Livsstyrketrening og Tankevirus på Kvinnehelsehuset Oslo

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

Oslo Sanitetsforening har nylig etablert Kvinnehelsehus Oslo som tilbyr lavterskelaktiviteter for kvinner. Aktivitetene retter seg spesielt for kvinner i sårbare situasjoner, og spesielt voldsutsatte. I behovskartleggingen som ble utført før oppstarten av Kvinnehelsehuset, ble det fra flere grupper pekt på behovet for hjelp til livsmestring: «For alle som har vært utsatt for vold i nære relasjoner er det et stort behov for å kunne lære å takle spenningene, stresset eller etterdønningene. Viktigheten av mental trening ble framhevet». Informanter for kronisk syke uttrykte at: «Helsevesenet vårt har ikke ressurser til å lære deg hvordan du skal leve med din kroniske tilstand eller komme deg ut av det». Kurs i Livsstyrketrening er nettopp et helsepedagogisk, helsefremmende og forebyggende tiltak i gruppe, der hensikten er å styrke den enkelte deltakers evne til å mestre helseutfordringer gjennom bevisstgjøring. To doktorgradsarbeid (Haugli og Steen, 2001, Zangi 2012) viser at kurs i Livsstyrketrening medfører økt selvforståelse, redusert emosjonelt stress, redusert fatigue og større mestringstro hos de som deltar. Vi mener dette er et tiltak som vil passe svært godt til gruppen vi er i kontakt med, og hvor frivillighet og brukermedvirkning vil være bærende elementer.

Aktivitet/tiltak/metode

Kurs i Livsstyrketrening er bygget på brukermedvirkning, og skal gi rom for økt selvforståelse, redusert emosjonelt stress og større mestringstro. Livstyrketrening handler om at deltakerne selv erfarer hvordan man best kan mestre livet i møte med sykdom og livsbelastninger. Personer med muskel- og skjelettplager, utmattelse og psykiske helseplager er eksempler på personer i målgruppen. Et kurs i livsstyrketrening varer over 10 samlinger á 4 timer + oppfølgingssamling, og gjennomføres med 8-12 deltakere pr kurs, med to kursholdere. I kurset gjør deltakerne oppmerksomhetsøvelser og øver på å overføre oppdagelser til egen hverdag mellom samlingene. Vi planlegger totalt to kursrekker i prosjektperioden. I perioden mellom kursrekkene vil vi arrangere mestringskurset Tankevirus. Dette er en prisbelønnet metode som kan rettes mot forebygging og tidlig behandling av lette/moderate psykiske plager, utviklet av norske psykologer og forskere. Kurset består av tre samlinger á 75 minutter. Vi rekrutterer gjennom åpen påmelding og samarbeidspartnere og vil gjennomføre to tankeviruskurs i prosjektperioden. Plan for rekruttering Vi har allerede minst 15 aktuelle personer i frivilligaktivitetene for voldsutsatte kvinner, og vi har flere andre aktiviteter å rekruttere fra. Spiseforstyrrelsesforeningen har også ønsket å samarbeide med oss om deltakere. I et informasjonsmøte om livsstyrketrening gir vi informasjon om kursets innhold og viktigheten av å forplikte seg til kurset. Den enkelte kan dermed i forkant ta stilling til om de tror kurset vil passe for dem. Slik kan vi forhindre frafall underveis. På tankevirus-kursene er vi ikke like avhengig av et visst antall deltakere, så der kan vi ha en fleksibel og åpen tilnærming, og gi tilbud til de som ikke får plass på livsstyrketreningskurset. Måloppnåelse vil vurderes ut fra antall deltakere og gjennomføring. For livsstyrketrening vil vi også kartlegge trivsel og velvære før og etter kursgjennomføringen gjennom et enkelt skjema.

Antall deltakere

30

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

Kurset har gjennomgående fokus på hvilke ressurser den enkelte har i seg selv og rundt seg for å møte de utfordringene hen har. Oppmerksomhetsøvelser, loggskriving og kreative metoder er sentralt i kurset. Hensikten med øvelsene er å øke den enkeltes bevissthet rundt egne tankemønstre, reaksjoner og autopiloter, slik at de kan ta helsefremmende valg i eget liv og redusere stress. Det er også fokus på livserfaringer og holdninger – og hva som kan føre den enkelte i retning av økt mestring og håndterbarhet i eget liv. Betydningen av å arbeide med temaene i gruppe er sentralt. Resultater fra forskning på deltakelse i Livsstyrketreningsgruppe viser at deltakerne betyr mye for hverandre. Gjennom å lytte og lære av hverandre oppstår ofte et fellesskap som kan få stor betydning for den enkelte. Ved å dele opplevelser og erfaringer oppdager deltakerne likheter og forskjeller som kan gi påfyll i hverdagen. Vanlig sitat fra tidligere kursdeltakere er: ”Jeg visste ikke at den dårlige samvittigheten min tok så stor plass” ”Jeg merker jo at jeg stresser like mye nå som jeg egentlig har god tid fordi jeg er sykemeldt”. ”Det er så godt å vite at jeg ikke er alene om plagene mine”. Victorie Telle Hjellset ved Norges Idrettshøgskole har uttalt at mestring har en magisk effekt på helsen, immunsystem, hormonsystem og nervesystem. Mange fysiologiske variabler endres fordelaktig når vi opplever mestring». Vi anser det dermed som sannsynlig at både kurs i livsstyrketrening og mestringskurset tankevirus kan bidra til å bedre den enkeltes helse, både psykisk og fysisk. Kurset Tankevirus er etablert for forebygging og tidlig behandling av lette til moderate psykiske plager og vant Helseprisen i 2016. Kurset har gode effekter og tilbys blant annet ved rusinstitusjoner, NAV m.fl.

Plan for gjennomføring

17. februar-15mars: Rekrutteringsarbeid (vi vil ha gjort noe rekrutteringsarbeid opp mot aktuelle personer i forkant) 15.Mars-15. juni: Informasjonsmøte og kursgjennomføring Vi gjennomfører et informasjonsmøte i forkant av kursstart slik at deltakerne har god forståelse for kursopplegget og kan vurdere om de vil forplikte seg til å delta gjennom hele perioden. Vi vil åpne for makstallet for antall deltakere slik at vi kan gå noe ned om enkelte trekker seg etter møtet. Vi gjennomfører 10 kursdager over 10 uker, fratrukket påske. 15 juni-30.juni: Evaluering Livsstyrketrening, planlegging av Tankevirus-kurs og legge plan for rekruttering August-september: Rekruttering og gjennomføring av Tankevirus-kurs, samt oppfølgingssamling fra kurssamling 1 Vi vil gjennomføre ett tankeviruskurs, 3 samlinger á 75 minutter. Oktober: Rekruttering og forberedelse til kursrekke 2 Livsstyrketrening November-januar: Gjennomføring av informasjonsmøte, samt Livsstyrketrening, kursrekke 2 Februar-mars: Oppfølgingssamling, samt evaluering og rapportering Siste del av prosjektperioden er strukket litt ut i tid for å sikre at vi får gjennomført oppfølgingssamling fra kursrekke 2 før vi evaluerer og oppsummerer. Det er imidlertid lagt opp til en lavere stillingsprosent i februar og mars 2026 da aktiviteten vil være lavere på dette tidspunktet.

Prosjektleder

Ragnhild Lerø

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
Livsstyrketrening og Tankevirus på Kvinnehelsehuset Oslo
Organisasjon
Norske Kvinners Sanitetsforening
Beløp Bevilget
2025: kr 260 000
Startdato
17.02.2025
Sluttdato
31.03.2025
Status
Under gjennomføring