MOT – Mat, opplevelser og trening
Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet
Fontenehuset på Kongsberg har tidligere gjennomført et prosjekt finansiert av Extrastiftelsen kalt «prosjekt Jobbkondis». I dette prosjektet, og den videreføring som senere fulgte på Fontenehuset, erfarte vi at det finnes en stor gruppe mennesker, alle med psykiske problemer, som enkelt sagt ikke har lært seg å mestre alminnelige oppgaver i et hjem som matlaging og tilstøtende aktiviteter. Vi har nå etablert et samarbeid med en lokal matvarebutikk og et hotell om å få benytte overskuddsmat og mat som er utgått på dato. Vi ønsker å koble dette behovet opp mot mulighet for å ikke kaste mat
Målsetting for prosjektet
Å lære mennesker i regionen med psykiske problemer bedret kunnskap i praktisk matstell, betydningen av sunt kosthold, samt ny kunnskap for å kunne utnytte billige råvarer og matvarerester optimalt. Et tilleggsmål er å utvikle nye sunne matretter basert på råvarer som er «utgått på dato» og gratis.
Målgruppe
Personer med psykiske lidelser, med små muligheter for å fungere i arbeidslivet, som trenger å bedre sine kunnskaper knyttet til matlaging, innkjøp o.l.
Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå
60
Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet
Ledet av prosjektleder skal deltagerne gjennom læring og motivasjon ha ansvar for tilbereding av lunsj på Fontenehuset hver dag. Prosjektet har også ansvar for tilbereding og servering av middag til medlemmer og deres pårørende en kveld i uka, samt gjennomføre et bake-prosjekt ukentlig. Prosjektet sal dokumenteres på en egen webside og skal samtidig lage en kokebok med «Matretter basert på gratis råvarer». Deltaerne vil også hente råvarer hos våre samarbeidende butikker og spisesteder, menyplanlegging og innkjøp . Prosjektets administrative og økonomiske oppfølging vil også være oppgaver som deltagerne etter evne bidrar til. Prosjektleder og prosjektdeltagere vil i tillegg løpende arbeide med å rekruttere gjestekokker fra alle de forskjellige matmiljøer i omegnen. Metode: Prosjektet vil benytte enkle og ikke veldig akademiske metoder. Den enkelte prosjektdeltager skal «lære-ved å-gjøre». Hele prosjektet vil være basert på den internasjonale fontenehusbevegelsens standarder og prinsipper, der alt som utføres i prosjektet gjøres av veileder og deltagere «side om side». I dette inngår også at mer rutinerte prosjektdeltagere kan veilede de med mindre erfaring, alt ledet av prosjektleder.
Fremdriftsplan for prosjektet
Sommeren 2017 – forberedelser og rekruttering av personell og de første deltagere. Deretter løpende og iterativ prosjektgjennomføring i inntil tre år. Parallell dokumentasjon og hjemmesideoppfølging løpende. Se nærmere beskrivelse i utdypende prosjektbeskrivelse.
Sluttrapport
Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet
Målsetting: Å lære mennesker med psykiske utfordringer å ivareta sitt eget matstell og gjennom kostholdsforbedringer kunne oppleve både helsegevinster og bedret husøkonomi. Målgruppe: En gruppe mennesker i Kongsberg og omegn, alle med psykiske problemer, som ikke har lært seg å mestre alminnelige oppgaver i et hjem som matlaging og tilstøtende aktiviteter. Vi har erfart at det i denne gruppen finnes et stort antall som gjerne vil tilegne seg slik kunnskap. Bakgrunn: Vi ønsket i prosjektet å legge vekt på hvordan vi med «tilfeldig, billige matvarer» kan klare å utvikle gode, sunne og næringsrike matretter som kan være enkle å lage for mennesker med lite trening i slikt arbeid. Vi vet at usunn kost er en medvirkende årsak til andre somatiske helseplager og vektproblemer hos mange. I tillegg skulle vi ha et miljøfokus og bruke restemat fra dagen før. Mange har dårlig økonomi og vi ville lære bort viktigheten av å ikke kaste mat. Et annet aspekt var fysisk aktivite.
Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)
Vi har nådd ut til den gruppen vi ønsket. 28 personer har vært deltagere i prosjektet med forpliktende deltagelse. I tillegg har mange av Fontenehusets øvrige medlemmer vært deltagere. Prosjektets viktigste aktivitet har vært å lage lunsj for alle som daglig er tilstede på Fontenehuse tog vi har jobbet side om side. Deltagerne har hele tiden gitt uttrykk for at de lærer og blir tryggere på seg selv. De har fått tettet en «del hull» og fått mestringsopplevelse og selvtillit. I tillegg sier de at de nå kaster mindre mat og har lært seg å bruke mat som er i ferd med å gå ut på dato. Stor oppslutning om treningaktiviteter, opplevelsesturer, foredrag og sanke/høsteturer. Vi har i denne perioden hatt bidrag fra mange frivillige fra vært nærmiljø. Dette er mennesker som hadde liten kjennskap til Fontenehuset og dets medlemmer. På denne måten har vi bidratt til større forståelse for mennesker med psykiske lidelser. Kokeboka har vært et stort samarbeidsprosjekt for alle på Fontenehuse
Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet
28
Prosjektgjennomføring/Metode
Vårt metodevalg har vært enkel. Vi har benyttet Fontenehusmodellens velprøvde arbeidsform der ansatte og deltagere arbeider side om side, «learning by doing», hele tiden med henblikk på å skape nye mestringsopplevelser og økt selvtillit. • Sju eksterne gjestekokker har lært bort både middagslaging og baking • Mange gjestekokker fra egne rekker • Tur til Eiker Gårdsysteri • Sopp- og urtetur med Lilli Schneider • Hønseslakting • Plukking av mais • Blåbær- og tyttebærturer • Høsting av rabarbra og plommer • To foredrag om mat med Gro Langaas Jensen Når deltagerne hadde avsluttet sin periode har de fylt ut et skjema der de svarte på hva de hadde lært og om prosjektet hadde hatt den ønskede effekt. De aller fleste var svært fornøyd og hadde blitt veldig mye tryggere på kjøkkenet. Gevinsten for mange var at de hadde fått selvtillit og en trygghet til bl.a. å invitere venner på hjemmelaget mat. Under denne 3 års perioden planla vi å lage en kokebok. Vi har samlet oppskrifter av de mest vellykkede matrettene. Vi vektla de rettene som vi har gjort til våre egne med mye improvisasjon. Å lage denne kokeboka involverte alle medlemmene på Fontenehuset, ikke bare MOT- deltagerne.
Resultater og resultatvurdering
Vi har lagt stor vekt på at deltagerne skal være med å bestemme slik at de får følelse av å være i et team. På skjema for innmelding skriver de dagene de ønsker å jobbe og hva de vil lære og få ut av dette. Ønskene deres har jeg prøvd etter evne å oppfylle. Veldig mange ønsket å lære mer om å lage vegetarmat, og å slippe seg mere løs og frigjøre seg fra oppskrifter. Det å smaksette en rett var for mange noe nytt og å lære om å krydre og smakt til ga selvtillit.I tillegg ønska mange å lære å bake brød og andre ting av gjærdeig. Vi har hatt en egen bakegruppe. Vi har knyttet til oss lokale kokker og andre personer som kan mat i tillegg til at vi har benyttet andre ressurser fra medarbeiderne på Fontenehuset. Dette har gitt avveksling og gitt ny inspirasjon. I tillegg viste det seg at det var stor kunnskap om mat blant noen av Fontenehusets medlemmer, både prosjektdeltagere og andre. Disse ble benyttet i internundervisning og kunne også få være sjef på kjøkkenet for en dag.
Oppsummering og videre planer
Dette prosjektet har vært en stor suksess fra første dag. Det har vært lett å få med medlemmer og vi har tryllet frem fantastiske retter til glede for alle på Huset. Vi har fått vært ute i frisk luft og høstet og sanket og lært å lage ting av gratis ressurser fra naturen. Og ikke minst har vi fått til en sammensveiset gruppe mennesker som har hatt det fantastisk morsomt på kjøkkenet. Her har vi prøvd og feilet, ledd og grått og laget god og næringsrik mat. Når det kommer til videre planer ser vi nå at prosjektet naturlig har gått inn i den videre driften av Fontenehuset Kongsberg.