Natta pappa hentet oss

Søknadssammendrag

1) Bakgrunn:

Sanden Media AS, og BlåKors planlegger produksjonen av filmen: «Natta pappa hentet oss.» Lengde:

52 min. – beregnet for TV/Kino og en egen versjon hvor filmen er inndelt

i 8 småfilmer, beregnet for web og undervisning.

Manus, regi: Steffan Strandberg. Han er en erfaren og prisbelønt filmskaper, mest kjent for kinofilmen «7 himmel».

Har også regissert TV dokumentarer,

TV serier, humor drama for ungdom, og novelle filmer.

Denne filmen er basert på hans egen oppvekst:

«Jeg har tenkt på å gjøre denne filmen i over 20 år men ikke våget. Før nå. For meg er dette ett modig men nødvendig skritt.

Jeg vil fortelle om min egen barndom, om hvordan det oppleves for ett barn å vokse opp i et alkoholisert hjem, og viktigheten av at noen voksne griper inn.

2) Utdrag fra manus:

«Mange har en hendelse i livet som de kan se tilbake på som det største vendepunktet i livet. For meg var det natta pappa kom og hentet oss:Mamma var ikke hjemme.

Jeg og min lillebror lå og sov. Pappa snek seg inn i mammas hus, og inn på soverommet til oss,

bar oss ut i bilen, og kjørte av gårde. Han sa at nå skulle vi bo hos ham ute på bygda. Vi skulle gjøre alle de tingene han gjorde når han var liten. Vi skulle begynne med skihopping, langrenn, dra på fisketurer og lange badeturer. Og pappa skulle passe på oss. I nattemørket, mens regnet suste mot frontruta fortalte pappa om alt dette. Jeg satt i baksetet og lyttet mens jeg smilte. For jeg visste at alt ville gå i oppfyllelse. Min lillebror Robert, lå ved siden av meg og sov i pysjamasen sin. Jeg husker at jeg tenkte at endelig skjedde det jeg hadde drømt om i mange år. Akkurat nå skjer det. Endelig kom pappa og hentet oss vekk fra mamma. Vekk fra mamma som alltid var full, hadde bråkete fester med slossing og spying. Vekk fra den skumle stillheten om nettene uten noen voksne til stede… »

For å få en helhetsforståelse anbefales det å lese vedlagte treatment.

3) Filmens form:

Barndommen hos faren ble filmet på 8mm film. Ved hjelp av filmrullene, og regissørens fortellerstemme på lydsiden, skal han fortelle om hvordan deres pappa gav dem tilbake barndommen. På den andre siden skal små animerte rekonstruksjoner skildre hvordan brødene fra 3 års alderen opplevde å vokse opp i et alkoholisert hjem.
4) Prosjektets målsettning og målgruppe:

Filmen skal skape økt bevissthet og følelsesmessig forståelse for hvordan det er å vokse opp i ett alkoholisert hjem, sett fra et barns perspektiv.
Hos ulike målgrupper skal filmen fremkalle ulike erkjennelser og handlinger: Hos alkoholiserte foreldre skal filmen få dem til å innse at de ved å velge alkohol eller rus på bekostning av barna, så skyver de barna fra seg og mister dem. Kan jeg få noen av disse foreldrene til å forandre seg,

har filmen lykkes.

Et annet mål er å minne voksne på viktigheten av å gripe inn og hjelpe barn ut av alkoholiserte hjem, og sist men ikke minst: For barn som lever i slike omgivelser, skal filmen få dem til å se at de har krav på en annen oppvekst, at de ikke skal skamme seg over foreldrenes alkoholisme, men være stolte over seg selv som selvstendige mennesker.
5) Prosjektets betydning:

Målet er å treffe så mange som mulig i målgruppene. Derfor har vi en bredt spekter av bruksområder, distribusjons kanaler og partnere fra fagmiljøer:

Filmen har visningsavtale med TV2. Samt at det er inngått samarbeidsavtaler med BlåKors, Barns Beste (nasjonalt kompetasensenter for barn som pårørende) og andre relevante organisasjoner slik at filmen dekker hele spekteret av bruksområder og målgrupper. Filmen, med sin sterke personlige historie vil ha stor gjenkjennelses faktor blant mange, og være ett nyttig verktøy og døråpner for en rekke organisasjoner innen alkohol og rus arbeid.

Filmen henvender seg til både barn og voksne og vil skreddersys i ulike formater tilpasset ulike skole trinn, web og målgrupper.

Vedlagte manus og reginotater er bygd opp etter mal fra Norsk Film institutt, hvor man kan fordype seg i filmens handlingsforløp, fortellerform, dramaturgi og motivasjon.

Produksjons start er januar 2012, med ferdigstillelse og distribusjon desember 2012.

Sluttrapport

Sluttrapport/artikler (pdf)

Sluttrapport_2011_1_0612.pdf

Sluttrapportsammendrag

Mye har skjedd siden Sanden Media fikk innvilget søknad om prosjektmidler til Natta pappa hentet oss, prosjektet har blitt overført til Indie Film og har vokst seg betydelig større. De opprinnelige ambisjonene for prosjektet har etter positive tilbakemeldinger fra finansiører tatt prosjektet til nye høyder – fra en tv-dokumentar til en kinofilm for det internasjonale markedet med en egen outreachkampanje.

Som en følge av denne oppskaleringen har utviklingen av prosjektet blitt mer tidkrevende og det har blitt behov for andre verktøy. Så langt har det blitt utviklet en pilot, animasjon til piloten er under produksjon, og et utkast til manus foreligger. Disse elementene er viktige verktøy i den videre finansieringen og utviklingen av prosjektet.
Med denne rapporten og det tilhørende regnskapet regner vi prosjektet som avsluttet i fohold til Extrastiftelsen. Det er kommet nye finansiører som økonomisk støtter prosjektets videre liv. Vi jobber nå med å finansiere spillefilmen, gjennom NFI, kringkastere og co-produksjon med selskaper i andre land. Videre vil vi delta på HotDocs Forum i Canada 2014, samt andre forum og marked hvor vi kan møte potensielle samarbeidspartnere og kringkastere.

Extrastiftelsens tro på prosjektet tidlig har bidratt til å muliggjøre dette prosjektet, og at det har fått vokse til det omfanget det er i dag. Gjennom dette og andre finansiørers bidrag kan Natta pappa henta oss bli tilgjengelig på kino nasjonalt og internasjonalt, og vil gjennom dette ha potensiale til å treffe og hjelpe enda flere.

Link til pilot:
https://vimeo.com/86992115
passord: TheIndieNight

Prosjektleder/forsker

Carsten Aanonsen

Detaljer
Program
Forebygging (2011)
Prosjektnavn
Natta pappa hentet oss
Organisasjon
Blå Kors Norge
Org.ledd
Indie Film
Beløp Bevilget
2012: kr 400 000
Startdato
01.01.2012
Sluttdato
31.12.2013
Status
Avsluttet