Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet/tiltaket
Etter mer enn to år med coronatiltak, har det vært stor slitasje hos mange unge som også strevde før pandemien slo til for fullt. Mekkeriet er tenkt som et forebyggende tiltak for ungdommer som er utsatt og står i faresonen for isolasjon, rusmisbruk, ensomhet og andre former for utenforskap. Tiltaket er et Mekkeri – et sted for og av ungdommer, i samarbeid med trygge frivillige voksne som sammen skal bistå og hjelpe ungdommene ut av ensomhet, rus og psykisk uhelse gjennom å skape en arena med fokus på mestring og kompetanse hos ungdommene. Mekkeriet er et værested med fokus på mekking og andre aktiviteter som ungdommene selv tar initiativ til. Tilbakemeldinger fra ungdommer er at de selv ønsker et sted som de kan «eie» og råde over sammen med trygge voksne. Et sted hvor de kan henge og mekke og bare være tilstede. Mål: Utvikle konseptet «Mekkeriet» som et brukerstyrt værested for og av ungdom i samarbeid med trygge voksne.
Aktivitet/tiltak/metode
I tråd med artikkel 31 i FNs barnekonvensjon, som sier at alle barn har rett til fritid og lek, og til å delta i kunst og kulturliv, vil A-larm via «Mekkeriet» gi ungdommene et lavterskeltilbud. I de sosiale rammene som «Mekkeriet» gir, vil det bli en rekke muligheter for ungdom å skape og erfare ny kunnskap og nye ressurser hos seg selv og andre rundt dem. A-larm ønsker et godt samarbeid mellom Lindesnes kommune og forebyggende politi i møte med disse ungdommene/unge voksne ettersom det kan skape synergieffekter omkring oppfølging hos de enkelte. For de som har droppet ut av videregående skole, så kan det være gjennom tillit og gode relasjoner hos trygge voksne, at ungdommene kan få frem hva de egentlig ønsker å gjøre fremover. Mekkeriet skal: 1) Være et sted hvor ungdommene kan «henge» på deres premisser som har åpent etter skoletid og i noen helger. Det vil være faste dager med faste tidspunkt. I begynnelsen starter man med to dager i uka, med sikte på å utvide etter behov. Tilbudet er gratis og religiøst og politisk nøytralt 2) Servere et lett måltid hver gang, og over måltidet skjer den uformelle samtalen. (Utvikle relasjoner mellom gruppeleder / frivillig og ungdom) 3) Fange opp den gruppen med unge som ikke ønsker å delta på de ordinære aktivitetene i samfunnet, og som er i faresonen for illegale aktiviteter. Målgruppe: Ungdom som står i faresonen for utenforskap eller som savner et værested. Det blir ikke delt sensitiv informasjon. All informasjon som deles i gruppa er innenfor den gruppa det deles i. Det er et av A-larm sine prinsipper som ligger til grunn ettersom det er nødvendig for å skape trygghet og tillit i gruppa. A-larm følger lov om personvern og etiske retningslinjer. Evaluering gjennom Enalyzer og spørreundersøkelser.
Antall deltakere
30
Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket
1. Tilbud til ungdom som står i faresonen for rusutfordringer/ kriminalitet som kan forhindre dem i ytterlige rus -og motvirke ensomhet og isolasjon. Vi forventer en sterk forebyggende effekt da gruppeleder, frivillige har egenerfaring fra rus og soning og når inn til ungdommene på en viktig måte. Disse har god kunnskap om å skru på alt fra gressklipper til traktor. Å kunne samles om mekking er følelsesmessig «ufarlig». Gode relasjoner og tilhørighet til «gjengen» er målet å få til. 2. Mindre behov for andre kommunale tjenestetilbud i kommunen, gjennom at brukere og pårørende får tilbud om en felles arena hvor de møter andre i tilsvarende situasjon. Tiltaket bidrar til å forhindre drop-out og i samarbeid med kommunen kan vi fange opp de som ikke har tilhørighet andre steder, og som sliter. Ungdom kan bli fanget opp tidlig før de store kostnadene for samfunnet påløper.
Plan for gjennomføring
A-larm vil sammen med Lindesnes kommune finne egnede lokaler. Dette har vi allerede noen aktuelle steder som kan forhandles om. Gruppeledere er allerede engasjert med andre oppgaver i organisasjonen slik at disse er » kvalitetsikret» og vil passe godt til oppgaven. De vil sammen med prosjektleder delta med å få på plass det vi vil trenge av nødvendig materiell/ verktøy. Innkjøp av verktøy vil være det første sammen med etablering av lokaler slik at det da vil bli høyere kostnader første kvartal.
Sluttrapport
Bakgrunn, målsetting og metode
Mekkeriet i Mandal ble startet i tråd med artikkel 31 i FNs barnekonvensjon, som sier at alle barn har rett til fritid og lek, og til å delta i kunst og kulturliv. A-larm ønsket gjennom «Mekkeriet» gi ungdommene et lavterskeltilbud og et trygt værested litt utenfor bykjernen hvor vi fikk egnede lokaler på et industriområde. I de sosiale rammene som «Mekkeriet» ga, ble det en rekke muligheter for ungdom å skape og erfare ny kunnskap og nye ressurser hos seg selv og andre rundt dem. Gjennom mekking og henging ble det skapt nye og gode relasjoner. Vennskap er viktig og spesielt i denne alderen som er sårbar for mange. Mekkeriet ble startet for å være et sted hvor ungdommene kunne være på deres premisser. Det har vært åpent hver mandag og torsdag kveld i 4 timer og flere drop-in kvelder som er blitt avtalt underveis. Det har vært åpent i alle ferier og på flere helligdager .Tilbudet har vært gratis og nådd ut til de ungdommene vi ønsket å nå ut til. Målgruppen var de som ikke har funnet sin plass i «menighet eller idrett» , eller som av ulike årsaker ikke har ønsket å delta i ordinære aktiviteter. Det er blitt servert mye pizza og pølser i brød.
Gjennomføring
Prosjektet ble slik vi ønsket det skulle bli og slik vi beskrev det i prosjektbeskrivelsen. Vi har møtt goodwill fra alle kanter og med et godt forankret samarbeid med Lindesnes kommune, forebyggende politi og lindesneslosen har vi hatt gode prosjekt vilkår. Vi har gode utleiere og gode lokaler som har vært godt egnet til formålet. En stor » vaskehall» med hems til å «henge «. Alle involverte har deltatt på de månedlige prosjektmøtene og vært engasjert i prosjektet hele perioden. Forebyggende politi har jevnlig besøkt Mekkeriet for å gjøre seg kjent og skape trygghet for foresatte og ungdommene, og ha samtaler med de om hvordan de har det og livet generelt. Det har vært en stor grad av brukermedvirkning da ungdommene selv har vært med å lage regler, og kommer med ønsker om type utstyr, hva de ønsker å mekke og flere av ungdommene er blitt faste frivillig med konkrete oppgaver slik som SoMe, handling av mat til servering, ha nøkkel og som alltid taler de unges sak.
Resultater og virkninger
Det har vært meget bra resultater da det har vært ungdommer fra dag 1. I gjennomsnitt gjennom året har det vært 15-20 stk 2 kvelder pr uke, mens de siste 4 ukene har det vært mellom 20-30 ungdommer hver åpningsdag. Dette gir fulle lokaler og tanker om «utvidelse». Mekkeriet på Doneheia er blitt et viktig sted for de unge og A-larm og samarbeidspartnerne har oppnådd det vi ønsket med et godt tilbud til en gruppe som av ulike årsaker ikke har funnet sin plass i de ordinære tilbudene i samfunnet. Prosjektgruppen har fått god kunnskap om hvordan vi kan få til en god drift og nå ut med informasjon, hvem og hvor målgruppen er og med lite utfordringer underveis er vi meget fornøyde med måloppnåelsen. Vi ønsket også dette som en pilot til andre prosjekter og vi har startet opp noe tilsvarende etter Mekkeri modellen i en annen by i Agder slik at kunnskapen har vært nyttig.