Lyst på sex? Spør først! – Russeforedrag

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

De voldtektene det er flest av i Norge, er festrelaterte voldtekter. Ofte er både den anmeldte og fornærmede unge. Samtidig viser undersøkelser at ungdom vet for lite om grensesetting i forhold til egen kropp og seksualitet. Tidligere i år intervjuet Barneombudet 200 ungdom om seksuelle krenkelser. Her kom det frem at ungdom har lite kjennskap til/kunnskap om hva som er lov og ikke, og har et uklart forhold til egne og andres grenser. De samme erfaringene har voldsrådgiver i N.K.S. og JURK gjort seg, etter å ha holdt foredrag på til sammen 15 skoler i Oslo de to siste årene.

Målsetting for prosjektet

Hovedmål: 1. Forhindre voldtekt og seksuelle overgrep både i og etter russetiden. 2. Øke bevisstgjøringen blant ungdom om grensesetting når det gjelder kropp og seksualitet. Delmål: • Holde russeforedrag i åtte byer (JURK + N.K.S.) • Holde Ja betyr ja-foredrag andre steder i landet (kun N.K.S.)

Målgruppe

Målgruppen for prosjektet er avgangselever i videregående over hele landet. Totalt: 50 000 elever.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

12500

Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet

2018 var fjerde året på rad at Sanitetskvinnene arrangerte Ja betyr ja-kampanjen på videregående skoler rundt omkring i landet. Foredraget har i hovedsak fokusert på viktigheten av samtykke til sex. JURK har holdt voldtektsforedrag for elever på ungdomsskolen og videregående skoler i Oslo siden 2016. Dette foredraget varer en hel skoletime og tar i hovedsak for seg det juridiske knyttet til hva voldtekt og seksuelle overgrep er. Våren 2018 gikk JURK og N.K.S. sammen og gjennomførte tre skolebesøk i Oslo. Her ble holdninger rundt kropp og sex implementert i voldtektsforedraget. Våren 2019 ønsker N.K.S. og JURK å fortsette og forsterke samarbeidet – ikke bare i Oslo, men på landsbasis, ved å besøke 16 skoler i til sammen åtte norske byer. N.K.S. produserte våren 2019 tre filmsnutter i forbindelse med ExtraStiftelsen-prosjektet «HE1-216134 Ja betyr ja». Filmene er planlagt implementert i skoleforedraget da de egner seg godt til klassediskusjoner. Samtidig med russeforedragene , vil lokale sanitetsforeninger holde Ja betyr ja-foredrag på andre steder i landet.

Fremdriftsplan for prosjektet

Høsten 2018: – Videreutvikle russeforedraget og teste det på Oslo-russ Januar 2019: – Kontakte skolene – Avtale betalt samarbeid med en kjent profil i sosiale medier – Arrangere kursdag for lokale sanitetskvinner som skal holde Ja betyr ja-foredrag Februar-april: – Skolebesøk April-mai: – Kampanje i sosiale medier Juni: – Evaluering av kampanjen – Utvikle presentasjonsmal til videre bruk i undervisningen

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Målsetting – hovedmål: 1. Forhindre voldtekt og seksuelle overgrep både i og etter russetiden. 2. Øke bevisstgjøringen blant ungdom om grensesetting når det gjelder kropp og seksualitet. Målgruppe: Avgangselever i videregående over hele landet. Totalt: 50 000 elever. Bakgrunn: I dette prosjektet har vi bygget videre på erfaringer fra Sanitetskvinnenes Ja betyr ja –kampanje (om samtykke til sex) og JURK sine voldtektsforedrag. Det å få særlig unge gutter og menn til å respektere andres grenser trekkes fram som ett av fem viktige tiltak av regjeringen for å få ned voldtektstallene i Norge. Det er nettopp dette russeforedraget til N.K.S. og JURK gjør. Film er en viktig ingrediens i voldtektsforedraget. De to filmene om sex og samtykke som ble produsert med midler fra Stiftelsen Dam i 2018 brukes som utgangspunkt for refleksjon og diskusjon.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Én holdning som vi møtte hos mange ungdommer da vi holdt russeforedragene, er den at dersom du blir med en annen hjem fra byen, så forventes det at du har sex med vedkommende. Når slike holdninger kommer til syne, lar vi først elevene diskutere, før vi viser til at det å si ja til å bli med på nachspiel ikke er det samme som å si ja til sex, og uansett hva som er avtalt på forhånd, så kan et samtykke til sex alltid trekkes tilbake. Det er viktig at slike holdninger kan bli diskutert i klasserommet, for det er nettopp ved å synliggjøre motargumentene at man bidrar til å nyansere ungdommenes syn på sex og samtykke. Nettopp denne bevisstgjøringsprosessen er så viktig når det kommer til å forhindre og forebygge voldtekt og seksuelle overgrep mot ungdom. Festvoldtekter blant unge utgjør 44% av alle voldtekter i Norge. Slike festvoldteker kan forebygges ved å få ungdommene til å reflektere rundt nettopp grensesetting – og konsekvensene av at andres grenser ikke blir overholdt.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

4150

Prosjektgjennomføring/Metode

Prosjektet ble i all hovedsak gjennomført etter planen: 1. Videreutvikling av russeforedraget Russeforedraget ble oppdatert med filmene produsert med støtte fra Stiftelsen Dam. Foredraget ble testet på elever, og tilbakemeldingene var svært gode. Samtlige russeforedrag har vært gjennomført i samarbeid med helsesykepleier. 2. Booke russeforedrag Det var tatt høyde for at det ville ta tid å booke avtaler med skolene om voldtektsforedraget, men det viste seg at dette ble langt mer tidkrevende enn antatt. Ut over de 15 videregående skolene som takket ja eller har invitert oss på et senere tidspunkt så sa hele 11 skoler nei til foredraget. Ytterligere syv skoler lyktes vi ikke å få noen tilbakemelding fra overhodet. 3. Kursing av frivillige sanitetskvinner I februar 2019 arrangerte voldsrådgiver i N.K.S.-sekretariatet kurs for 25 sanitetskvinner om hvordan man snakker om sex med ungdommer. 4. Kampanje i sosiale medier i russetiden Årets kampanje (2019) fokuserte på å nå ungdommer via Instagram, der vi inngikk et betalt samarbeid med to unge influensere – en av hvert kjønn – med mange følgere i målgruppen.

Resultater og resultatvurdering

Russeforedraget: Totalt nådde N.K.S. og JURK ut til 900 elever gjennom åtte russeforedrag. To foredrag var avtalt, men måtte avlyses i siste liten først pga et kansellert fly og så pga sykdom. Det ble seks foredrag færre enn vi planla for i prosjektsøknaden, og dette skyldes i all hovedsak mangel på tid. Det var svært ressurskrevende å gjøre avtaler med skolene. Ja betyr ja-foredrag: Til tross for godt oppmøte av frivillige sanitetskvinner på kurset, var det ikke alle som fikk holdt Ja betyr ja-foredrag på skoler i sitt lokalmiljø våren 2019. Vi satt som mål å nå ut til 10.000 elever gjennom Ja betyr ja-foredrag våren 2019. Dessverre lyktes vi kun med å nå ut til en tredjedel (3250 elever). Kampanje i sosiale medier: Gjennom betalt samarbeid med to kjente influensere på Instagram nådde vi målet vårt om å nå bredt ut med budskapet om viktigheten av samtykke til sex til målgruppen. Snillegucci har 26 400 følgere, og @Frantzenkraft har 13 800 følgere på Instagram.

Oppsummering og videre planer

Russeforedrag: For å få opp volumet på russeforedragene har vi søkt om ekstern finansiering i 2020 til å ansette to jusstudenter på deltid som kun har som oppgave å booke og holde foredrag på skolene. Ja betyr ja-foredrag: Det er ikke til å komme ifra at det å stå foran ungdom og snakke om sex, virker skremmende på mange. En viktig lærdom for N.K.S. er at det som skal skje i regi av sanitetskvinner lokalt, må ufarliggjøres og forenkles. I stedet for et foredrag på 15 minutter, vil det heretter bli opp til at de frivillige kun viser en film om samtykke og så forklarer hva et samtykke er.

Prosjektleder

Ida Marie Hansen

Detaljer
Program
Helse høst (2018)
Prosjektnavn
Lyst på sex? Spør først! – Russeforedrag
Organisasjon
Norske Kvinners Sanitetsforening
Beløp Bevilget
2019: kr 260 000
Startdato
01.01.2019
Sluttdato
31.08.2019
Status
Avsluttet