Litterært streiftog

I samarbeid med

Søknadssammendrag

1. Det er ønskelig å gi afasirammede og deres pårørende en opplevelse som som de kan være med aktivt å arbeide med i forkant, besøke de aktuelle stedene , arbeide aktivt med å ta bilder, video, notater for videre bearbeiding utover høsten – og formidle inntrykk til medlemmer som ikke har kunnet delta.

2. Målsetningen er å gi afasirammede og deres pårørende en god opplevelse, noe de aktivt kan ta del i , og dele med andre i foreningen. Det sosiale element spiller en viktig rolle.

3. Målgruppen er afasirammede og deres pårørende. Støttemedlemmer er helt avgjørenede som hjelpere for å kunne gjennomføre et slikt prosjekt.

4.

Det er av stor betydning at denne gruppen kommer seg ut og får noen positive og lærerike opplevelser. Det er viktig at de føler at de tar aktivt del selv og kan bidra til å formidle sine opplevelser til andre. Det sosiale aspektet

og samarbeidet er ekstremt viktig.

5. Vi starter arbeidet våren 2009 med forarbeidet, gjennomfører turen i begynnelsen av september og etterarbeidet er ferdig i løpet av høsten 2009.

.

Sluttrapport

Sluttrapport/artikler (pdf)

Sluttrapport_2008_3_0014.pdf

Sluttrapportsammendrag

Romerike Afasiforening ønsket å gi sine medlemmer mer innsikt i to av våre mest kjente forfattere fra forrige århundre. Johan Falkberget kjenner de fleste gjennom hans skildringer fra Røros, og ikke minst fra Bør Børson. Jacob Breda Bull er ikke så kjent for alle, men de fleste kjenner vel f.eks. Vesleblakken, både i tekst og toner. Weekendturen vår til Røros var den store begivenheten, men i forkant fikk vi mange smakebiter på Falkbergets og Bulls diktning av skuespiller Mami Nøddelund. Hun ble selv så fasinert av disse forfatterne at hun var i stand til å formidle sine inntrykk på en svært engasjerende måte. Det sosiale aspekt har hele tiden vært svært viktig.

Vi reiste til Røros via Øvre Rendalen i begynnelsen av juni 2009. 28 personer deltok, både afasirammede, pårørende og andre medlemmer. Vi trengte en del hjelpere. Vi besøkte Øvre Rendalen prestegård der vi kom «nær» Jacob Breda Bull, Vesleblakken, Victor og mange andre fra persongalleriet hans gjennom en god omvisning.

Røros, Johan Falkbergets rike, førte oss i en egen stemning, ikke minst under besøket på hjemgården hans, Ratvolden i Rugeldalen. I disse traktene hadde han levd og virket, Det ble ganske sterkt for oss.

I etterkant av denne turen har vi hatt Falkberget og Breda Bull som tema på alle medlemsmøtene våre. Igjen er det Mami Nøddelund og Torill Grimsby som har formidlet diktning, brev, tanker, tidsånden da disse personene levde, deres suksesser og tunge tider.

Vår målsetning med prosjektet er nådd. Medlemmene våre har fått ny innsikt i et tema de kanskje ikke visste så mye om likevel. Arbeidet med prosjektet har knyttet oss mer sammen og gitt oss mye rent sosialt. Det er ingen planer om å fortsette dette prosjektet.

Prosjektleder/forsker

Eva Lofstad

Detaljer
Program
Rehabilitering (2008)
Prosjektnavn
Litterært streiftog
Organisasjon
Afasiforbundet i Norge
Beløp Bevilget
2009: kr 160 000
Startdato
01.03.2009
Sluttdato
31.12.2010
Status
Avsluttet