Matmerkingsparlør

I samarbeid med

Sluttrapport

Sluttrapportsammendrag

Bakgrunn: Mellom 10 og 20 prosent av befolkningen oppgir at de har en eller annen form for matvareallergi eller intoleranse og

Bakgrunn: Mellom 10 og 20 prosent av befolkningen oppgir at de har en eller annen form for matvareallergi eller intoleranse og tilpasser sitt kosthold etter dette. De typiske matvarene man ser reaksjoner mot er nøtter, egg, melk, fisk, skalldyr, hveteprotein og noen frukt og grønnsaker. Eneste behandling ved matvareallergi/ -intoleranse er å unngå det som ikke tåles. Matvareallergikeren må alltid vite hva maten inneholder og ha tilstrekkelig viten om hvordan lese ingredienslister og kunnskap om utilsiktet forurensning.

 

Norges Astma- og Allergiforbund mottar ofte henvendelser fra personer som utrykker en usikkerhet ved det å spise på kafé, restaurant eller lignende når de er på reise i utlandet. Det å kjøpe mat i dagligvareforretninger og lese hva maten inneholder byr også på problemer, ettersom det fremmede språket oftest ikke beherskes flytende. Et kjent problem er at en og samme matvareingrediens kan betegnes med flere ulike ord.

 

Mål med prosjektet: Å utvikle en parlør for matvareallergikere på utenlandsreise som skal fungere som et hjelpemiddel ved spising ute.

 

Gjennomføring: Ut fra kunnskap om hvilke som er de vanligste ferieland for nordmenn, ble det bestemt at parlørene skulle forefinnes på følgende språk: engelsk, tysk, fransk, spansk, gresk, italiensk og arabisk. Ord og navn på ingredienser ble samlet inn og oversatt av translatørbyrå. Et designfirma hadde ansvar for design og trykking.

Det ble også utarbeidet oversettelser av frukt, bær og grønnsaker samt krydder presentert i tabellform. Alt materiellet er tilgjengelig på Internett. Fem parlører er produsert på papir i lommeformat.

 

Oppnådde resultater: Parlørene kan bestilles fra Norges Astma- og Allergiforbund eller lastes ned fra www.naaf.no. Parlørene er bekjentgjort gjennom medlemsbladet AstmaAllergi og gjennom NAAFs hjemmesider.

 

Videre planer: Parlørenes innhold og nytteverdi skal evalueres etter ett år. Behov for opptrykk vurderes fortløpende.

Prosjektleder/forsker

Lisa Tobiassen

Detaljer
Program
Rehabilitering (2001)
Prosjektnavn
Matmerkingsparlør
Organisasjon
Norges Astma- og Allergiforbund
Beløp Bevilget
2002: kr 170 000
Startdato
01.06.2002
Sluttdato
01.06.2003
Status
Avsluttet