Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet
Meningsfulle aktiviteter, fellesskapsfølelse og mestring er viktige elementer i forebyggingsarbeid og i prosessen mot en bedre helse. N.K.S har gjennom en årrekke arrangert gåturer for egne medlemmer og andre i sine lokalmiljøer. I forbindelse med korona har betydningen av slike lavterskeltiltak i friluft blitt ytterligere forsterket. Ved å arrangere en nasjonal stafett ønsker vi å stimulere til at enda flere blir med oss på tur, revitalisere gåturen gjennom tilknyttede aktiviteter, og styrke fellesskapsfølelsen ved å lenke turfortellingene fra sør til nord i landet sammen.
Målsetting for prosjektet
Bidra til at alle som vil og kan får gode opplevelser ute i naturen i et sosialt fellesskap. • At 250 lokalforeninger deltar i nasjonal stafett for helse • At turen skal motivere til felleskap og økt hverdagsaktivitet og bruk av naturen i lokalmiljøet
Målgruppe
Målgruppen for nasjonal stafett for helse er alle som ønsker å komme seg ut på tur i naturen sammen med andre i sitt lokalsamfunn.
Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå
5000
Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet
Prosjektet har en detaljert og planlagt profil med tidsplan og ruteplan som gir en god oversikt over hvor stafetten befinner seg til enhver tid slik at lokalforeningen kan invitere deltakere på tur i god tid før turen skal gjennomføres lokalt. I tillegg til bedre helse ønsker vi å legge til en ekstra motivasjon for selve turen der vi gir hver gå-gruppe i oppgave å frakte organisasjonens kløversymbol gjennom en bestemt rute med start i sør på stiftelsesdagen, og som ender i Tromsø til høsten. Dette for å skape et engasjement, stolthet og for å inkludere befolkningen i vårt nasjonale helsetiltak. På denne reisen skal hver gå gruppe dokumentere sin opplevelse og reiserute i en felles turbok som vil bli et Jubileumssymbol for N.K.S. sine 125 år. Sammen med turboken vil det følge et kløversymbol som skal være N.K.S.’ representant på reisen. Denne skal avbildes i ulike naturomgivelser på turen og fungere som en reisemaskot. Vi kommer til å jobbe mye med dokumentasjon og kommunikasjon av stafetten underveis i prosjektet. Blant annet planlegger vi å filme noen av strekningene og turene for å kunne dele gode historier via våre sosiale plattformer som kan motivere enda flere til å delta i stafetten videre.
Fremdriftsplan for prosjektet
Stafetten kommer til å ha start i Østfold til Oslo og Akershus i februar 2021. Stafetten går så videre opp til Hedmark og Oppland før kløversymbolet fraktes ned til Buskerud og tar sjøveien til Sogn og Fjordane og inn i landet til Trøndelag før det fortsetter nordover via Finnmark og endre i Tromsø i september 2021 på N.K.S landsmøte.
Sluttrapport
Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet
Inaktivitet og mye stillesitting er knyttet til økt risiko for livsstilssykdommer og død før 70 års alder. De viktigste årsakene til redusert helse er muskel- og skjelettsykdommer, psykiske plager, lidelser, hjerte- og karsykdommer og kreft. Nærmere 70 000 behandles årlig i sykehus og poliklinikker for hjerte- og karsykdom og 32 000 nye krefttilfeller oppdages årlig (Folkehelseinstituttet, 2018). Tur regelmessig reduserer risiko for å utvikle høyt blodtrykk, høyt kolesterol og diabetes. Forutsetningen var at de som gikk på tur måtte forbruke like mange kalorier som de som løp. Det vil si at de måtte gå minst like langt og dermed holde på nesten dobbelt så lenge. Målet for prosjektet er å bidra til at alle som vil skal tilbys gode opplevelser ute i naturen, i et sosialt fellesskap sammen med andre. På den måten kan vi bidra til bedre fysisk og psykisk helse til den enkelte som deltar på tur.
Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)
Turene motiverte til felleskap og økt hverdagsaktivitet samt bruk av naturen i lokalmiljøet. Distanse, lokasjon og terreng varierte på de ulike turene, alt ut fra det som passet foreningene. Det ble opprettet en facebookgruppe som førte til inspirasjon, økt motivering og deltakelse. Gruppen nådde raskt 1000 medlemmer. Lokalforeningene brukte også egne facebooksider-og grupper til å invitere andre til stafetten, samt dele historier og bilder fra stafetten. Sanitetskvinnenes hovedside på facebook, samt instagram ble også brukt til å dele historier fra deltakerne. Nyhetsbrev og mailer med informasjon ble sendt ut til lokalforeningene, samt motivering via sms og telefon undervegs i stafetten. Lokalforeningene som deltok ble fulgt tett opp. Som en fin avslutning på stafetten ble det laget en egen film som ble vist på landsmøtet, samt delt i våre kanaler på sosiale medier, og på vår hjemmeside. På stafetten fulgte det en stafettminnebok, som foreningene la igjen en hilsen i.
Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet
3750
Prosjektgjennomføring/Metode
Kløverstafetten var er del av 125-års jubileet i Norske Kvinners Sanitetsforening. Formålet var å bidra til bedre helse, og markere jubileet rundt om i landet. Stafetten gikk innom alle fylker, før landsmøtet i september 2021. Oppstartsdato for stafetten var 1.mars, i Halden kommune, ved Gamle Svinesundsbro. Alle lokalforeninger med basisaktiviteten Kløvertur ble invitert til å bli med, enten ved egne etapper eller samarbeid med andre foreninger. Per januar 2021 var det 40 påmeldte foreninger, og parallelt med å planlegge rute meldte det seg på flere og flere så ruta måtte revideres jevnlig. til sammen deltok rundt 270 foreninger, da mange meldte seg på underveis i stafetten. Fylkeslederne bisto til å få en god logistikk innad i fylkene, og god overføring mellom fylkene. Hjelp til logistikk fikk vi også av lederne ved lokalforeningene. For å nå ut til foreningene og medlemmene brukte vi e-epost, telefon, sms og nyhetsbrev. God kontakt med lokalforeningene og fylkeslederne undervegs gjorde det mulig å legge en praktisk gjennomførbar rute, og sørge for at stafettpinnen vandret videre. For å motivere medlemmene opprettet vi en facebookgruppe, der de delte bilder og opplevelser.
Resultater og resultatvurdering
Delmålene var at 250 lokalforeninger skulle delta, 10 personer skulle delta på hver tur, totalt 2500 deltakere. 5 frivillige fra hver lokalforening skulle delta på tur, totalt 1250 frivillige. Turene skulle også motivere til felleskap og økt hverdagsaktivitet samt bruk av naturen i lokalmiljøet. Rundt 270 lokalforeninger deltok på stafetten, minst 10 personer deltok på hver tur (varierte, noen plasser under 10 og over), så totalt 2500 deltakere. 5 frivillige fra hver lokalforening deltok, totalt 1250 frivillige. 108 treff på Retriever i perioden. Aldersspennet hos deltakerne vart stort. Fra barnehage til beboere på sykehjem. Starten av stafetten ble preget av nasjonale retningslinjer som følge av koronapandemien. Noen foreninger i Akershus måtte avlyse etter anbefaling fra smittevernoverlege. Noen større arrangement vart nedskalert eller utsatt. Utover våren og sommeren, da det både ble varmere, lysere og mindre restriksjoner, tok det seg opp med arrangementene.
Oppsummering og videre planer
Prosjektet konkluderes som et vellykket prosjekt. Vi ønsker å videreføre det gode engasjementet for tur, helse og fellesskap som ble vist under Kløverstafetten. Som en del av avslutningen av Kløverstafetten holdt vi et webinar over zoom for våre medlemmer (30 deltakere). Webinaret tok for seg en oppsummering av stafetten, samt generelt om tur og fysisk aktivitet. Vi introduserte også signalarrangementet «Tur med en du ikke kjenner», som er en del av Frivillighetens år 2022. Fon, Hornindal og Namsskogan sf. delte sine opplevelser med fokus på profilering og rekruttering av medlemmer.