Matmagi med matallergi

Allergisk mot egg, melk eller mel? Fortvil ikke, du kan fortsatt spise nydelig, næringsrik mat.

Det handler litt om gode ideer, men aller mest om planlegging, skal vi tro kokk og gründer Bård Greni, som forrige uke holdt matallergikurs for medlemmer i Norges Astma- og allergiforbund (NAAF) Østfold.

– Lag middagen til i morgen i dag, sier Greni til de totalt sju kursdeltakerne.

Greni, som blant annet er kjent fra TV2-programmet Fingrene av Fatet, mener nordmenn generelt er for dårlige til å planlegge matlaging.

– Vi planlegger alt mulig annet, men ikke maten, sier han.

Skru av tv-en

For enten man er matallergiker eller ikke, er det nok mange som kjenner seg igjen i følelsen av å gå skrubbsulten og sliten i butikken, etter en lang arbeidsdag. Resultatet er ofte alt for mye mat, som skal gå raskest mulig å lage.

Maten blir da gjerne både kjedelig og lite næringsrik. Skal man i tillegg ta hensyn til ulike matallergier kan resultatet bli at mangelen på viktige proteiner, vitaminer og næringsstoffer gjør at man mister energi, blir trøtt, uopplagt og i verste fall syk.

Hemmeligheten er planlegging – og ørlite mer tid, mener Greni.

– Skru av tv-en 30 minutter om dagen, så har du tid til å lage mat, sier han til deltakerne, som lytter og noterer ivrig.

Uten mel, melk og egg

Og jovisst. I løpet av et par timer på kjøkkenet til Urban Food i Fredrikstad, skapes matmagi blant de sju deltakerne på NAAFs matallegikurs. Under kyndig veiledning av Greni og hans kokker, diskes det opp med ikke mindre en 15 retter, der alt er laget fra bunnen, med økologiske råvarer.

Blant annet lages det fiskekaker, supper, vafler, salsa og linsekroketter.

Samtlige retter er strippet for mel, melkeprodukter og egg. Og det beste av alt? Det var slettes ikke vanskelig!

– Det blir fort til at man spiser det samme hele tiden, kommenterer en av kursdeltakerne, som påpeker at det i en hektisk hverdag med barn og ulike aktiviteter, er vanskelig å være kreativ i matveien, samtidig som man sørger for å få i seg de nødvendige næringsstoffene.

Våg å gjøre feil

– Hvis du kan ti retter, så er det som regel en fin base, og så kan du utvide disse, sier Greni, og spør forsamlingen om de kan tenke seg til hvorfor han er blitt en god kokk?

Flere forslag kommer på bordet, men Greni rister på hodet.

– Det viktigste er at jeg har gjort veldig mange feil, sier han, og oppfordrer til å prøve seg fram på kjøkkenet.

Billig og godt

På NAAF sine hjemmesider kan allergikere få oversikt over gode erstatningsprodukter – også naturlige.

For eksempel er belgfrukter en undervurdert kilde til protein, kan ernæringsfysiolog Vibeke Landaas, som også deltar på kurset fortelle.

– Vi bruker altfor lite belgfrukter, som linser og bønner. Mange innvandrerbutikker selger flotte belgfrukter. Disse er rimelige og veldig gode proteinkilder, sier hun.

Linser og bønner

Og hva er vel da mer naturlig enn å lage belgfruktkake, linsekroketter og linser kokt med rødvin og krydder? Det hele sto på menyen, som de sju deltakerne fikk bryne seg på.

Resultatet var himmelsk godt, og såre enkelt.

– Kjempeinspirerende, og veldig godt, er deltakerne enige om, da de på slutten av kurset får spise seg mette på egenprodusert mat.

Prosjektleder

Mona Marthinussen

Detaljer
Program
Ekspress (2014)
Prosjektnavn
Matallergikurs i Halden
Organisasjon
Norges Astma- og Allergiforbund
Beløp Bevilget
Kr 30.000
Startdato
01.01.2015
Sluttdato
30.06.2015