Megatown – en helt unik western

I denne filmen spiller kun personer med funksjonsnedsettelser.

– Det ble en uforglemmelig dag og kveld, sier prosjektleder Øystein Remme om festpremieren på Megatown 28. januar 2023.

– Å se filmen på så stort lerret, og med super lyd, var helt fantastisk. Man legger merke til små detaljer som man ikke har sett på gjennomkjøringer på en dataskjerm. Hender som gjør små ting, blikk, ansikt og kroppsbevegelser.

– Å se det sammen med alle skuespillerne og familiene deres var også magisk. Stolthet, latter og tårer var ingredienser som det ble mye av under visningen, sier Remme.

Det er over 30 år siden Remme startet Megabandet – et tilbud til personer med utviklingshemming i Drammen. I starten talte bandet 12 medlemmer, 30 år senere er de over 60 medlemmer i alderen 12-70 år.

Ideen vokste seg større

I 2020 skulle Megabandet feire 30-årsjubileum, og planen var å lage en musikkvideo. Men ideen vokste seg raskt større.

– Ideen kom da vi skulle feire 30 års jubileum, og hadde lyst til å gjøre noe spesielt. Ved tidligere feiringer har vi gjerne dratt på turer og slappet av. Nå ønsket vi å aktivisere oss, og gjøre noe sammen, sier Remme, og fortsetter:

– Tanken var først å lage flere musikkvideoer som kunne ses etter hverandre. Hver låt skulle være en episode. Men i første møtet med filmselskapet Tickgarden, ble vi enige om at vi skulle lage en filmmusikal.

Før prosjektet kom skikkelig i gang stengte landet ned som følge av pandemien. For bandsjef Remme ble det raskt klart at det viktigste var å få i gang et tilbud på tross av strenge smittevernregler. Resultatet ble blant annet øving i mindre grupper på ulike steder. På den måten holdt de aktiviteten oppe også i en krevende tid.

Ble overrasket med penger til prosjektet

Så kom sommeren 2022, og Stiftelsen Dam fikk gleden av å overraske Øystein Remme med en sjekk på 1,4 millioner kroner til å realisere drømmen om en egen westernfilm.

– Prosjektet som ble utsatt to ganger på grunn av pandemien. Det ser vi på som litt positivt i etterkant. For det første vokste det seg større og større etter hvert som vi jobbet med det, og for det andre fikk vi bedre tid til å søke om økonomisk støtte. Vi fikk også bedre tid til å spille inn musikken og å øve på rollene, sier han.

I juni 2023 ble Øystein Remme (midten) overrasket med penger til å fullføre Megatown-prosjektet. Her sammen med generalsekretær i Dissimilis, Benjamin Zahl Bergem og kommunikasjonssjef i Stiftelsen Dam, Hege Bjørnsdatter Braaten. Foto: Anders Kjellevold/Stiftelsen Dam

Tre sheriffer

Noen måneder senere dro hele bandet og filmcrew til westernbyen High Chaparral i Sverige. Remme hadde allerede noen westernsanger liggende – resten ble skrevet i løpet av 14 dager. Temaet ble tatt godt i mot av medlemmene.

– Det er en sjanger medlemmene liker, og da vi presenterte idéen og viste bilder av kostymer man kunne bruke, ble det stor begeistring. Vi fikk øyeblikkelig fire som ville være sheriff, men endte opp med tre, forteller Remme.

Alle får sitt øyeblikk

For i Megatown er det plass til alle. Målet med filmen er at alle som vil skulle få en rolle og bli vist fram.

– Når vi er ute og opptrer, er det de som står i front det blir fokusert på. I en film kan også de svakest fungerende få sitt øyeblikk. Det har også vært et mål å vise alle hva det går an å få til, bare alt blir lagt til rette for det, sier Remme, og legger til:

– Vi håper at Megatown kan gi inspirasjon til andre tilsvarende grupper, til å gjøre noe lignende.

– En fantastisk reise

Lørdag 28. januar 2023 hadde filmen festpremiere på Drammen kino med rød løper, sprudlende drikke i høye glass og taler på scenen. Resten av landet må smøre seg med tålmodighet, men 19. mai er det duket for nasjonal premiere. Da kommer Megatown til kinoer over hele landet.

For Remme og hans kollegaer setter filmen punktum for tre år intensivt arbeid. Det har det vært verdt.

– Det har vært en fantastisk reise å jobbe med dette prosjektet. Alle har lært masse om det å lage film, og om å forholde seg til hverandre i nye situasjoner. Men jeg har også fått tilbakemeldinger fra familiene, arbeidsplassene og boligene til medlemmene om at dette har vært hovedsamtaleemnet i lang tid, sier han.

Se video om Megatown her:

Se trailer for Megatown her:


Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Megabandet skulle feiret 30 års jubilèum i 2020. Vi hadde lyst til å gjøre noe stort og nytt for å markere dette. Vi fikk 590.000,- i støtte fra Bufdir til å gjennomføre en ukestur med filminnspilling. Vi har derfor delt opp prosjektet i to budsjetter. Et for turen, og et for filming og utstyr. Turen og oppholdet er finansiert. Vi fikk 95.000,- i støtte fra Sparebank 1 til å spille inn filmmusikken. Det er gjennomført. Vi har fått til sammen 210.000,- fra forskjellige givere øremerket til filmingen. Vi har søknader inne hos Sparebankstiftelsen og Sparebanken Øst. Vi har også noen egne midler.

Målsetting for prosjektet

Å vise hva personer med forskjellig funksjonsnedsettelse kan få til, når alt blir lagt til rette for det. Det vil også gi stor stolthet og mestringsfølelse for deltakerne, og familiene deres. Vi har allerede opplevd rørende scener etter at foreldre har fått høre på musikkinnspillingene.

Målgruppe

Målgruppen er medlemmene i Megabandet. 70 personer med nedsatt funksjonsevne. I tillegg vil filmen kunne gi inspirasjon for store tilsvarende grupper.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

70

Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet

Vi reiser med busser søndag 30. aug, og innlosjerer oss på High Chaparral. Vi skal både bo og spise der. Mandag morgen begynner vi med innspillingene. Det er 3 filmteam som opererer samtidig på forskjellige steder med forskjellige scener. Vi må gjøre det slik for å rekke å få filmet alt på så kort tid. Vi legger inn pauser, for ikke å slite ut deltakerne. Dette skal være morsomt. Det er ikke åpent for andre i den uken vi er der. Filmingen vil foregå hver dag til og med fredag. Lørdag morgen starter vi på hjemturen. Når vi er hjemme starter ferdigstillelsen av filmen. Vi skal ha stor kino première med familie og gjester alle kledd i galla. Det skal være rød løper, lys, canapèer og sprudlevann. Tenk dere den scenen og de forventningene når medlemmene våre skal vise for alle hva de har vært med på, og fått til. Manus er skrevet, musikken spilt inn, øvelsene i gang og selve turen finansiert. Dokumentaren finansieres av filmselskapet vi samarbeider med. Vi mangler altså å få ferdig finansiert selve filmingen med filmcrew og leie av utstyr.

Fremdriftsplan for prosjektet

Vi har spilt inn fimmusikken, og er i gang med øvelser på tekst og skuespill. Dette holder vi på med fram til sommerferien, og starter opp igjen i begynnelsen av august. I månedskiftet august/sept har vi fått Westernbyen “High Caparral” for oss selv til innspilling av filmen. Da har de stuntmenn, damptogsett og alt som vi trenger på plass der. Etter innspillingene skal filmen redigeres, og når den er ferdig, skal vi ha kinopremiere. Jan/feb 2023.

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Vi ville vise hva en gruppe bestående av mennesker med forskjellig grad av funksjonsnedsettelse kan få til, når alt blir lagt til rette for det. I filmen er alle med, og har sin rolle. Ikke alle rollene er like store, det kan de heller ikke være i en historie. Vi fordelte rollene etter hva den enkelte kunne forventes å prestere. Noen har f.eks. ikke språk, men fikk allikevel sin rolle, sitt øyeblikk i filmen. Nå er det også gitt ut et album med alle sangene som ble brukt. Å spille inn musikken i studio var også en ny og lærerik opplevelse for medlemmene våre. Det er 14 solister, og alle medlemmene er med på koringer/refrenger. Musikken er lagt ut på Spotify og lignende digitale nettsteder. Dette prosjektet vil være en inspirasjonskilde, og vise nye muligheter for lignende grupper, for hva man kan drive med.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Vi hadde førpremiere lørd. 28. feb. Det var en suksess. Nasjonal premiere er 19. mai. Filmen har allerede fått stor oppmerksomhet fra pressen. Den er allerede bestilt til flere kinoer rundt i Norge. Skuespillerne og familiene deres er veldig begeistret over hva vi har fått til. Stolthet, samhørighet og felles glede er stikkord. Flere har nå vært i intervjuer på TV og radio. Et resultat av prosjektet er at vi skal holde foredrag, og vise utdrag fra fra filmen. Bl.a. hos Arbeiderpartiets stortingsgruppe og hos Dissimilis. En egen visning er også bestilt av av arbeidsplassene til våre medlemmer. Ordføreren i Drammen har også invitert stortings, fylkes, og kommunalpolitikere til en visning. Der blir også støttegrupper/foreninger for mennesker med funksjonsnedsettelser invitert. Vi inviterte også med Liunggjengen, som er en tilsvarende gruppe i Lier med i filmen. Det har ført til et enda tettere samarbeid. Et annet resultat av filmen er at vi nå planlegger å starte en en teatergruppe.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

60

Prosjektgjennomføring/Metode

I forkant av innspillingsturen, øvde vi på rollene og replikkene. På grunn av pandemien, fikk vi bedre tid til dette enn vi hadde tenkt oss i 2020. Vi leide inn en teaterinstruktør som hjalp oss med bl.a. skuespill, reaksjoner, mimikk og uttrykk. Vi hadde øvelser en til en og i grupper. Paralellt med dette spilte vi inn musikken til filmen. Foreldre ble engasjert i kostyme og rekvisitt grupper. Daglig leder søkte om midler, og vi ansatte en person for å hjelpe til med logistikk på øvelsene og på turen. Hun organiserte også kinoforestillingen og festen etterpå.

Resultater og resultatvurdering

Filmen og reaksjonene etter førpremieren gir oss et bevis på at dette var riktig å gjøre. Facebook innlegg fra medlemmene og alle rundt er bare positive. Alle er i en lykkerus.

Oppsummering og videre planer

Et fantastisk resultat, langt over hva vi forventet. Vellykket samarbeid med filmselskapet og High Chaparral hvor vi spilte inn filmen. Vi jobber nå for at flest mulig skal få se filmen “Megatown”, i inn og utland. Foredrag med og uten musikkinnslag er bestilt. Foredragene skal vise hvordan vi fikk til å lage filmen. Vi har også masse filmstoff som vi håper å få laget en dokumentar av. Eventuelt vil det bli laget/redigert til flere små filmsnutter, med intervjuer av medlemmene og instruktørene. Disse kan brukes i reklameøyemed. Vi vurdere også å sette opp filmen live, som musikal på teateret.

Prosjektleder

Øystein Remme

Detaljer
Program
Helse vår (2022)
Prosjektnavn
Megatown – The movie
Organisasjon
Dissimilis Norge
Beløp Bevilget
2022: kr 1 400 000
Startdato
04.07.2022
Sluttdato
24.02.2023
Status
Avsluttet