– Vi må snakke mer om mensen

Flaut, pinlig og lite kunnskap. Det beskriver mange unge jenters forhold til mensen.

I samarbeid med


Prosjektet «Mensen og meg!» (Min M) var én av tre finalister til å vinne Helseprisen 2022.

– De aller fleste jenter jeg har snakket med sier at de synes det er vanskelig og flaut å snakke om menstruasjon. Faktisk så viser undersøkelser at over femti prosent av norske jenter skammer seg over det å ha mensen i dag, forteller programleder for «Min M» Silje Sirnes Winje.

«Min M» er en Youtube-serie laget av Nordic Screens i samarbeid med Norske Kvinners Sanitetsforening. Hensikten med serien er å gi forskningsbasert kunnskap og informasjon om menstruasjon for både jenter og gutter.

– Og ikke minst bygge ned tabuene rundt dette med menstruasjon, forteller Winje engasjert.

– Det snakkes alt for lite om mensen. Så jeg er så utrolig glad for at vi fikk lov til å være med på dette. Og at det ble så bra! Silje er jo helt fantastisk flink. Og hun fikk med seg så mange fantastiske, modige, flotte unge damer som forteller sin mensenhistorie, sier seniorrådgiver i Norske Kvinners Sanitetsforening, Ingvild Aardalsbakke.

Se video om prosjektet her:

Stort behov

I Min M deler ti kjente jenter og damer rått og ærlig sin opplevelse av mensen. I tillegg får du tips og fakta servert på en morsom og underholdende måte.

– Grunnen til at jeg hadde lyst til å lage Min M var at jeg ble oppmerksom på at jenter i dag får mensen mye, mye tidligere, forteller Winje.

I arbeidet med serien har hun snakket med jenter helt ned i niårsalderen som har fått mensen, og som synes det er flaut og pinlig og snakke om.

Foreldre forteller om lite materiell som er rettet mot de yngste.

– Og da tenkte jeg at her er det et behov. Vi må snakke om mensen på en forståelig måte til denne målgruppa. Som både i form og innhold er tilpasset dem, sier Winje.

Smerte eller sykdom?

I arbeidet med serien har Winje intervjuet både unge og eldre kvinner. Hun forteller om store kunnskapshull hos både de yngste og de eldste.

– De kan lite om eggløsning, syklus og også om ulike sykdommer knyttet til menstruasjon, forteller hun.

Hun får støtte av Norske Kvinners Sanitetsforening, som forteller at mange kvinner har sterke smerter og plager knyttet til menstruasjon, uten å vite at de faktisk kan få hjelp.

– Det kan være ubehagelig å ha mensen, men det skal ikke gjøre vondt. Da er det grunn for å oppsøke lege. Det er det så viktig at jenter får vite, så man ikke går rundt og lider i åresvis, sier Aardalsbakke.

Hver år får 30.000jenter mensen i norge
i snitt er de12,7år gamle
Så mye som87 prosenti alderen 15-19 år sier de føler seg mer skitne når de har mensen (Kilde: Care)

Kan gå utover livskvaliteten

Hun viser til diagnoser som adenomyose og endometriose, som det i snitt tar syv år før blir diagnostisert.

– Adenomyose gir veldig sterke blødninger, der man blør seg rett og slett tom for energi og får jernmangel. Det kan gå ut over livskvaliteten til mange jenter. Man tror at det er normalt fordi noen blør mye og noen blør lite, og så går man rundt uten å bli diagnostisert, sier Aardalsbakke, og legger til:

– Men hvis du enten blør veldig mye eller har store smerter som går ut over livskvaliteten din, så må du oppsøke lege.

– Mer mensenprat til folket

For Winje har prosjektet blitt en øyeåpner – både hva angår kunnskap, men også hvordan man snakker om menstruasjon i det offentlige rom.

– Jeg tenker at vi som voksne damer har et særlig ansvar ovenfor unge jenter å snakke høyt og tydelig om mensen på en måte som ikke er flau, men en hverdagslig måte. Har du mensen så ikke gjem bindet inne i genseren når du skal på do, men la det være en naturlig ting, sier hun, og legger til:

– Jeg har gått fra å være litt sånn moderat, greit opptatt av mensen til å bli sånn skikkelig forkjemper for mer mensenprat til folket. Fordi det er så viktig!

omtrent60.000har sett MIn m på youtube
totalt har de sett omtrent8.300minutter på serien
allerede etter fire måneder hadde serien115.000visninger

Søknadssammendrag

Bakgrunn

Menstruasjon er fremdeles tabu i samfunnet. Hvert år får 30 000 norske jenter mensen for første gang. I gjennomsnitt er de 12,5 år gamle når det skjer. Mange opplever at mensen er vanskelig å snakke om både privat og på skolen, og er lite omtalt i mediene. Dette prosjektet skal bidra til å bryte ned tabuene, redusere frykt og skam, skape selvtillit og gi unge jenter faglig sikret kunnskap om forskjell mellom normalt og sykt, og når det er best å kontakte helsesøster eller fastlegen. N.K.S. vil spre kunnskap om hva som skjer rent fysisk, den store variasjonen og hvordan følelsene påvirkes.

Målsetting

Gi norske jenter fra 10-15 år trygghet og kunnskap om sin egen menstruasjon, enten den har begynt eller ikke kommer ennå. Det skal skje ved å skape minst 200 000 videovisninger i løpet av en periode på to år, og ialt 800 000 minutter med positiv og potensielt livsforandrende påvirkning.

Målgruppe

Jenter i Norge mellom 10 og 15 år.

Antall personer i målgruppen

180000

Beskrivelse av gjennomføring

12 kjente norske kvinnelige forbilder fra sosiale medier, kultur, sport og samfunnsliv skal fortelle sin mensenhistorie i en videoserie (månedlig publisering i ett år). Distribusjon på N.K.S.`s egne plattformer, åpent på YouTube og som pedagogisk satsing i TV 2s skoleportal "Elevkanalen". Programleder Silje Winje (Kjent fra NRK Super) planlegger intervjuer med de kjente profilene Aurora Aksnes, Emilie Lein, Selma Ibrahim, Nellie Krokstad, Ulrikke Falch, Helsesista (Tale Maria Engvik), Birgit Skarstein, Sara Cecilie Leite, Ezienne Okparaebo, Penelope Lea, Ella Marie Hætta Isaksen og Zelda Ekiz. Før opptakene skal det gjennomføres fokusgruppe med jenter i målgruppen for å sikre at deres spørsmål og perspektiver ivaretas. Frivillige gruppeledere i Sisterhood satsingen i N.K.S. får også mulighet til å spille inn. Redaksjonen forbereder intervjuserien i samarbeid med leger og helsesøster, og sørger også for å hente inn kompetanse på skeiv seksualitet, migrasjonshelse osv før opptakene blir gjort. Spørsmål som kommer inn i kommentarfelt under videoene kommer til å bli samlet og besvart i en egen Q&A video der programleder Silje har medisinsk ekspertise med seg i studio.

Fremdriftsplan

Prosjektstart i januar 2021. Researchfase jan-feb 21. Opptak og redigering av første videoer i mars 21. Første video publiseres i april 21, siste i mars 22. Opptak og redigering av serien gjennom resten av 2021.

Sluttrapport

Sluttrapport/artikler (pdf)

Sluttrapport Min M.pdf

Prosjektleder/forsker

Ivar Steen-Johnsen

Detaljer
Program
Helse høst (2020)
Prosjektnavn
Mensen og meg!
Organisasjon
Norske Kvinners Sanitetsforening
Org.ledd
Nordic Screens AS
Beløp Bevilget
2021: kr 1 345 000
Startdato
01.01.2021
Sluttdato
31.12.2021
Status
Avsluttet