Sluttrapport
Sluttrapportsammendrag
Bakgrunn: Norges Astma- og Allergiforbund Sør Trøndelag Fylkeslag har en lang erfaring om at mange personer/familier med omfat
Bakgrunn: Norges Astma- og Allergiforbund Sør Trøndelag Fylkeslag har en lang erfaring om at mange personer/familier med omfattende allergiproblemer kun får begrenset praktisk veiledning og hjelp om kosthold fra helsevesenet i forbindelse med at diagnose blir stilt. Noe av dette skyldes manglende kompetanse og kapasitet, samt noe uavklart ansvarsforhold.
Det ble forsøkskvis arrangert et matlagingskurs for matallergikere/intolerante 24. april 1999 – som et første steg mot en mer systematisert brukeropplæring, eventuelt utvikling av en matskole for allergikere på sikt. Prosjektet er finansiert med EXTRA – midler fra Helse og Rehabilitering.
Formål: Gjennom en kursserie har vi, foruten å gi et tilbud til allergikere, som mål å
· lære opp flere lokale kursholdere
· utprøve/tilpasse kursmateriell til de brukergrupper som skal delta
· gjennomføre en spørreundersøkelse om situasjonen og behovene for opplæring
· utvikle et konkret samarbeid mellom NAAF, Fylkeskomiteen, husstellærere og andre aktuelle kursledere, skoler, RIT og Andre, der de ulike aktørene utfyller hverandre m.h.t ansvar og oppgaver
· Utvikle et kontinuerlig system for opplæring og oppfølging som på sikt kan stå ”lokale bein”
· Undersøke mulighetene for å utvikle en nasjonal matskole (på samme måte som NAAF Sør Trøndelag fylkeslag har utviklet Astmaskolen)
Gjennomføring: Det er gjennomført flere kurs i perioden. Deltakere på kursene har vært foreldre med barn som sliter med matallergier og intoleranse samt barnehageansatte i Regionen. Kursene er gjennomført av Svein Magnus Gjønvik og Brit Randi Gjønvik begge erfarne kokker fra SMG Rådgivning /Matakademiet i Trondheim, dette for å bygge på lokal kompetanse i prosjektet. Antallet deltakere har vært 148. Det har allikevel vært begrenset med avvikling i forhold til de mål vi satte oss, dette på bakgrunn av reduserte tilskudd i forhold til opprinnelig søknad, som igjen førte til naturlige endringer i mål og resultater.
Resultater: Kursene har gitt matallergikere og pårørende innføring i – og erfaring med å lage mat på en litt annen måte – med andre ingredienser. Det har også gitt erfaring med – og kunnskap i hvor problemene ligger når det gjelder å gi matallergikere/inntolerente ett fullverdig og variert kosthold. Deltakerne på kursene har gitt overveldende positive tilbakemeldinger, og gitt et klart signal på at behovet for en videreføring av prosjektet må komme.