Med et stort hull i hjertet

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Nærmere 400 familier mister hvert år et barn mellom 10 og 29 år (kilde: Folkehelseinstituttet – Dødsårsaksregisteret). Foreningen ”Vi som har et barn for lite” har en del medlemmer som har mistet eldre barn, nå ønsker vi å ha fokus på dem. Høsten 2017 arrangerte vi en tilsvarende samling for de som har mistet barn under skolealder, og nå vil invitere de som har mistet større barn til en weekendsamling. Det har lenge vært etterspurt. Foreningen «Vi som har et barn for lite» er den eneste organisasjonen som tilbyr et fellesskap for alle – uansett alder eller årsak til at barnet døde.

Målsetting for prosjektet

Vi ønsker at alle som deltar skal komme styrket ut, komme et skritt videre i sorgarbeidet og tenke at det er håp. Livet går videre og med hjelp til å finne fotfeste under beina igjen, spare på de gode minnene og finne et fellesskap, har vi tro på at etter en slik samling kan bidra til det.

Målgruppe

Foreningen ønsker å invitere alle foreningens medlemmer som har mistet et barn fra skolealder og oppover.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

25

Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet

Vi ønsker å invitere til en weekendsamling på sentralt i Oslo-området høsten 2019. Overnatting fra fredag til søndag. Felles samling og bli-kjent-kveld fredag, foredrag lørdag og søndag formiddag, samtalegrupper lørdag og søndag ettermiddag. Vi vil ha et foredrag om parforhold og sorg (også om det å være aleneforeldre og sorg/forholdet til en ny partner og sorgen), samt om søsken og sorg. Det å ta vare på søsken og se deres behov og forstå deres reaksjonsmønster, er krevende for foreldre. Ved å bedre forstå barn og ungdom og høre andres erfaringer, vil man kunne bli tryggere på gi gjenlevende søsken en god støtte. Vi ønsker også et innslag om å forholde seg til alle de elektroniske spor et barn/ungdom etterlater seg – «den digitale arven». I tillegg vil det være god tid til samtalegrupper. Under gruppesamtalene vil det alltid være tilgjengelige likepersoner utenfor rommene til å ta imot deltakere som eventuelt trenger en pause, eller en-til-en samtale. Dette er alltid et stående tilbud gjennom hele helgen. Tilbud om oppfølging i etterkant vil også bli gitt. Vi vil forsøke å film noen av foredragene og legge dette ut på nettet.

Fremdriftsplan for prosjektet

Januar Planlegging og bestilling av hotell Februar/mars Utvikling av program og avtale foredragsholdere Mai/juni Utsendelse av invitasjoner, påmelding September Gjennomføring Oktober/nov. Spørreundersøkelse, tilbakemeldinger Desember Avslutning og evaluering, publisering av resultater

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Foreningen Vi som har et barn for lite arrangerte i oktober 2019 en stor samling for foreldre som har mistet større barn, fra skolealder og oppover. Helgen inneholdt foredrag om sorg og sorgstøtte, flere økter med gruppesamtaler, og ble avsluttet med foredraget «Veien videre» med håp og gode ord. Nærmere 60 personer deltok, både rammede og likepersoner fra foreningen. Vi er svært stolte av hva vi fikk til denne helgen. Det er den største samlingen vi har gjennomført i foreningens historie, og vi var både spente og litt usikre på om vi ville klare å håndtere en slik stor gruppe. Det var mange mennesker samlet på ett sted med svært sterke historier. Tilbakemeldingen underveis, engasjementet, varmen og støtten vi som arrangører fikk gjennom helgen, bekreftet at vi hadde gjort et riktig valg med å la alle som ønsket det få delta og at vi håndterte dette på en veldig god måte. Vi vil fortsette å lage gode møteplasser for alle som trenger oss; både lokalt og nasjonalt.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Noen av deltagerne fortalte at de nesten hadde angret på at de hadde meldt seg på, men var ufattelig glade for at de deltok. Enkelte kom uten å kjenne noen andre, og var ekstremt nervøse. Noen hadde bestemt seg for ikke å si noen ting, bare høre og lære, mens de senere sa at det var en enorm lettelse å få fortelle sin historie til noen som lyttet og forsto hva de sa. Alt handler om trygghet og gode rammer, og det føler vi at vi som forening klarte å skape denne helgen. Noen sitater fra evalueringsskjemaet: – Jeg hadde tenkt at det ble følelsesmessig sterkt og det ble det, til de grader.Glad for at jeg ble med og for alle gode samtaler.Dette trengte jeg og det var veldig nødvendig – For et seminar, veldig imponert. Akkurat det jeg trengte. Takknemlig for alle jeg har fått truffet. Alle som har mistet burde få oppleve et slikt samhold. Takk til dere i foreningen – Jeg grudde meg og tenkte det ville bli slitsomt. Det ble det, men jeg er veldig glad jeg dro. Gruppesamtalene var det beste

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

48

Prosjektgjennomføring/Metode

«Ryktet» om seminaret gikk veldig fort, og vi fant raskt ut at et seminar med 25 deltagere var for lite. Vi økte kapasiteten og gikk inn med egne midler, slik at det til slutt ble 48 deltagere og 12 ressurspersoner som deltok. Flertallet av de påmeldte var ganske «ferske» i sin sorg; flere hadde mistet i løpet av det siste året. Fokus på seminaret ble å øke kunnskapen om sorg; hva er normal sorg, hvordan og hvorfor reagerer vi slik vi gjør, hva betyr dette for meg og familien etc. Spesialutdannet sosionom og rådgiver på Seksjon for sorgstøtte ved Akershus Universitetssykehus, Knut Andersen, holdt et tre timers engasjerende og lærerikt innlegg om sorg og sorgstøtte. Det var et levende innlegg hvor det var dialog i salen, gruppediskusjoner og felles oppgaver. Som planlagt var det god tid til gruppesamtaler. Vi delte inn i seks grupper og hver gruppe ble ledet av to erfarne ressurspersoner fra foreningen. Det var gruppesamtaler både lørdag ettermiddag og søndag formiddag. Vi ønsket å avrunde og sende folk hjem med gode ord og håp, og inviterte forfatter, coach og foredragsholder Bianca Simonsen fra «Gjør en forskjell». Hun holdt et inspirerende og sterkt innlegg om «veien videre».

Resultater og resultatvurdering

Vi er svært stolte av hva vi fikk til denne helgen. Det er den største samlingen vi har gjennomført i foreningens historie, og vi var både spente og litt usikre på om vi ville klare å håndtere en slik stor gruppe. Det var mange mennesker samlet på ett sted med svært sterke historier. Mange er veldig spente og usikre før en slik samling, men uttrykte stor lettelse og takknemlighet i etterkant etter å ha fått mulighet til å dele sine opplevelser. Det å knytte nye kontakter, som man kanskje kan holde kontakten med etterpå, er nettopp et viktig mål ved selvhjelp i sorgarbeidet. Et slikt arrangement er et stort løft for en liten organisasjon som oss, men vi er ganske sikre på at vi besto med mer enn godkjent karakter. Vi har jo hatt tilsvarende samlinger tidligere, men aldri med så mange deltagere.

Oppsummering og videre planer

Vi erfarer at flere av deltagerne har deltatt på lokale arrangementer i ettertid. Flere har også ytret ønske om å være en ressurs for andre. De ønsker opplæring og kursing i å være en ressursperson, og noen vil være med å starte opp nye lokallag. Ønsket om en samling for de som har mistet mindre barn har vært der lenge, og vi har en søknad inne hos Stiftelsen Dam nå for å få til det igjen. Vi vil fortsette å lage gode møteplasser for alle som trenger oss; både lokalt og nasjonalt.

Prosjektleder

Anne Giertsen

Detaljer
Program
Helse høst (2018)
Prosjektnavn
Med et stort hull i hjertet
Organisasjon
Foreningen Vi som har et barn for lite
Beløp Bevilget
2019: kr 172 000
Startdato
01.01.2019
Sluttdato
30.12.2019
Status
Under gjennomføring