Måltidsglede for personer med demens på institusjon

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

I dag har over 100 000 mennesker i Norge demens, og trolig vil antallet dobles de neste tjue årene. De fleste med demens flytter på institusjon og lever her mange år. Her har de behov for trygghet og gjenkjennelse i dagligdagse situasjoner, som ved måltidet, og rett til å bli behandlet med verdighet. Personer med demens kan være i risiko for utvikling av underernæring, som kan føre til rask forverring av sykdommen og derfor bør forebygges. Ved Carpe Diem demenslandsby i Bærum kommune sees nå behov for kompetanseheving innen ernæring og praktiske og kulturelle ferdigheter innen matlaging hos ansatte som jobber med demente. Leder for livet i landsbyen, Anne Grete Normann, kommenterer behovet: “Måltidene er veldig viktige for våre beboere med demens, og her er det et stort poeng at de «kjenner igjen» maten de skal spise og føler seg trygge i måltidssituasjonen. Om maten ikke er kjent, er det flere som vegrer seg for å spise – og er det noe som er viktig for denne gruppen, så er det å spise nok og næringsrik kost.” Dette forprosjektet skal bidra til både kompetanseheving og holdningsendring hos ansatte, slik at man beveger seg bort fra et typisk måltid i institusjon og finner tilbake til måltidsgleden.

Aktivitet/tiltak/metode

Prosjektet inkluderer opplæring av 75 ansatte ved Carpe Diem demenslandsby gjennom kurs – og kompetansesenteret, Unge Kokker. Vi kaller prosjektet et forprosjekt, da målsetningen er å rulle ut opplæringen for 1100 ansatte ved Carpe Diem. Unge Kokker skal videreutvikle et 10 ukers kompetanseutviklingsprogram bestående av teori innen ernæring og matfag, etisk refleksjon, matkultur og praktisk øvelse gjennom matlaging sammen med beboere med demens i 2-3 timers sekvenser. Programmet utvikles på bakgrunn av et tidligere utviklet program for opplæring av helsepersonell. De ansatte gjennomfører opplæring i grupper på 15. Den praktiske delen holdes av kokk fra Unge Kokker, mens teoridelen foregår digitalt med kursholder og i digitale grupperom. Ved endt opplæring skal hver gruppe ha utviklet en plan for å forankre matgledepraksis i institusjonen. Måloppnåelse vurderes gjennom spørreskjema til ansatte, muntlige tilbakemeldinger og evaluering av opplæringen fra Carpe Diem. Måloppnåelse vil også vurderes etter hvor godt nye kunnskaper og ferdigheter blir implementert. Brukernes personvern blir godt ivaretatt gjennom rutiner ved Carpe Diem. En utfordring vil bli å utvikle et kursopplegg som tar hensyn både til kulturelle og språklige forskjeller blant de ansatte. Det kan være store forskjeller i kompetansegrunnlaget og holdninger. En annen utfordring vil bli å jobbe med holdningsendring og endring i etablerte rutiner rundt måltidsituasjonen. Her vil det bli viktig å ha respekt for de ansattes meninger og erfaringer og la dem aktivt medvirke i utforming av nye instrukser. Av erfaring fra tidligere prosjekter, vet vi at den praktiske matlagingen sammen med personer med demens kan være utfordrende. Her har vi gode kursholdere med erfaring fra å jobbe med denne gruppen og takle situasjoner som måtte oppstå på en god måte.

Antall deltakere

75

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

Med dette forprosjektet ønsker vi å bidra til holdningsendring og endring i måltidspraksis på institusjon for personer med demens. Måltidet skal være et sted for god mat og gode samtaler – også for syke personer på institusjon. Å dekke et fint bord, bruke ordentlig service og ta seg tid til måltidet skaper verdighet i hverdagen for den som er syk og deres pårørende. I dag ser vi dessverre at mange ansatte ser på måltidet som noe som skal gjøres raskt og enkelt og ikke ta mer tid eller energi enn nødvendig. Dette er fjernt fra måltidssituasjonen mange personer med demens var vant med da de bodde hjemme. Målsetningen er at ansatte ved Carpe Diem som har gjennomgått opplæringen med Unge Kokker, skal øke sin kompetanse innen ernæring og matgledepraksis og bruke denne kunnskapen aktivt i sin jobbhverdag. På sikt antar vi at dette arbeidet kan føre til bedret ernæringsstatus, økt trivsel og økt aktivitet (felles matlaging) hos beboere og pårørende ved Carpe Diem demenslandsby og også økt initiativ, selvtillit og kreativitet innen matlaging og måltidssituasjonen hos ansatte. Forprosjektet vil også bidra til bedre integrering av ansatte med internasjonal bakgrunn, og gi dem nyttig kunnskap om norsk matkultur som vil gjøre arbeidet rundt måltidet enklere og mer meningsfullt. Vi håper at vi kan inspirere andre institusjoner til å tenke nytt om mat og måltid og se matlaging som en felles og inkluderende aktivitet for personer med demens, eldre og personer med annen type sykdom. På lengre sikt ser vi for oss å kunne gjennomføre kompetanseheving for andre sentre for demens.

Plan for gjennomføring

1.Kartlegging av behov (april-aug 2023): Innhente faglig bakgrunn, oversikt over utfordringer og behov generelt. Kartlegge behov ved Carpe Diem gjennom gruppeintervju og kartlegging sammen med leder og administrasjon på Carpe Diem. Ansvarlig: Prosjektkoordinator, prosjektmedarbeidere. 2. Utvikling av kursopplegg (aug-sept 2023): Kursopplegg utvikles på bakgrunn av informasjonsinnhenting og kartlegging av behov. Kurset vil baseres på tidligere kursmodeller i Unge Kokker brukt ved opplæring av helsepersonell som jobber med personer med utviklingshemming. Innhold i opplæring knyttet til ernæring for brukergruppen vil kvalitetssikres av klinisk ernæringsfysiolog. Referansegruppe vil komme med innspill underveis i utviklingen. Ansvarlig: Prosjektkoordinator, prosjektmedarbeidere og referansegruppe. 3. Referansegruppe gir tilbakemelding på kursopplegg (sept 2023): Referansegruppen får kursopplegget presentert og gir sine kommentarer og tilbakemeldinger. Ansvarlig: Prosjektkoordinator og referansegruppe. 4. Gjennomføring av opplæring (okt 23-jun 24.) Digital teori og gruppearbeid, og praktiske matlagingskurs med beboere ved Carpe Diem. Hver gruppe består av 15 ansatte og hver gruppes opplæring går over 10 uker. Totalt skal 75 ansatte få opplæring. Ansvarlig: Prosjektkoordinator, prosjektmedarbeidere. 5. Evaluering (des 23-mai 24): Evaluering gjennom spørreskjema og muntlige tilbakemeldinger fra ansatte som har gjennomgått opplæring og evaluering fra adm. ved Carpe Diem. Ansvarlig: Prosjektkoordinator og prosjektmedarbeider. 6. Rapportskriving (mai 24): Ansvarlig: Prosjektkoordinator og prosjektleder.

Prosjektleder

Sandra Mauer

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
Måltidsglede for personer med demens på institusjon
Organisasjon
Norske Kvinners Sanitetsforening
Beløp Bevilget
2023: kr 200 000, 2024: kr 200 000
Startdato
20.04.2023
Sluttdato
30.03.2025
Status
Under gjennomføring