredt ut til alle eldre, men også via andre organisasjoner, kommunenes frivilligsentral m.m. Det vil ikke bli samlet inn eller delt sensitiv informasjon i dette prosjektet.

Antall deltakere

1200

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

Behovene til pårørende til syke/hjelpetrengende eldre er godt dokumentert. I tidligere regjerings pårørendestrategi fra 2020 står det at pårørende har stort behov for å bli sett, hørt og inkludert. Ensomhet og isolasjon kan være en stor utfordring for mange pårørende, og pårørende er i stor grad utsatt for sykdom selv. Kløverkafé kan lette situasjonen til pårørende, forebygge og redusere ensomhet i tillegg bidra til å bedre pårørendes helse og livskvalitet. Vi tror at Kløverkafe er et godt tiltak for pårørende til eldre på både kort og lang sikt. Dette ved å forebygge sykefravær og bidra til nettverk og fellesskap med andre pårørende i likende situasjon. I tillegg ønsker vi at Kløverkafe kan bidra til bedre kunnskap om Sanitetskvinnenes frivillige innsats i enda flere kommuner. Kommunene opplever store utfordringer med å kunne gi pårørende god oppfølging og informasjon. Kløverkafe kan være et viktig lavterskeltiltak for å avlaste kommunene med noen oppgaver, og etablere samarbeidsarenaer som kan videreutvikles på andre områder.

Plan for gjennomføring

Prosjektleder (PL) = ansvarlig Arbeidsgruppa (AG) = ansvarlig Januar/februar 2024 = Kick-off og nasjonal lansering av Kløverkafe i egne kanaler til alle våre 550 lokalforeninger (PL). Vi skal også annonsere i egne nyhetsbrev og rekruttere 20 lokalforeninger (PL). I tillegg må vi utvikle søknadsskjema og forebrede utlysning av midler (PL) Mars = Vi skal bistå lokalforeninger i kontakt med kommuner (PL). I tillegg skal vi ha et digitalt orienterings- og veiledningsmøte for alle interesserte lokalforeninger og kommuner (AG). Her vil de 2-3 av de fire pilotforeningene delta for å dele sine erfaringer. I tillegg vil vi ha innlegg fra ansatt fra Veiledningsenteret for rus og psykiatri. (AG). Det vil også fortløpende være behov for bistand til lokalforeninger i kontakt med kommuner (PL), samt veiledning av lokalforeninger som er interessert og ønsker å starte (PL). Oppstartsmidlene deles ut fra april og fortløpende etter fastsatte kriterier (PL). Mai = Besøke Kløverkafe for observere, evaluere og evt. revidere veileder (PL). September = Besøke Kløverkafe for å observere, evaluere og evt. revidere veileder (PL) Oktober = Sende ut digitalt evalueringsskjema til alle lokalforeningene som har hatt Kløverkafe (PL). Deretter må vi samle opp evalueringer og evt. revidere veileder og informasjon (AG). Desember Skrive sluttrapport (PL)

Prosjektleder

Anne-Bente Stigen Berg

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
Kløverkafe – et tilbud til pårørende til eldre
Organisasjon
Norske Kvinners Sanitetsforening
Beløp Bevilget
2024: kr 400 000
Startdato
05.02.2024
Sluttdato
31.12.2024
Status
Under gjennomføring