Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet
Kampen mot æresvold er en av vår tids store kvinnekamper, og Norske Kvinners Sanitetsforening står sammen med jenter og kvinner som lever under negativ sosial kontroll og æresvold. Vår organisasjon har inkludering, vold, helse og oppvekst som satsningsområder. Derfor er det naturlig å nå se sammenhengen mellom disse feltene, og bygge videre på vårt eksisterende forebyggende arbeid overfor mødre. Vi må ta oppgjør med farlige holdninger om unge menneskers frihet, uten å generalisere en hel minoritetsbefolkning.
Målsetting for prosjektet
Gjennom Motherhood ønsker N.K.S. å styrke mødre med minoritetsbakgrunn i foreldrerollen, slik at de lettere kan stå imot press i sine miljøer og kan støtte sine barn i å ta egne, selvstendige valg.
Målgruppe
Primærmålgruppe: * 10 kvinner i Motherhood Sekundærmålgruppe: * ca. 25 døtre og sønner av kvinnene som deltar i Motherhood * ca. 10 lokale sanitetskvinner
Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå
10
Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet
N.K.S. ønsker i første omgang å teste og tilpasse Motherhood slik at kurset blir meningsfylt for målgruppen. Å ta utgangspunkt i ICDP kan være hensiktsmessig og sikre positive synergier med flere instanser. Uttestingen skjer i samråd med Drammen sanitetsforening som bistår med å rekruttere mødre fra Språkvenn-gruppen i foreningen, og gjerne flere mødre utenom foreningene. Det er flere foreninger som har vist interesse for dette pilotprosjektet, og vi legger derfor opp til en prosjektperiode på 1,5 år. Slik er det rom for å kunne inkludere ytterligere en forening. Vi ønsker å engasjere en kursleder til implementeringen, vedkommende har fortrinnsvis kompetanse innen pedagogikk, psykologi og/eller endringsprosesser, i tillegg til kulturkompetanse.
Fremdriftsplan for prosjektet
1 Nedsettelse av fokusgruppe 2 Rekruttering av en kurskonsulent 3 ICDP-opplæring 4 Workshop for lokalforeninger på integreringssamling 2018 5 Tilpasning av metodikk, inkl. møter med fokusgruppen 6 Workshop for lokalforeninger på integreringssamling 2019 7 Teste kursrekken Motherhood på fokusgruppen 8 Teste kursrekken Motherhood på en ny gruppe 9 Plan for utrulling 10 Finansiering for utrulling
Sluttrapport
Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet
Da N.K.S. søkte midler til «Motherhood» hadde negativ sosial kontroll og æresvold hadde over lengre tid vært gjenstand for mye debatt og oppmerksomhet, og som en kvinneorganisasjon med inkludering, vold, helse og oppvekst som våre satsningsområder, var det stort engasjement rundt tematikken i våre foreninger. Flere etterspurte et tilrettelagt opplegg for innvandrerkvinner om barneoppdragelse i Norge, og «Motherhood» ble startet som følge av et opplevd behov blant våre medlemmer og Språkvenn-deltakere. Målsettingen var å -Implementere et faglig solid opplegg som bidrar til refleksjon og endring, i form av samtalegruppe, i våre Språkvenn-grupper. -Opprette minst en fokusgruppe som gir innspill på opplegget. -Konsultere sanitetsforeninger for å finne best modell for utrulling -Arrangere en integreringssamling for ca. 100 deltakere i oktober 2018 Primærmålgruppen: 10 innvandrerkvinner. Sekundærmålgruppe: 25 døtre og sønner og ca 10 sanitetskvinner.
Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)
Effektmålene er nådd i stor grad. Vi har fått gjort tre testinger av forskjellige metodikker i tre ulike lokalforeninger som har gitt oss et solid grunnlag for videreutvikling og nasjonal utvidelse av Motherhood. Deltakere har blitt bevisste på egne rettigheter. Flere forteller at de snakker med barna sine på en annen måte nå, i et svært spesielt tilfelle har en kvinne brutt ut av et voldelig ekteskap, og sier hun aldri ville gjort det hvis det ikke var for Motherhood. Flere har også blitt engasjerte sanitetskvinner.
Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet
49
Prosjektgjennomføring/Metode
Vi har testet tre ulike metodikker for foreldreveiledning i dette pilotprosjektet, ikke bare én. Underveisevalueringer og sluttevalueringer har gitt oss argumenter for å gå bort fra å benytte ICDP som metode i vår organisasjon, og gitt innspill på hva som skal bli hovedinnholdet i vårt endelige Motherhood-produkt. Det har vært høy grad av brukermedvirkning underveis på hver samling, og i prosjektet som helhet. Med unntak av prosjektleder og innleid kurskonsulent har alt arbeid ved prosjektet vært drevet av frivillige.
Resultater og resultatvurdering
Resultatmålene våre var å: • Rektuttere minst 10 kvinner fra Språkvenn-gruppen i Drammen • Opprette en fokusgruppe med disse 10 kvinnene • Utvikle Motherhood-kurs i samarbeid med andre relevante instanser, som bl.a. Oppegård kommune, ICDP Norge. 37 kvinner har fått kursbevis som Motherhood-deltakere, og ytterligere 6 har fått kursbevis som gruppeledere/ICDP-veiledere. Vi har holdt Motherhood-kurs med ICDP-metodikk, men gått bort fra denne, testet en enklere form, og er i gang med å utvikle et eget produkt. Vi har nådd målene i stor grad. Både har piloten gitt oss et solid grunnlag å jobbe videre med, og deltakerne har blitt tryggere i sine roller som mødre i Norge.
Oppsummering og videre planer
15. desember 2019 bevilget Stiftelsen Dam oss midler til å videreutvikle og spre Motherhood over de neste tre årene. Det har vært helt uvurderlig for oss å få teste forskjellige metodikker på tre ulike grupper gjennom denne pilotperioden, og erfaringsgrunnlaget vårt for videreutvikling oppleves å være veldig godt. Interessen for Motherhood er som nevnt stor i organisasjonen vår, og vi gleder oss til å presentere vårt endelige produkt.