Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet/tiltaket
Alle pasientene i ordinær FACT er vurdert til å ha en alvorlig psykisk lidelse. De aller fleste bor i kommunal bolig eller i institusjon. Flertallet er avhengig av sosial stønad. Dette er kanskje den gruppen i Oslo som har størst belastning i form av utenforskap, ensomhet, fattigdom og redusert somatisk helse. En betydelig andel har også ekstra belastning i form av tvunget psykisk helsevern, bivirkninger av medisiner og rusavhengighet. Noen er også dømt til behandling. Det er ingen kulturelle tiltak som retter seg til denne gruppen som helhet. Vi ønsker å skape noe positivt som kan treffe alle, for en gruppe som ofte blir sett på som et problem og som blir sykeliggjort. Streetfood er en populær del av bybildet i Oslo og en god måte å møte andre kulturer på. Grunnet økonomi og funksjonsevne har de fleste i denne pasientgruppen vanligvis ikke tilgang til dette. Her får FACT-avdelingene komme sammen, møtes på tvers av avdelinger og delta på noe hyggelig og sosialt – som likeborgere. I fjor brukte Mental Helse de ansatte sitt julebordbudsjett for å arrangere lunsj for FACT i Lovisenberg sektor. Vi fikk svært gode tilbakemeldinger fra alle parter, spesielt fra pasientene. Nå ønsker vi å gjøre det i større skala, og inkludere alle FACT-teamene i Oslo sentrum.
Aktivitet/tiltak/metode
Dette blir en kulturell opplevelse hvor gjestene selv kan velge hva de vil spise i et bredt utvalg av spennende retter fra alle verdens hjørner, i en ny og annerledes setting. Kanskje kan dette være et sted for å skape nye bekjentskaper, dele smaksopplevelser og skape inspirasjon til egen matlaging? En opplevelse å snakke med familie og venner om. Vi inviterer musikkterapeutene og brukere fra FACT-teamene til å underholde med musikk og lage en mulighet for de å utøve sine talenter foran et publikum. Det er viktig for oss å skape en trygg atmosfære, da mange i målgruppen kan føle seg utrygge i denne type settinger. Restauranter og kafeer kan oppleves ekskluderende for mennesker med psykiske lidelser, da det gjerne er trangt, mye støy og uforutsigbarhet. Derfor vil vi leie hele Vippa-lokalet for anledningen. Her er det romslig med kapasitet for 600 personer og lett tilgjengelig med tre tydelige utganger. Det er enkelt å holde avstand til andre eller fjerne seg helt ved behov. Personalet som følger fra FACT kjenner brukerne og støtter de om nødvendig. Mental Helse vil ikke ta bilder av gjestene eller ha påmeldingslister med navn av personvernsårsaker. Vi venter at minst 100 pasienter og 15 ansatte fra de ulike FACT-avdelingene blir truffet at virkningen av dette. I tillegg vil 20 ansatte fra Mental Helse og frivillige fra Mental Helse Oslo delta. Målet er først og fremst at pasientene blir inkludert og at de får en følelse av tilhørighet i trygge rammer. Vi ønsker og å skape en arena for samarbeid mellom sykehus, bydel, pasienter og brukerorganisasjoner der vi i større grad kan bli kjent med våre aktiviteter og fremme samarbeid. Vi vil sende ut et enkelt tilbakemeldingsskjema til alle deltagerne, brukere, ansatte og frivillige. I tillegg ber vi erfaringskonsulentene i hvert FACT team om en kvalitativ tilbakemelding. Vi gleder oss til en dag hvor matkultur, musikk, samarbeid og nye bekjentskaper står i fokus!
Antall deltakere
135
Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket
Matkultur er en aktivitet som appellerer til de aller fleste, og er kanskje den kulturopplevelsen som er minst ekskluderende. Det å dele nye eksotiske smaksopplevelser og utveksle mening om maten er noe de aller fleste kan og liker. En ufarlig mulighet til snakke om noe felles med nye mennesker og velge småretter de kanskje ikke har prøvd før. En ønsket virkning er at arrangementet kan bidra til økt mestringsfølelse og livsglede blant pasientene. Vi tenker det kan forebygge utenforskap ved at de kan dele opplevelser med andre og være en del av et felleskap. For noen kan kanskje denne lunsjen ha en rehabiliterende effekt både på kort og lang sikt. Det er en mulighet til å utfordre seg selv i trygge rammer, med støtte ifra personalet. Kanskje kan det bli en døråpner til å våge å utforske andre sosiale settinger? Tilbakemeldingene fra FACT-teamene er at det er lite midler til å gjøre kulturelle tiltak for pasientene, og at det aldri har blitt arrangert et felles arrangement for alle bydelene i Oslo. Dette dermed er et kjærkomment tiltak som også er med på å gi de ansatte motivasjon og mulighet til å se pasientene i en positiv og relasjonsbyggende setting. Vi håper at dette tiltaket kan gi mersmak og inspirasjon for Mental helse Oslo og FACT teamene, til videre samarbeid. Vi forventer økt samarbeid mellom de ulike FACT-teamene på tvers av sektorer i Oslo sentrum, for å ha et større fokus på felles kultur- og inkluderingstiltak. Vi ønsker også å fremme nytt samarbeid mellom Mental helse, spesialisthelsetjenesten og bydelene i Oslo kommune. Mental Helse Oslo vil informere om sitt tilbud og sine prosjekter til både pasienter og ansatte, noe vi håper vil inspirere til deltagelse.
Plan for gjennomføring
Emilie Vatnøy og Joachim Kjennerud har hovedansvaret for planleggingen av arrangementet. I dette innebærer det å designe og utarbeide brosjyrer og plakater til arrangementet, som skal deles ut på de ulike FACT-avdelingene i Oslo sentrum. Videre innebærer det å finne konferansier til arrangementet og eventuell pynting og opprydding i lokalet. Kjennerud og Vatnøy holder også kontakten med Vippa for booking og gjennomføring. Erfaringskonsulentene Ragna Brandt og William Stene vil informere om tiltaket innad i avdelingene sine og sørge for at alle brukere får god informasjon. De har også ansvaret for å informere og forberede de ansatte som skal følge brukerne til arrangementet. Videre vil de sørge for transport til og fra Vippa. Musikkterapeut Oda Dypvik Bjørke vil koordinere musikkterapeutene og brukerne som skal underholde med konsert. Her blir det satt av tid til øving og andre nødvendige forberedelser. Torleif Støylen har ansvaret for å engasjere frivillige i Mental Helse Oslo til å delta og bistå på selve arrangementet, samt informere om arbeidet i Mental Helse Oslo til deltagerne. Milepel 1. Arrangement planlagt og booket og avdelinger informert. Milepel 2 Gjennomføring av arrangementet Milepel 3 Evaluering
Sluttrapport
Bakgrunn, målsetting og metode
Menneskene som benytter seg av FACT tilbudet i Oslo er en gruppe som i liten grad har økonomi eller helse til å benytte seg av kulturtilbudet i Oslo. Et av kriteriene til de fleste FACT teamene i psykisk helse er at en har en alvorlig psykisk lidelse. Mange opplever utenforskap og en følelse av at mye av byens goder er utenfor rekkevidde. Dette er et arrangement som er på brukernes premisser, er raust og med fokus på noe spennende og nytt alle kan delta i og mene noe om. En likestilt sosial arena der ansatte og pasienter kan nyte spennende mat, lytte til live musikk sammen med frivillige fra Mental Helse. En mulighet til å møte andre i samme situasjon fra hele Oslo, å få nye bekjentskaper der kultur og mat er fokus. Vi hadde flere møter med erfaringskonsulenter fra teamene som informerte tilbake. Vi samlet kontaktinformasjon og fikk oversikt over alle FACT-teamene og sendte ut invitasjoner. Vi valgte dette lokalet fordi streetfood er populært, men også fordi det er et romslig og godt tilrettelagt lokale for gruppen. Vi leide hele for anledningen og gjestene kunne komme og gå når de ønskte. De ble fulgt til Vippa av ansatte hos hvert FACT-team og i døren ble de møtt av frivillige fra Mental Helse Oslo. Alle gjestene fikk gavepose og drink i døra. De fikk selv velge hvor de ville sitte, og kunne velge fritt i menyen til alle matbodene. Så var det duket for underholdning av egne musikere fra FACT-teamene og musikkterapeuter, og det var stor stas både for musikerne og publikum.
Gjennomføring
Emilie Vatnøy og Joachim Kjennerud fra Mental Helse sentralt hadde hovedansvaret for planleggingen av arrangementet. I dette innebar det å designe og utarbeide brosjyrer, informere FACT-teamene, lage program og involvere frivillige til selve gjennomføringen. Musikkterapeut Oda Dypvik Bjørke koordinerte musikkterapeutene og brukerne som sammen underholdte med konsert. Her ble det satt av tid til øving og andre nødvendige forberedelser. Konsertene gikk veldig godt og musikerne var godt fornøyde med egen innsats. Erfaringskonsulent fra bydel Gamle Oslo koordinerte informasjonen om prosjektet til de forskjellige FACT-teamene. Erfaringskonsulenter i fra FACT-teamene var med på prosjektmøter. Mental Helse Oslo var frivillige under lunsjen og informerte om egne prosjekter og arbeid. Frivillige pyntet lokalet, pakket gaveposer og delte ut til alle. Frivillige fra Mental Helse Oslo og ansatte spiste sammen og sosialiserte med gjestene. Gjennomføringen gikk ellers i henhold til planlegging.
Resultater og virkninger
Arrangementet bidro til mestringsfølelse og livsglede blant gjestene. Tilbakemeldingene fra ansatte fra FACT-temaene var at det ble en likeverdig setting hvor de kunne dele opplevelser og meninger sammen med pasientene. Pasientene viste til at det var et godt tiltak mot utenforskap, et sted for gode matopplevelser og nye bekjentskaper. At det hele foregikk i trygge rammer var positivt, og det ga mersmak. Musikerne syns det var flott å kunne fremføre egen musikk til publikum, å ha en scene og utfolde seg på. Musikerne ga tilbakemelding at det var spesielt viktig og fint å få kompensasjon for arbeidet. At de følte at deres bidrag ble verdsatt. Tilbakemeldingene fra alle teamene var at dette var et kjærkommet tiltak som fremmet recovery, mestring, glede og motivasjon, både blant ansatte og brukere. FACT-teamene har uttrykt at de ønsker å være med på lignende arrangementer i fremtiden, og prosjektledelsen håper dette kan bli døråpneren til flere kulturelle inkluderingstiltak for brukergruppen og på tvers av frivillig og offentlig sektor. Tilbakemelding fra frivillige i Oslo var at det var godt å kunne bidra og gi noe tilbake, og at de gjerne deltar på lignende arrangementer.