Musikkterapi fremmer språk og mestring
Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet
Musikkterapi har blitt brukt som behandlingsmetode innen somatikken i lengre tid. Nå har man fått øynene opp for dets potensiale innen nevrorehabilitering. Musikkterapi kan ha en positiv effekt på kognitive funksjoner, som hukommelse, oppmerksomhet, utholdenhet og konsentrasjon. I tillegg kan det ha effekt på psykososiale forhold, som økt livskvalitet, mestring, motivasjon og mindre opplevd angst og depresjon. Systematisk bruk av musikk ser også til å egne seg til å fremme språk og tale etter en hjerneskade. Målet er skape til musikkterapeutisk tilbud for pasienter med afasi/verbal apraksi.
MÃ¥lsetting for prosjektet
Det skal utvikles og beskrives et variert tilbud innen musikkterapi sammen med deltagere/pårørende. Deltagerne har mulighet til å gi tilbakemelding på hvilke metoder innen musikkterapi de synes gir dem utbytte (språk, stemning, motivasjon etc). De skal etter hvert bruke elementene mer selvstendig.
MÃ¥lgruppe
Pasienter med afasi og taleapraksi/oral apraksi og deres pårørende
Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå
25
Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet
En tverrfaglig arbeidsgruppe bestående av musikkterapeuter, logopeder og psykolog skal sammen utarbeide innholdet i metodene som blir brukt. Metodene vil innebære ulike øvelser som fokuserer på god pusteteknikk, artikulasjon, stemmelyd, taleflyt, synging, rytmisk språkbruk/instrumentbruk og avspenning. Deltagere tilbys først en-til-en oppfølging av musikkterapeut og logoped. Etter at det er etablert god kontakt mellom pasienten og musikkterapeut inviteres pasienten til å delta i gruppetimer med musikk og mestring som fokus. Pasientene skal komme med korte tilbakemeldinger om hvor nyttig de opplever timene mtp mestring, motivasjon, stemning, språk/kommunikasjon, konsentrasjon eller motorikk. Tilbudet varer under rehabiliteringsopphold og vil fortsette med gruppetilbud en gang i uken i 2 måneder.
Fremdriftsplan for prosjektet
Felles møte i januar 2022 for å drøfte samarbeidet, ideer og behov fremover. 2-3/2022 forberede innholdet i innhold i timer. 3/2022-3/2023 implementering av tiltak og invitasjon av deltagere. 4/2023 Evalueringer og tilbakemeldinger (x antall terapitimer, tilbakemelding om innhold av timene). Sammenfatning av resultatene og laging av brosjyre (4/2023-1/2024). Presentasjon av resultatene 2/2024 for involverte yrkesgrupper