Kvinner i utsatte strøk

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Gjennom møtene hver 14 dag, snakker vi om ting vi tenker på, opplevelser og utfordringer mange av oss har. Både det å være pasient og pårørende kan være krevende under og etter kreftbehandling. Vi har ikke muligheter for å gå på kafe, treffes på treningsstudio, på Vardesenter eller annet. Vi er bosatt i et utsatt distrikt og må skaffe oss trening, metoder og kursing gjennom egeninnsats.

Målsetting for prosjektet

Gi alle i gruppen en lik mulighet for deltagelse i prosjektet, uavhengig av økonomisk situasjon. Restorativ yoga – en vei til indre styrke og bedre motstandskraft. Få råd og veiledning om ernæring, fysisk aktivitet og stressmestrings teknikker etter kreft.

Målgruppe

Kvinner med kreftsykdom, som har vært og/eller er under kreftbehandling.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

10

Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet

Å bygge indre styrke ser altså ut til å styrke kroppens immunforsvar. Derfor har vi snakket om muligheten for å bruke en helg ved Tufjord brygge i Måsøy kommune, et fredfylt turistanlegg på Rolfsøy (https://www.tufjordbrygge.com/) der vi kan få en innføring i yoga av en erfaren kvinnelig yoga-instruktør, være «på stas» med god mat servert på bordet – og slik bli endra bedre kjent med hverandre og med oss selv. På denne måten bruker vi noen av de utrolige fasiliteter vi har i egen kommune. Samtidig som vi får sjansen til å bli bedre kjent med Rolvsøy. Yogainstruktør som viser og veileder oss i metoder, stillinger og øvelser, for å bruke kroppen godt. Oppfølging av samme instruktør en eller to ganger i året, i Havøysund i Måsøy kommune. Vi skal i tillegg dra nytte av de ulike erfaringer hver enkelt deltager i prosjektet har, gjennom foredrag mm.

Fremdriftsplan for prosjektet

Januar-mars 2018 Oppstart av grunnleggende innføring i Yoga April-juni 2018 Tur til Tufjord, Rolvsøya med eget program. September-desember 2018 Evaluering og event.videreføring. November-desember 2018 Oppfølgingstreff.

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

En gruppe kvinner med ulike typer kreft har organisert seg i en forening – Kvinner i utsatte strøk – som skal ivareta egen helse, gjennom rekonvalesense, trening, ernæring og gode møter og samtaler. Alle skal ha like muligheter for deltagelse i selvhjelpsgruppen, uavhengig av økonomi. Bakgrunnen for å danne en egen forening var at alle satt alene med egne begrensninger, egen økonomi, egen helse fortapt i begrensede ressurser og følelsen av å ikke strekke til i andre grupper.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Alle har hatt muligheten for å delta i prosjektet, uavhengig av økonomi. Det som har stoppet deltagelse er egen helse og behandlingsforløp.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

6

Prosjektgjennomføring/Metode

Metoden i forhold til Yoga er instruktøren, som har strekt seg langt for at vi skal kunne få et best mulig utbytte av Restorativ Yoga. Pusteøvelser, samt avslapning og bøy og tøy. Noen er i tillegg mye ute med kjæledyr og gjennom uteaktiviter beveger de seg mer enn de ville gjort uten kjæledyr. Bevisstgjøring av å bruke egen kropp i fysisk aktivitet. Sosialt nettverk gjennom gruppen og bygge relasjoner til hverandre som igjen kan brukes om man har behov for hjelp: samtaler, støtte eller en sosial opplevelse.

Resultater og resultatvurdering

Det er mye man kan gjøre på egenhånd (dette kalles ofte for egenrehabilitering). Regelmessig fysisk aktivitet og bevisst ernæring er en sentral del av rehabiliteringen etter sykdom. Fysisk aktivitet kan bidra til å minske helseplager som skyldes sykdommen og inaktivitet, blant annet fatique, tap av muskelstyrke, samt å dempe symptomer på stress og gi bedre kondisjon, søvn og overskudd. Noen av oss driver egentrening og har kjæledyr som skal ha en viss ute aktivitet. Selv små endringer i hverdagsaktiviteten kan derfor ha stor betydning. Rehabilitering kan være en stor utfordring om man sitter alene, er man flere kan man pushe hverandre og dra erfaringer fra hverandres hverdag, opplevelse og erfaring. Bygge opp et sosialt nettverk.

Oppsummering og videre planer

Alle medlemmene i Foreningen Kvinner i utsatte strøk har, og har hatt et stort utbytte av aktivitetene i Foreningen. De jevnlige møtene, både de fysiske i Havøysund og chattene på vår lukkede FB gruppe: Kvinner i utsatte strøk, er viktig for våre hverdager og vårt eget engasjement. Reisen til Alta medførte et svært viktig moment til vår gruppe som handler om kunnskap. Vi fikk alle, en «annen type» kunnskap om hverandre. En inngående kjennskap til hverandres utfordringer er med på å gjøre oss til bedre støttespillere for hverandre.

Prosjektleder

Hanne Grete Einarsen

Detaljer
Program
Helse høst (2017)
Prosjektnavn
Kvinner i utsatte strøk
Organisasjon
Lions Club International Norge
Org.ledd
Gruppen » Kvinner i utsatte strøk»
Beløp Bevilget
2018: kr 23 750
Startdato
01.01.2018
Sluttdato
31.12.2018
Status
Avsluttet