Metodeutvikling mot kjønnslemlestelse – REPLACE Norge

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Mange av de 17 300 jenter og kvinner utsatt for kjønnslemlestelse før innvandring til Norge lever med alvorlige helsekonsekvenser uten at de får nødvendig helsehjelp, fordi de ikke er klar over at komplikasjonene kommer av kjønnslemlestelse, at dette ikke fanges opp av helsevesenet eller at tilgjengelig helsehjelp oppleves som uakseptabel i forhold til kulturelle verdier. Videre er det behov for å forebygge kjønnslemlestelse blant de omkring 8 000 jenter i Norge som kan være i risiko. Kunnskap fra prosjektet er nyttig for brukere, frivillige organisasjoner, kommuner og besluttende myndigheter.

Målsetting for prosjektet

Bedre helse hos kvinner og jenter fra land der kjønnslemlestelse er vanlig gjennom å styrke behandling for helseplager gjennom informasjon, råd og veiledning og økt kunnskap og bedre samarbeid i tjenestene samt forebygging gjennom økt kunnskap, holdningsendring og økt engasjement blant berørte.

Målgruppe

Unge og voksne kvinner og menn med somalisk bakgrunn bosatt i Drammen og tilliggende kommuner, til sammen 1 550 personer, hvorav 300 vil involveres direkte.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

300

Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet

Opplæring av ressurspersoner til samtalegrupper om kjønnslemlestelse (ca. 2 dager). • Gjennomføring av 4 samtalegrupper (ca. 20 timer fordelt på 3-5 dager), om bl.a. anatomi, religion, ulike typer kjønnslemlestelse og konsekvenser av disse, seksualitet og fødsel. • Lavterskeltilbud med rådgivning for utsatte kvinner og jenter (en kveld i uken ved Migra helsestasjon med lokalt helsepersonell og sexolog fra Sex og Samfunn). • Informasjonsmøter (8 møter a 2 timer) om kjønnslemlestelse med deltakelse av sentrale personer tilknyttet tjenesteapparatet, bl.a. lege fra kvinneklinikken ved Drammen sykehus, jordmor, flerkulturell doula fra NKS, sexolog og helsesykepleier. • Innsats mot kjønnslemlestelse vil også inkluderes i andre tiltak og aktiviteter for målgruppen, bl.a. i N.K.S.’ øvrige aktiviteter finansiert av Stiftelsen Dam i lokalmiljøet, herunder: Helsemøter, Helsedager og Motherhood, Kvinnehelsehus samt på enkeltstående temakvelder. • Kreative elementer som teater, fortelling, sang eller poesi, vil tas i bruk i formidlingen der det er hensiktsmessig. I tillegg kommer rekruttering og opplæring av forskningsassistenter og frivillige, og utvikling og gjennomføring av evaluering i form av for- og etterundersøkelse.

Fremdriftsplan for prosjektet

1: Rekruttering og opplæring av medarbeidere og sikre tillatelser: august-desember 2022 2: Planlegging og rekruttering: oktober 2022 – juni 2023 3: Rekruttering av deltakere, forundersøkelse og oppstart av tiltak: oktober 2022-juni 2023 4: Ferdigstille intervensjoner og etter-undersøkelse: august til desember 2023 5: Analyse: august 2023 – juni 2024 6: Formidling: April -desember 2024

Prosjektleder

Ragnhild Elise Brinchmann Johansen

Detaljer
Program
Helse høst (2021)
Prosjektnavn
Metodeutvikling mot kjønnslemlestelse – REPLACE Norge
Organisasjon
Norske Kvinners Sanitetsforening
Org.ledd
Nasjonalt Kunnskapssenter om Vold og Traumatisk Stress
Beløp Bevilget
2022: kr 404 000, 2023: kr 822 000, 2024: kr 174 000
Startdato
01.04.2022
Sluttdato
31.12.2024
Status
Under gjennomføring