Mensen og meg!

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn

Menstruasjon er fremdeles tabu i samfunnet. Hvert år får 30 000 norske jenter mensen for første gang. I gjennomsnitt er de 12,5 år gamle når det skjer. Mange opplever at mensen er vanskelig å snakke om både privat og på skolen, og er lite omtalt i mediene. Dette prosjektet skal bidra til å bryte ned tabuene, redusere frykt og skam, skape selvtillit og gi unge jenter faglig sikret kunnskap om forskjell mellom normalt og sykt, og når det er best å kontakte helsesøster eller fastlegen. N.K.S. vil spre kunnskap om hva som skjer rent fysisk, den store variasjonen og hvordan følelsene påvirkes.

Målsetting

Gi norske jenter fra 10-15 år trygghet og kunnskap om sin egen menstruasjon, enten den har begynt eller ikke kommer ennå. Det skal skje ved å skape minst 200 000 videovisninger i løpet av en periode på to år, og ialt 800 000 minutter med positiv og potensielt livsforandrende påvirkning.

Målgruppe

Jenter i Norge mellom 10 og 15 år.

Antall personer i målgruppen

180000

Beskrivelse av gjennomføring

12 kjente norske kvinnelige forbilder fra sosiale medier, kultur, sport og samfunnsliv skal fortelle sin mensenhistorie i en videoserie (månedlig publisering i ett år). Distribusjon på N.K.S.`s egne plattformer, åpent på YouTube og som pedagogisk satsing i TV 2s skoleportal «Elevkanalen». Programleder Silje Winje (Kjent fra NRK Super) planlegger intervjuer med de kjente profilene Aurora Aksnes, Emilie Lein, Selma Ibrahim, Nellie Krokstad, Ulrikke Falch, Helsesista (Tale Maria Engvik), Birgit Skarstein, Sara Cecilie Leite, Ezienne Okparaebo, Penelope Lea, Ella Marie Hætta Isaksen og Zelda Ekiz. Før opptakene skal det gjennomføres fokusgruppe med jenter i målgruppen for å sikre at deres spørsmål og perspektiver ivaretas. Frivillige gruppeledere i Sisterhood satsingen i N.K.S. får også mulighet til å spille inn. Redaksjonen forbereder intervjuserien i samarbeid med leger og helsesøster, og sørger også for å hente inn kompetanse på skeiv seksualitet, migrasjonshelse osv før opptakene blir gjort. Spørsmål som kommer inn i kommentarfelt under videoene kommer til å bli samlet og besvart i en egen Q&A video der programleder Silje har medisinsk ekspertise med seg i studio.

Fremdriftsplan

Prosjektstart i januar 2021. Researchfase jan-feb 21. Opptak og redigering av første videoer i mars 21. Første video publiseres i april 21, siste i mars 22. Opptak og redigering av serien gjennom resten av 2021.

Prosjektleder/forsker

Ivar Steen-Johnsen

Detaljer
Program
Helse høst (2020)
Prosjektnavn
Mensen og meg!
Organisasjon
Norske Kvinners Sanitetsforening
Org.ledd
Nordic Screens AS
Beløp Bevilget
2021: kr 1 345 000
Startdato
01.01.2021
Sluttdato
31.12.2021
Status
Under gjennomføring