Matmerkingsparlør hvete

I samarbeid med

Sluttrapport

Sluttrapportsammendrag

[Klikk her og skriv inn sammendraget]

Bakgrunn: Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) mottar stadig henvendelser fra personer med matoverfølsomhet som opplever det utfordrende å gå på cafe, restaurant handle i dagligvarebutikker og lignende i utlandet fordi det er vanskelig å forklare hva de ikke tåler og at de blir syke av det. Det er vanskelig å vite hva ingrediensen heter på andre språk. I 2002 ble NAAF tildelt midler gjennom stiftelsen Helse og Rehabilitering for å utvikle matmerkingsparlører med oversettelse av vanlig brukte ord og uttrykk for melk, egg, fisk, skalldyr og nøtter til fem språk og har senere føyd til ytterligere to språk. Mange etterlyste tilsvarende parlør for hveteallergi og cøliaki.

 

Målsetting: Å utvikle en liten folder med oversettelser av hvete samt utvalgte fraser som kan legges frem for personalet ved besøk på spisesteder. – matparlør som et praktisk hjelpemiddel for personer med hveteallergi og cøliaki på reise i utlandet.

 

Gjennomføring: Den norske teksten til folderen ble utarbeidet av prosjektleder i samarbeid med NAAFs legeråd. Teksten ble oversatt via translatørbyrå til språkene engelsk, tysk, fransk, italiensk, kinesisk, spansk, gresk, arabisk og thai. Parløren ble trykket i 4000 eksemplarer. Prosjektet ble omtalt i NAAFs medlemsblad AstmaAllergi, fagtidsskriftet Allergi i Praksis, på nasjonale og internasjonale arenaer for brukere og helsepersonell. Folderen kan lastes ned eller bestilles via NAAFs nettsider.

 

Konklusjon/videre planer: Prosjektet ble gjennomført innenfor budsjett og målet nådd. NAAF er godt fornøyd med resultatet og ønsker å ha Matmerkingsparlør for hvete som en del av sin brosjyreportefølje også i fremtiden, både i papirversjon og elektronisk på hjemmesidene. Det er kommet svært positive tilbakemeldinger på nytten av parløren fra brukere og helsepersonell.

 

Prosjektleder/forsker

Helle Stordrange Grøttum

Detaljer
Program
Forebygging (2007)
Prosjektnavn
Matmerkingsparlør hvete
Organisasjon
Norges Astma- og Allergiforbund
Beløp Bevilget
2008: kr 140 000
Startdato
01.03.2008
Sluttdato
31.12.2009
Status
Avsluttet