Mensenfest: Møteserie om menstruasjon på Sanitetskvinnenes kvinnehelsehus

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

Menstruasjon har lenge vært et underkommunisert tema, omgitt av myter, tabu og skam. Dette påvirker unge jenters oppfatning av egen kropp, noe som skaper usikkerhet og begrenser åpen samtale. Nesten 30 000 jenter i Norge får mensen for første gang hvert år. En undersøkelse fra 2021 av Opinion for N.K.S., viste at mange unge jenter synes mensen er flaut å snakke om. Dette prosjektet bygger på tidligere suksess med YouTube-serien «Min M», nominert til Helseprisen 2022. Her forteller kjente profiler åpent om sine erfaringer med mensen. Ved å kombinere dette eksisterende materialet med fysiske samlinger i kvinnehelsehusene, ønsker vi å bidra til større åpenhet og kunnskapsutveksling om menstruasjon. Prosjektet retter seg mot unge jenter og kvinner, med mål om å bryte ned skam, styrke kunnskap og fremme dialog om temaet i trygge omgivelser. Sanitetskvinnenes kvinnehelsehus fungerer som åpne møteplasser i trygge former i lokalsamfunnet. Helse- og veiledningstilbud og aktiviteter som styrker kvinners helse, livskvalitet og nettverk er viktige mål for de ulike kvinnehelsehusene. Vi håper at møter om mensen etter hvert kan bli ett av flere faste innslag på kvinnehelsehusene. Kvinnehelsehus er åpnet i Bergen, Kristiansand, Drammen og Oslo.

Aktivitet/tiltak/metode

Prosjektet består av et stort fysisk arrangement kalt «Mensenfest», som arrangeres på kvinnehelsehusene i Drammen, Kristiansand, Bergen og Oslo. «Mensenfest» markeres som en festdag med aktiviteter som foredrag ved «Min M» programleder Silje Sirnes Winje, filmvisning, quiz, noe felles mat og mulighet for felles aktivitet hvor deltakerne kan lage noe relatert til mensen sammen (f.eks. sy en varmepute, lage et mensenkit etc) Målet er å skape en avslappet og lærerik atmosfære hvor det er lett å snakke om menstruasjon og hvor unge jenter og frivillige fra N.K.S. deltar aktivt. Hovedmålgruppen er jenter i alderen 13 til 19 år. Men vi ønsker samtidig å invitere de unge jentene til å ta med seg søstre, mødre, tanter, kusiner og bestemødre. Målet er å skape en fysisk møteplass på tvers av generasjoner. For å forlenge effekten, lager vi en «verktøykasse» om menstruasjon og syklus som hvert kvinnehelsehus kan bruke til nye samlinger, eller frivillige bruke på skolebesøk. Verktøykassen vil bestå av ferdige PowerPoint-presentasjoner med tilhørende videoer, spørsmål til diskusjon og forslag til opplegg som passer i ulike sammenhenger. Evalueringen består av kvantitative og kvalitative metoder. Antall deltakere og spørreskjemaer som måler kunnskapsøkning og engasjement, vil gi innsikt i måloppnåelse. Tilbakemeldinger fra de frivillige som organiserer møtene sikrer at opplegget er tilpasset behovene. Sikkerheten til deltakerne ivaretas ved bruk av trygge lokaler og erfarne frivillige fra N.K.S. Personvernhensyn: Ingen sensitive personopplysninger skal samles inn eller lagres uten eksplisitt samtykke. En mulig utfordring kan være lav deltakelse av jenter for de husene som ikke allerede når denne målgruppa. Tydelig og engasjerende promotering på Sanitetskvinnenes ulike SOME-plattformer motvirker dette, samt oppfordring til å ta med noen. Det vil også bli utarbeidet fysiske flyers/invitasjoner som kan deles ut av frivillig i N.K.S. på lokale skoler.

Antall deltakere

300

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

Prosjektet forventes å ha positive virkninger både på kort og lang sikt. For de unge jentene vil arrangementene bidra til økt bevissthet og kunnskap om menstruasjon, noe som kan føre til større trygghet rundt egen kropp og helse. Ved å bryte ned tabuer og skape en åpen arena for samtale, vil deltakerne lettere kunne diskutere temaet i sitt daglige liv. Dette kan igjen bidra til at flere kvinner søker råd og informasjon om menstruasjonsrelaterte problemer, som menssmerter eller endometriose. På kort sikt vil prosjektet skape engasjement rundt kvinnehelsehusene og øke deltakelsen på disse nyopprettede møteplassene. Ved å bruke fysiske samlinger som hovedmetode, sikrer vi at relasjoner og fellesskap blir bygget. Dette kan bidra til en langsiktig effekt der kvinnehelsehusene blir et naturlig sted for unge kvinner å søke støtte og informasjon om helse. Prosjektet har også en tydelig generasjonsbyggende dimensjon. Ved å inkludere eldre frivillige som arrangører og støttespillere, vil det skapes en verdifull dialog mellom generasjonene. Dette kan bidra til en styrking av fellesskapet i lokalsamfunnene, der eldre kvinner deler sine erfaringer og samtidig lærer av de unges perspektiver. Verktøykassen senker terskelen for å gjennomføre nye samlinger, store og små i og rundt Kvinnehelsehusene. I et bredere samfunnsperspektiv kan prosjektet bidra til økt oppmerksomhet rundt viktigheten av kvinnehelse. Gjennom media, sosiale medier og kvinne til kvinne spredning vil prosjektet potensielt nå langt utover de som deltar på selve arrangementene. På sikt håper vi at denne typen møter blir gjennomført regelmessig og at satsingen vil føre til større åpenhet om menstruasjon, mindre stigma og bedre helse for kvinner i Norge.

Plan for gjennomføring

Prosjektet starter med et oppstartsmøte i februar 2025 hvor prosjektgruppen møtes for å legge detaljerte planer for aktiviteter. Silje Sirnes Winje, prosjektleder, vil lede møtet og fordele ansvar. De frivillige fra kvinnehelsehusene vil få opplæring i hvordan de kan bruke materiellet og tilpasse arrangementene til lokale forhold. I mars og paril 2025 vil det produseres lokalt tilpassede promovideoer for hvert kvinnehelsehus, og en strategi for markedsføring via sosiale medier og skolebesøk ferdigstilles. Denne perioden er kritisk for å sikre at Mensenfesten får bred deltakelse og når ut til målgruppen. Fra mars til mai 2025 gjennomføres Mensenfestene, med stor vekt på fysisk deltakelse og interaktivitet. Lokale frivillige, støttet av N.K.S. sentralt, vil stå for gjennomføringen på hvert sted. Arrangementene følges opp av nøye planlagt evaluering og rapportering av deltakelse og inntrykk. I juni, juli og august vil prosjektgruppen fokusere på å ferdigstille verktøykassa. Den inkluderer ferdiglagde presentasjoner, quiz og diskusjonsopplegg som vil danne grunnlaget for lokal oppfølging av frivillige høsten 2025 og videre. Prosjektet avsluttes med en grundig evaluering og rapportskriving i desember 2025. Evalueringen vil inkludere tilbakemeldinger fra deltakere og frivillige, samt en vurdering eventuelle tiltak i fortsettelsen for å stimulere til lokal aktivitet.

Prosjektleder

Silje Sirnes Winje

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
Mensenfest: Møteserie om menstruasjon på Sanitetskvinnenes kvinnehelsehus
Organisasjon
Norske Kvinners Sanitetsforening
Beløp Bevilget
2025: kr 363 000
Startdato
03.02.2025
Sluttdato
31.12.2025
Status
Under gjennomføring