– Jeg har lært veldig mye om Norges historie

Gjennom kreative samtalegrupper har Nadine Mackell tryllet fram magisk poesi fra mennesker med demens.

Nadine Mackell med boka Livsøyeblikk, som har blitt til gjennom kreative samtalegrupper for mennesker med demens. – Jeg synes alle mennesker fortjener å bli sett og anerkjent på denne måten, sier hun. Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten/Stiftelsen Dam

«Lykke for meg er å hjelpe andre
det har jeg gjort som sykepleier i mange år.
Lykke er også
å danse
ta seg en svingom.
Å se barna gå
for første gang
stabbe avgårde
de små føttene
og de lure smilene.
»


«Da jeg ble eldre og skulle gifte meg
sydde jeg min egen brudekjole.
Jeg hermet etter vakre kjoler som jeg fant i magasiner.
Brudekjolen min var hvit, i flere høyder,
med slør i blått og hvitt.
I ettertid ble den sydd om til lampeskjermer med blomster på.
»


Diktene over er skrevet av Nadine Mackell i samarbeid med beboere i Carpe Diem demenslandsby i Bærum. De har blitt til gjennom kreative samtalegrupper Mackell har hatt med beboerne gjennom pandemien.

Veldig meningsfullt

I juni 2022 ga Mackell ut boka «Livsøyeblikk», som baserer seg på samtalegruppene.

– Jeg ville kombinere skjønnlitteratur og pedagogikk for å se om beboerne kunne huske bedre, og samtidig få bedre livskvalitet og mestring. Og ha en fin aktivitet i korona, sier Mackell, og legger til:

– For koroanen kom jo, og det var en veldig trist periode. Jeg merket jo selv hvor trist det var å ikke kunne møte folk, og da tenkte jeg «hvem er det som virkelig trenger dette nå?». Og det er jo de eldre. Det er de som bor her i Carpe Diem som trenger det. Jeg synes det var veldig meningsfullt.

I juni 2022 kom boka «Livsøyeblikk» som er basert på samtalegruppene. I boka finner man dikt om alt fra naturopplevelser, reiser og kjærlighet.

Basert på forskning

Mackell fikk ideen fra et skrivekurs for eldre, som hennes tidligere lærer gjennomførte sammen med Kirkens Bymisjon. Men fordi Mackell er utdannet pedagog ønsket hun å bruke pedagogikken til å få fram minner, som igjen kunne skrives ned.

Carpe Diem tente raskt på ideen, og i samarbeid med Norske Kvinners Sanitetsforening sendte Mackell en søknad til Stiftelsen Dam. I arbeidet med søknaden var hun opptatt av å lese forskning på effekten av å bruke skjønnlitteratur i demensomsorgen – noen hun opplever har vært veldig nyttig.

Lært ting om Norge som ikke står i historiebøkene

Vinteren 2021 ble søknaden innvilget, og fra februar 2021 har hun gjennomført samtalegrupper for totalt 23 beboere.

I gruppene løftes temaer som barne- og ungdomstid, kjærlighet, lykke og natur. Mackell forteller om både sterke og lærerike samtaler.

– Det har vært veldig givende. Jeg er veldig glad i mennesker, og elsker å høre menneskers historie. Gjennom samtalene har jeg har lærer veldig mye om Norges historie. De eldre sitter på så mye kunnskap som jeg ikke kunne lest om i en historiebok, men som er kjempeviktig. De kan huske noe fra krigen som jeg aldri har hørt om. For eksempel hvordan det var å vokse opp i en liten bygd i Nordfjord preget av fattigdom, der de små tingene gjaldt, som for eksempel det å få en kokesjokolade på lørdag.

– Det blir skikkelig fine generasjonsmøter. Og jeg føler at det er en hel generasjons historie som går tapt hvis ingen skriver det ned. Det har vært en viktig motivasjon for å gjøre det, sier Mackell.

– Ser at de stråler

Gjennom prosjektet har hun også fått god kontakt med pårørende. De har vært viktige samtalepartnere for å bli kjent med beboernes liv og bakgrunn. Da boka kom ut i juni deltok både beboere og pårørende på lanseringen, og Mackell forteller om rørende gjensyn.

– Det er veldig fint å se at de gjenkjenner tekstene sine, og jeg ser at de stråler. Jeg får også høre fra pårørende at de har vært glade etterpå og fortalt om samtalegruppene, så det er veldig stas.

Et sted man kan være seg selv

Vinteren 2022 fikk Mackell støtte til et oppfølgingsprosjekt med nye samtalegrupper. Hun tror modellen hun har skapt kan være nyttig for flere, og håper ideen vil spre seg.

– Jeg ser for meg at alle mennesker burde ha en sånn samtalegruppe, smiler hun, og fortsetter:

– Jeg håper alle mennesker får den muligheten. Det å bli sett og anerkjent hele livet tror jeg er veldig viktig, og dette prosjektet er med på at vi ser mennesker som de er. Samtalegruppene er et sted hvor man bare kan være seg selv, her er det rom for alle, og det ønsker jeg meg mer av i samfunnet.


Søknadssammendrag

Samtaleglede er en kreativ samtalegruppe for brukere med demens som blir endel av dagtilbudet til Carpe Diem demenslandsby i 2021. Med bakgrunn i at korona har medført isolasjon og redusert aktivitetstilbud for eldre med demens. I de kreative samtalegruppene vil deltakerne føle seg sett og anerkjent som skapende, kreative mennesker med viktige livshistorier som potensielt kan bli lest opp på litterær salong, og oppleve at tekstene de samtykker til vil bli til en skjønnlitterær bok.

Prosjektets målsetning er å skape livsglede, vekke positive minner og knytte bånd på tvers av generasjoner gjennom å dele de eldres fortellinger. Historiene vil også fungere som et verktøy for å synliggjøre menneskene bak diagnosen. Målgruppen er 136 brukere med demens i Carpe Diem med funksjonsnivå der de kan snakke eller/og lytte til historier og få glede av det. Sekundærmålgruppe er pårørende og publikum ved de litterære salongene. Metoden vil bestå av å bruke tekster, objekter eller musikk med tema for hver samtalegruppe. Historiene til deltakerne blir skrevet ned underveis og bearbeidet skjønnlitterært. Samtaleleder bruker pedagogiske, utforskende spørsmål for å lete frem positive og litterære beskrivelser i historiene til brukerne som deltar på Samtaleglede.

Kunnskap om pedagogiske prosesser, litterær formidling og skrivekunst vil bli brukt i de kreative samtalegruppene. Idéprosess, kreativ metode og designarbeid er kunnskap som vil bli brukt til å lage en skjønnlitterær bok av tekstene. Samtaleglede vil foregå to ganger i uken 2021 fra februar til desember med litterære salonger tre ganger i året. Tekstene fra Samtaleglede-gruppene blir brukt til å lage en skjønnlitterær bok som lanseres 1. februar 2022.

Forventet resultat vil være nedtegning av historier som blir lest opp på litterær salong som vil bidra til å styrke relasjonen til pårørende, få brukerne til å oppleve mestring og til å føle seg betydningsfulle.

Prosjektleder

Nadine Mackell

Detaljer
Program
Frivillighetens program for besøk og aktivitet for sårbare eldre
Prosjektnavn
Kreativ samtalegruppe for eldre med demens
Organisasjon
Norske Kvinners Sanitetsforening
Beløp Bevilget
Kr 300.000
Startdato
18.12.2020