Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet/tiltaket
Prosjektet er rettet mot ungdom i utenforskap, der målet er å gi deltakerne hverdagsmestring og bidra til fremtidshåp. Prosjektet er i første omgang tenkt å gå over 1 år, med mange ulike aktører involvert. Ungt utenforskap er en enorm samfunnsutfordring og har store konsekvenser både på samfunnsnivå og for den enkelte. NAV Værnes har initiert et prosjekt der ulike aktører inviteres med inn som samarbeidspartnere for målgruppen ungdom i alderen 16-24 år. Disse ungdommene står i fare for å havne i utenforskap da de står uten skoletilbud eller jobb på grunn av eksempelvis: – Tilbringer store deler av døgnet isolert på gutte-/jenterommet og gamer/spiller – Har lavere kognitive evner som ikke er avklart – Har psykiske utfordringer og behov for behandling/utredning – Står i fare for å utvikle rus- og avhengighetsproblematikk – Ungdom med utfordringer knyttet til autismespekterforstyrrelser – Ungdom med ME/CFS eller fibromyalgi Stall Eidumstrøas rolle i prosjektet er tenkt å være et pusterom for deltakerne der fokuset vil være på aktiviteter med hest i naturen én dag i uka gjennom hele året, med fokus på relasjonsbygging hest/menneske, bevegelsesglede og naturopplevelser.
Aktivitet/tiltak/metode
Aktiviteter med hest, der fokuset er på relasjon menneske/hest, fellesskapsopplevelse blant deltakerne og naturopplevelser, er målet for prosjektet vårt. Én fast dag i uka gjennom et helt skoleår, ønsker vi at deltakerne skal få komme til stallen. Der skal ungdom i alderen 16-24 år få veiledning i forhold til å bli kjent med hver sin hest som de skal få beholde gjennom hele perioden. Som beskrevet i p 1.2, er målgruppen unge i alderen 16-24 som står uten jobb eller skoletilbud. Deltakerne velges ut av NAV Værnes, som også vil ha en «reserveliste» med deltakere som ønsker seg inn i prosjektet hvis noen skulle trekke seg i løpet av prosjektperioden. Det vil bli gitt veiledning i håndtering av hesten på bakken, bruk av utstyr og rideteknikk. Målet er at deltakerne skal bli trygge på hesten gjennom samværet med hesten og målrettet veiledning. Dette innebærer å hente hesten på sommmerbeite/vintertrø, leie den til oppstillingsplass og stelle, sale på. Etterhvert er målet å kunne ri ut i naturen. Vi vet av erfaring at relasjonen til en hest kan være en viktig faktor for å komme seg opp om morgenen. Strukturering av dagene og bedret søvnkvalitet er faktorer som kan være med å motvirke psykisk uhelse. Dagen skal være et lavterskeltilbud. Det skal være god tid til samtaler. Innlæring av ferdigheter knyttet til aktivitetene skal skje i deltakernes tempo. Vi ønsker at stallen skal være et «fristed» med høy trivselsfaktor. Der deltakerne kan få et avbrekk i hverdagen med klare forutsigbare rammer. Deltakerne vil være de samme som deltar i et større hovedprosjekt gjennom NAV Værnes. Det er NAV som foretar utvelgelsen av deltakere til sitt prosjekt. Stall Eidumstrøa vil sammen med NAV evaluere deltakernes egnethet i forhold til samvær med dyr og de øvrige deltakerne. Det vil til enhver tid være to hestekyndige veiledere med pedagogisk utdannelse og utdanning innen hest, til stede. Hestene som skal benyttes er stødige islandshester som i dag benyttes til samme formål .
Antall deltakere
8
Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket
For unge som står i fare for å havne i utenforskap er det viktig med tidlig innsats. Vårt mål er at muligheten til å delta aktivt på en sosial arena innenfor en liten gruppe i trygge rammer vil kunne bidra til at hverdagen oppleves mer meningsfylt og positiv. At grunnlag for gode relasjoner mellom deltakerne og hesten kan bli det som gjør at det er lettere å stå opp om morgenen. At tilhørigheten til gruppa kan bidra til økt selvfølelse og mestring. At aktivitetene med hest gjør at fysisk aktivitet oppleves positivt, man blir sliten og sover dermed bedre. På lengre sikt er målet at dette kan være med å spore til økt fremtidshåp, robusthet og initiativ til å ta styring på eget liv. Å ha en fast hest og delta i ei mindre gruppe med maks 8 deltakere og to faste veiledere, er et godt utgangspunkt for å skape trygghet og kontinuitet. Vi ønsker derfor et prosjekt som går over et helt skoleår. Deltakerne vil da ha noe fast å gå til på dagtid, slik andre som går på skolen har. Man får ansvaret for hesten den dagen. Det stilles forventninger til oppmøte. Noen som venter. Man får oppleve å være betydningsfull for noen, for gruppe og for hesten. Hesteassisterte aktiviteter kan gi mulighet for utvikling, læring, rekreasjon, rehabilitering og forebygging av atferdsproblemer (Kreuger & Serpell 2010). Fokuset i hesteassisterte aktiviteter er ikke på behandling, men på aktiviteter som kan ha en positiv påvirkning på deltakerens helse og personlige utvikling (Smith-Osborne & Selby 2010). Hesteassisterte aktiviteter har vist å påvirke livskvalitet, selvtillit, prestasjon i skolefag og sosial atferd positivt (Ewing et al. 2007; Kaiser et al. 2006; Trotter et al. 2008).
Plan for gjennomføring
Utvelgelse av deltakere foretas av NAV/Eikra Aktivitet innen 1. august 2024 Planleggingsmøte/ informasjonsmøte samarbeidspartnere 15. august . Ansvar: NAV Bli kjent møte med deltakerne/omvisning i stallen/møte hestene : 6. januar 2025. Ansvar: Stall Eidumstrøa Oppstart riding: 9. januar Deretter hver torsdag frem til skoleslutt sommeren 2025. Rapportskriving hver måned tas med til månedlig samarbeidsmøte med NAV og Eikra Aktivitet.