Liv og røre ved omsorgssentre i Kristiansund og Ålesund kommune.

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

Gruppen av eldre mennesker blir større og større i Norge. Mange eldre bor på sykehjem og omsorgssenter de siste årene av sitt liv. De får pleie og omsorg, men dagene kan bli lange og medføre stor grad av ensomhet og inaktivitet. Gjennom bevegelsesglede – grupper vil vi bidra til at deltakerne føler seg sett og anerkjent som skapende, kreative mennesker som kan delta i et sosialt fellesskap ut fra sine forutsetninger. Forskning viser at stimulerende aktiviteter er en meget viktig del av et helhetlig helsetilbud. Prosjektets målsetting er å skape livsglede, vekke positive minner og motvirke ensomhet, depresjon og passivitet. Bevegelse i en eller annen form er sentralt. Vi tror og erfarer at alle kan bevege seg på en eller annen måte – med små eller store bevegelser – ut fra sine forutsetninger.

Aktivitet/tiltak/metode

I to år har vi prøvd ut med bevegelsesgrupper på sykehjem og omsorgssenter. Vi har vært med å skape gylne øyeblikk, bevegelsesgleder, gode sangstunder, liv og latter sammen med beboere ved omsorgssentrene i Giske kommune, flere omsorgssentre i Ålesund kommune og Kristiansund kommune og på Sulatunet i Sula kommune. Vi får gode og entusiastiske tilbakemeldinger fra beboere, pårørende og personell. Fra beboere kan vi få utsagn som: «Det er å så fint at dere kommer, da skjer det noe», «Dette var gøy å få være med på», «Det er så godt å holde i hverandre sine hender» «Dere må komme tilbake snart». «Takk for at dere kommer». Fra personalet kommer det utsagn som: «Det blir liv og røre og god stemning av at dere er på besøk», «Beboerne gler seg, og har positive forventninger», «Dere får i gang samtaler mellom beboerne». Fra pårørende kommer det positiv respons om at det er så flott å oppleve at det er liv og aktivitet i avdelingen. Vi har et ønske om å fortsette med slike grupper og å utvide det vi gjør. I videreutvikling av tiltakene ønsker vi å be med pårørende slik at det vi gjør i gruppene kan gi inspirasjon til felles aktivitet på tvers av generasjoner. Lage et hefte med ideer og informasjon om måten vi jobber med gruppene på. Prøve ut med ulike tema for å få fram miner fra egen liv og inspirere til deling og samtale i. Målgruppe: Beboere i omsorgssentre, sykehjem og bofellesskap Prosjekt evaluering: Vi er på et område der det er få måleparametre. Evalueringen blir med bakgrunn i det som skjer mens aktiviteten pågår og tilbakemeldingene vi mottar i etterkant av en aktivitetstimene. Vurdering sikkerhet, etiske vurderinger m.m.: Det blir ivaretatt av personalet der aktivitetstimen blir gjennomført. Kort om utfordringer m.m: Se punkt over.

Antall deltakere

150

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

I en artikkel skrevet av Mai Camilla Munkejord, Helga Eggebø og Walter Schonfelder; «blind flekk i sosial omsorg» – søk (bing.com) blir det pekt på at det er for ensidig fokus på fysisk helse i eldreomsorgen. Viktigheten av meningsfylte aktiviteter og kunne være i relasjon til andre er særlig vektlagt i artikkelen. Det blir også pekt på dette er et område som kan være oversett i eldreomsorgen, selv om denne type omsorg også er lovpålagt. Se også: https://www.nordnorskdebatt.no/5-124-256966 . I denne artikkelen og tv-programmet kommer konsekvensene av fravær av stimuli og fellesskap for mennesker med demenssykdom tydelig fram. Den situasjon som blir beskrevet gjelder også for andre mennesker som har mistet funksjoner og helse som følge av sykdom og eller høy alder. Effekt av positive stimulerende tiltak, slik det kommer fram i programmet, samsvarer med det Livat erfarer og får tilbakemelding om.

Plan for gjennomføring

Planlegging og gjennomføring av aktiviteter vil foregå i hele prosjektperioden. Prosjektperioden vil inndeles slik: Utforming av handlingsplan og videreutvikling av tiltak vil pågå i november og desember 2023. Gjennomføring av aktiviteter vil foregå i hele 2024. Rapportskriving og utarbeiding av undervisningsmateriell vil skje i slutten av prosjektperioden. Den praktiske gjennomføringen skjer i dialog og avtale med ulike omsorgssentre og sykehjem i Ålesund og Kristiansund kommune.

Sluttrapport

Bakgrunn, målsetting og metode

Gruppen eldre mennesker blir større og større i Norge. Mange av de eldre som bor på sykehjem og i omsorgssentre i siste del av sitt liv har beskjeden tilgang til stimulerende aktiviteter og livet kan preges av ensomhet, depresjon og kjedsomhet . Prosjektets målsetting er å skape livsglede og stimulere til gode minner og «her og nå -opplevelser» gjennom sang, samtale, lek og bevegelse. Metodene som er brukt er dels hentet fra videreutdanningen «Dans – og bevegelsesterapi» som ble gjennomført ved Universitetet i Sør-Norge i 2018 og dels fra relevant yrkesbakgrunn og praksis. I tillegg kommer de erfaringer vi har fått gjennom å drive bevegelsesgrupper ved omsorgssentre/sykehjem i regi av Livatte. Viser også til nettsiden vår: www.livatte.no

Gjennomføring

Prosjektet er i all hovedsak gjennomført i samsvar med opprinnelige plan. Søkerorganisasjonen har vært oppmerksom på vår aktivitet. Brukermedvirkningen skjer under gjennomføring av aktivitetene ved at en tar utgangspunkt i brukernes ressurser. Brukerne er medvirkende i aktivitetene mens de pågår, sammen med personalet. I blant er også pårørende og ofte studenter i praksis deltakende. Det er alltid positivt. Vi er svært opptatt av å formidle og inspirere personalet og studenter som er med, ved å vise at noe av det vi gjør, kan de også gjør sammen med beboere i ledige stunder. Mange av aktivitetene, som å leke med ballonger, såpebobler m.m. bør gjøres lett tilgjengelig. Videre å spille relevant musikk og synge og gynge med…Det Livatte egentlig ønsker å medvirke til, er at det skal bli mer vanlig med liv og røre, lek og latter ved omsorgssentre. Beboere som ønsker det, bør få anledning å bli med på stimulerende og gøyale aktiviteter som er flott her og nå, i tillegg til å vekke gode minner og kanskje også lager nye minner.

Resultater og virkninger

Resultatet er at det blir skapt mange gylne øyeblikk i samspill med deltakerne. En stimulerer både ressurser og kapasitet hos den enkelte. Det er disse fine øyeblikkene som er veldig inspirerende og gjør at vi ønsker både å fortsette med det vi gjør samtidig som vi vil videreutvikle ideene våre. Det blir alltid påpekt av alle, dvs personalet, pårørende at det Livatte bidrar med er veldig positivt og viktig. Ofte takker også de som er medvirkende i aktivitetene, dvs beboerne oss for en «livat og glad stund». Vi ønsker både å dele kunnskapen og erfaringene våre. Vi i Livatte har vært flere ganger i media, som i distriktssendingen i Møre og Romsdal, både TV og radio. Livatte sin kunnskap og aktivitet og har også vært presentert og omtalt i distriktsavisen Sunnmørsposten og lokalavisen Øy-Blikk. Formidlingen er alltid positiv vinkla og det kommer tydelig fram at det Livatte gjør for trivsel og livskvalitet blir vurdert og forstått som meget viktig. Det er utformet en brosjyren «Bevegelsesgleder for eldre – noen ideer». Denne brosjyren er sendt i posten, og er vedlagt som fil til denne rapporten. Brosjyren deles ut til «sluttbrukeren» som er personalet og studenter i denne sammenheng

Prosjektleder

Britt Valderhaug Tyrholm

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
Liv og røre ved omsorgssentre i Kristiansund og Ålesund kommune.
Organisasjon
Pensjonistforbundet
Beløp Bevilget
2023: kr 40 000, 2024: kr 80 000
Startdato
01.11.2023
Sluttdato
31.12.2024
Status
Avsluttet