Kultura – dansegalla

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Prosjektet er et tiltak fra KULTURA som gjennom mange år har skapt flere kulturelle tiltak for mennesker med nedsatt funksjonsevne. Gjennom den årlige Kulturfestivalen som i 2017 samlet 700 deltagere fra hele Trøndelag, oppdaget vi behovet for en profesjonelt gjennomført Dansegalla, tilrettelagt for målgruppen. Vi bruker vårt regionale nettverk for å nå brukergrupper fra Trondheim-Steinkjer. Stjørdal og Kimen kulturhus ligger midt i smørøyet og er lett tilgjengelig. Målet er å skape en dansegalla med lavterskel mtp økonomiske utgifter for deltagerne.

Målsetting for prosjektet

Bidra til økt integrering og inkludering i det regionale miljøet. Målsetting for deltagerne personlig, er å oppnå mestring samt følelsen av å ta del i et sosialt fellesskap. Mestring, trivsel og læring er vårt overordnede mål. Synlig aktivitet for denne målgruppen bidrar til økt status.

Målgruppe

Personer med ulike funksjonshemminger. Øvrige målgrupper er; brukergrupper som har dans som tema,spiller musikk,driver teater eller andre kulturelle tiltak.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

500

Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet

Tiltaket om å gjennomføre dansegalla besluttes januar 2018. Det etableres da en prosjektgruppe med både prosjektledelse fra organisasjonen, frivillige og enkelte ledere fra fagmiljøet i Bo-og miljøtjenesten. Her utarbeides en prosjektplan hvor det tas hensyn til alle mulige utfordringer blant brukerne samt en fremdriftsplan med milepæler frem til gjennomføring. Det er viktig for oss å komme tidlig på banen mot regionale deltagere.

Fremdriftsplan for prosjektet

Januar: Etablering av prosjektgruppe Februar: Planlegging og utsending av invitasjon Mars: Planlegging April: Påmeldingsfrist Mai: Gjennomføring Juni: Utsending av spørreskjema til deltagere

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Ut fra grunnlag i søknad, oppnådde prosjektet i stor grad å oppfylle forventet målsetting. Deltagere ble oppfordret til å finne frem finstasen for å delta på Dansegalla i Kimen kulturhus. Det ble rullet ut rød løper + engasjert profesjonell fotograf til å foreta photoshoot under ankomst. Deltagerne fikk kjenne på den viktige følelsen med å være en del av et fellesskap og ikke minst oppnå stort fokus blant øvrig befolkning. Kimen kulturhus øvrige brukere, syntes det var stor stas å se alle festkledde deltagere og vi som arrangører fikk se ordet LIKEVERD i full praksis. Mestring og trivsel ble det største fokuset.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Viktigste effektmål under pilotprosjektet Kultura Dansegalla 2018, var å se beundringen fra funksjonsfriske mennesker idet deltagere ankom et festkledd Kimen kulturhus. Å oppleve “Oscar”-lignende produksjoner, er noe mange funksjonsfriske mennesker drømmer om å oppleve og gjennom å se deltagere ankomme, pluss lese om produksjonen i alle lokale media og ikke minst SE utdrag på rikskanal NRK 1, ga prosjektet uante effektmål. Dansegalla ga pårørende en status med å ha en relasjon til en funksjonshemmet person. Vi ønsker å bryte ned de fordommer som funksjonshemmede møter i hverdagen og gjennom å tilby en produksjon som funksjonsfriske vil beundre, oppnår vi i større grad likeverd.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

10000

Prosjektgjennomføring/Metode

Kultura Dansegalla 2018 er basert på evaluering fra Kulturafestivalen som gjennomføres hvert år i medio av juni mnd. Organisasjonen Kultura har som målsetting å kunne tilby profesjonell kultur til mennesker med nedsatt funksjonsevne og derav fremme likeverd. Gjennom å “outsource” en del tjenester til andre profesjonelle kulturformidlere, bygges opp et godt produkt som ikke står tilbake ift. produksjoner som funksjonsfriske mennesker får oppleve………….når DE måtte ønske det. Vår målgruppe er avhengig av tilrettelegging og Dansegalla oppnådde gode resultater pga. et godt samarbeid mellom Kultura og bl.a. FIDES, som er en privat lokal bedrift. Det er viktig for Kultura som arrangør å være tett på fagmiljøet. Vi opplever at produksjonen var godt rigget og at prosjektplanen ble fulgt.

Resultater og resultatvurdering

Gjennom å skape en profesjonell ramme, oppnår målgruppen både status og god mestringsfølelse. Synergieffekten er også godt synlig gjennom at familie og venner av målgruppen blir engasjert. Enten som direkte publikum eller i dette tilfellet, som TV-titter. Fabelaktiv TV valgte å lage en TV-produksjon av dansegallaen og dette medførte større effektresultater enn hva vi trodde på forhånd. Vi ser også gode effekter av samarbeidet med fagmiljøet og ila høsten 2018, skal vi sammen se på hvordan konseptet kan videreutvikles. Viktigst for oss som arrangør, er å se stoltheten blant deltagerne og vi har i så måte oppnådd de resultatmål som var satt i prosjekteringen. Utfordringen blir å kunne innfri de forventninger som er satt for videre planer. Her må Kultura som arrangør se på muligheten for samarbeid med andre organisasjoner.

Oppsummering og videre planer

Pilotprosjektet Kultura Dansegalla 2018 ble en suksess og fikk en skikkelig boost gjennom å bli vist som innslag på NRKs Extratrekning. Vi fikk en god økonomisk støtte og bortsett fra noe egenkapital samt at samarbeidspartner FIDES tok kostnadene med bevertning, ble produksjonen fullfinansiert takket være Extrastiftelsen. Vi ser dog utfordringen med å innfri forventninger til neste års gjennomføring. En mulighet er å skalere ned på innkjøp av tjenester men dette vil i stor grad påvirke kvaliteten. Vi ønsker å ha et lavterskeltilbud med profesjonell ramme og vil søke om midler til videre virke.

Prosjektleder

Ole Ivar Teigen

Detaljer
Program
Helse høst (2017)
Prosjektnavn
Kultura – dansegalla
Organisasjon
Dissimilis Norge
Beløp Bevilget
2018: kr 75 000
Startdato
06.01.2018
Sluttdato
31.05.2018
Status
Avsluttet