Nasjonal spredning av kombinert syn- og hørselstest

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

Eikholt nasjonalt ressurssenter for døvblinde har siden 2021 utviklet en ny audiovisuell test av taleforståelse. Utviklingen ble støttet av Dam med HLF som ansvarlig søkerorganisasjon. Den audiovisuelle testen (heretter referert til som «Eikholt-testen») har siden lanseringen i 2023 gjennomgått validering ved UIO og vært til utprøving hos flere eksterne samarbeidspartnere, deriblant HLF Briskeby VGS og høresentralen ved Rikshospitalet. Eikholt-testen har blitt tatt svært godt i mot, og blitt omtalt i flere tidsskrifter, deriblant Din Hørsel, Audiografen, Audionomtidningen, Optikeren, Dagens Medisin, med flere. Testen er blitt presentert ved noen av nordens største hørselsfaglige forum; etterutdanningskurset for audiografer i Oslo, audionomkonferansen i Gøteborg, NVC-konferansen i Tampere, og for flere fagnettverk i Skandinavia. Eikholt har i tiden etter testens lansering i August 2023 blitt kontaktet av de fleste av landets høresentraler og flere ØNH-avtalespesialister med ønske om å motta testen. Men selv om interessen og etterspørselen har vært formidabel, har det vært vanskelig for hørselsfagmiljøer (som offentlige høresentraler) å kjøpe utstyr for å utføre testing, samt dekke Eikholts direkte utgifter i forbindelse med distribuering av testen og opplæring av personal.

Aktivitet/tiltak/metode

Innholdet i tiltakene som inngår i prosjektet: For at den store (og stadig voksende) gruppen av personer med hørselsnedsettelser skal få tilgang til audiovisuell testing, ønsker Eikholt prosjektmidler for å finansiere implementering av Eikholt-testen i Norge. Målgruppen er fagpersoner ved landets høresentraler, ØNH-avtalespesialister, utdanningsinstitusjoner og spesialpedagoger i kommunene. Dette er helseaktører med varierende kapasitet til å erverve utstyr til testing og kompetanse til nødvendig opplæring av personalet. Vi vil ha en pragmatisk tilnærming til implementering og vil tilpasse omfanget og formen på opplæringen og implementeringen slik at det blir gjennomførbart på en god måte. Enkelte steder kan mottakerne selv ta ansvar for å installere det fysiske utstyret, og opplæringen kan gjøres digitalt. Selve testen er tilgjengelig etter avtale med Eikholt og kan installeres og brukes av mottakerne, uten kostnad. Spesifikt vil dette prosjektet innebære at vi søker midler til: 1) Reiseutgifter for prosjektleder der dette er relevant; reise (billigste transport) til aktuell lokasjon, evt. losji der nødvendig. 2) Utgifter til testmateriell etter behov. 3) Dekke Eikholts lønnskostnader ifbm prosjektleders utreiser eller tidsbruk ifbm digital opplæring og oppfølging. Målgruppen: Målgruppen omfatter primært audiografer og audiopedagoger ved offentlige høresentraler, ØNH-avtalespesialister, hørselsfaglige utdanningsinstitusjoner, kommunale helseaktører (som PPT, voksenopplæringer). Evaluering: Målet er at testen skal være tilgjengelig for flest mulig pasienter i alle landets fylker, og prosjektet vil evalueres ut ifra denne målsetningen. Forventede utfordringer: For noen mottakere kan det være andre utfordringer enn de finansielle som hindrer testens implementering, som f.eks mangel på plass/lokale til å installere testen.

Antall deltakere

120

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

Eikholt-testen har blitt etterspurt av fagpersoner fordi den gir bedre muligheter for å kartlegge brukernes reelle funksjon på en rekke viktige arenaer; sosiale situasjoner, undervisning og på arbeidsplassen—alle steder hvor mellommenneskelig kommunikasjon foregår. Tradisjonelle hørselstester som pipe-tester (rentoneaudiometri) måler bare hvor godt man hører toner i et stille miljø. Dette fanger ikke opp utfordringene mange pasienter opplever i virkelige situasjoner med bakgrunnsstøy hvor visuell støtte er viktig. Eikholt-testen, som kombinerer lyd og bilde, lar oss vurdere hvordan pasienter forstår tale i realistiske situasjoner hvor de oppfatter ansiktsuttrykk og leppebevegelser. Ved å bruke Eikholt-testen kan vi gi en mer nøyaktig beskrivelse av pasientens kommunikasjonsferdigheter, noe som fører til bedre tilpassing av høreapparater og andre hjelpemidler. Pasientene føler seg bedre forstått og får i visse tilfeller tilgang til støtte de tidligere ikke har fått. Også for pasienter uten kombinerte sansetap, avdekker Eikholt-testen viktig informasjon om hvordan, og i hvor stor grad de benytter synet i utfordrende lyttesituasjoner. Dette er viktig informasjon for både fagpersoner og pasientene selv. At flere fagpersoner tar i bruk Eikholt-testen vil direkte gagne pasientene ved å gi en mer helhetlig kartlegging som tar hensyn til hvordan de faktisk kommuniserer i hverdagen. Dette vil kunne forbedre kvaliteten på rehabiliteringen, og dermed bidra til økt livskvalitet for mange. Prosjektet vil sikre Eikholt-testens utbredelse i det hørselsfaglige miljøet, og dermed bidra til et likeverdig tilbud. Prosjektet vil øke bevisstheten rundt taleforståelse som et audiovisuelt fenomen i hørselsomsorgen, og dermed bidra til bedre kartlegging av reell hørselsevne.

Plan for gjennomføring

Prosjektleder har allerede etablert dialog med ledende audiograf ved mange høresentraler og ØNH avtalespesialister. Fase 1: Henvendelse til ledende audiograf eller kontaktperson ved helseaktørene vi har kontakt med, med informasjon om prosjektet samt avklare omfang av nødvendig materiell og avtale dato for implementering. Prosjektet vil innlede med denne fasen, men den vil ikke avsluttes før prosjektet er ferdig. Fase 2: Implementering av testen hos mottakere. Dette vil være hovedtyngden av prosjektet, og er forventet å vare opptil to år. Fase 3: Rapportering og skriftliggjøring av prosjektets forløp og oppnådde resultat.

Prosjektleder

Rolf Mjønes

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
Nasjonal spredning av kombinert syn- og hørselstest
Organisasjon
Hørselshemmedes Landsforbund
Beløp Bevilget
2024: kr 20 000, 2025: kr 200 000, 2026: kr 180 000
Startdato
01.12.2024
Sluttdato
01.12.2026
Status
Under gjennomføring