NEVEN

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

PMV gjennomførte en kartlegging av aktiviteter og tiltak for arbeidsledige menn med minoritetsbakgrunn i Oslo-området. Kartleggingen viste at det var svært få tilbud til denne gruppen. PMV har også de siste årene i økende grad fått forespørsler fra menn i denne gruppen vedrørende tilrettelagte tilbud og aktiviteter. PMV har tradisjonelt forholdt oss til kvinner med minoritetsbakgrunn. Da vi nå har åpnet Neven, om enn med minimal åpningstid, ser vi at behovet er stort. Med Neven vil vi kunne nå en gruppe menn som i stor grad faller utenfor eksisterende tilbud.

Målsetting for prosjektet

Etablere aktivitetshus for menn og utvikle aktiviteter basert på brukernes ideer og ønsker. Tilby relevant informasjons- og veiledningstjenester for å motivere til samfunnsdeltagelse. Gi aktivitetstilbud for kompetansebygging, mestring og livs-mening. At min. en hverdag i uka blir å glede seg til.

Målgruppe

Menn med kort botid i Norge, arbeidsledige og/eller minimal formell utdanning/kompetanse.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

400

Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet

Målsettingen er å etablere et godt fungerende aktivitetshus for menn med minoritetsbakgrunn i Oslo. Og gjennom dette bedre levekår blant menn med innvandrer bakgrunn, forsterke deltagelsen i samfunnet, styrke samarbeidet mellom private og offentlig integreringstiltak, og se hvordan ”Neven” kan være supplerende virksomhet som kan støtte arbeidet for bedre integrering av menn i Oslo. PMV arbeider i dialogfeltet med Empowerment og myndiggjøring som metode. Alle våre tilbud har basis i det deltagere og klienter selv etterspør eller ønsker å fordype seg i. Vi jobber med tverrkulturell brobygging for mennesker som har utfordringer i møte med norsk organisering og samfunns- , velferd- og helsesystem. På denne måten vil vi også ta utgangspunkt i hva menn med minoritetsbakgrunn selv vil utvikle gjennom et aktivitetshus. Det vil være frivillige tverrkulturelle brobyggere tilstede gjennom prosjektet som også vil drive veiledning og oppfølging av deltagerne. Med Neven som utgangspunkt og et fast holdepunkt vil vi kunne følge opp både individuelt og i grupper de ulike temaene mennene selv løfter som aktuelle saker.

Fremdriftsplan for prosjektet

Vi ser nå for oss en treårsplan for å kunne innarbeide Aktivitetshuset inn i egen drift. Vi vil også gjennom prosjektperioden prøve ut ulike samarbeidsmodeller med Bydel Gamle Oslo, Oslo Røde Kors og andre interessenter som også ser behov for dette tilbudet. Arbeidet det første året vil i all hovedsak være knyttet til rekruttering og bekjentgjøring av Neven. Videre er det et ønske å finne produkter som deltagerne kan lage, helst i et verksted.

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

På bakgrunn av kartlegging som viste manglende tilbud til innvandrermenn vår målet å utvikle et aktivitetshus for menn med minoritetsbakgrunn i Oslo. PMV har etablert et godt fungerende aktivitetshus på Grønland i Oslo «Aktivitetshuset Neven». Neven har blitt en sosial møteplass for rundt 80 gjester pr måned, hovedsakelig somaliere med lang botid i Norge og lite utdanning.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

I søknaden beskrev vi utfordringer knyttet til måling av forbedret livskvalitet og ønsket derfor å gjennomføre både dybdeintervjuer med gjester samt en ekstern sluttevaluering. Dette ble gjennomført høst 2019. Det ble stilt spørsmål om hvilken effekt Neven har for den enkeltes hverdagsliv. En gjennomgående tilbakemelding er at gjester og deltagere erfarer en forbedret livskvalitet gjennom Nevens tilbud. Neven gir flere ensomme et trygt nettverk og bidrar til bedre levekår blant menn med innvandrerbakgrunn i Oslo. Lavterskeltilbud om samtale med helsesykepleier har resultert i 470 helsekonsultasjoner, noe som ellers ikke hadde blitt fanget opp. Kort oppsummert rapporterer gjester og brukere av Neven om at de i større grad bryter en isolert tilværelse, opplever mindre ensomhet, erfarer bedre bedre levekår og har høyere bevissthet rundt helseutfordringer, enn de hadde før Neven åpnet.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

350

Prosjektgjennomføring/Metode

Aktivitetshuset Neven tar metodisk utgangspunkt i brukermedvirkning, empowerment og tverrkulturell brobyggervirksomhet, alt forankret i brukernes egne erfaringer og tilbakemeldinger om sine livsopplevelser og utfordringer som migranter i Norge. Aktiviteter og dialogtema springer ut fra ideer brukergruppen selv melder interesse for. Det utgjør en hermeneutisk utvikling av ethvert temainnhold og enhver aktivitet. Empowerment som myndiggjørende metodikk gir gjester og deltagere ansvar og mestringserfaringer. Rekruttering til denne type organiserte aktiviteter krever smidig, tålmodig og kultursensitiv kompetanse samt individuell oppfølging av de som melder sin interesse. Prosjektansatte brobyggerne på Neven er uunnværlige i dette arbeidet. Fem av de frivillige medarbeiderne har også gjennomført Tverrkulturelt Brobyggerkurs, et 40 timers-program for frivilligtjeneste i regi av PMV. Gjennom sin tilstedeværelse og bygging av tillitsrelasjoner til brukerne av Neven, lykkes de unikt med rekruttering av målgruppen til deltagelse i aktivitetene. Det tilrettelegges for gode, konstruktive og kompetanse-utvekslende dialoger når vi inviterer eksterne inn til samtaler rundt et tema.

Resultater og resultatvurdering

Deltakere og gjester ved Neven blir, i tillegg til et uformelt møtested med enkel servering, tilbudt kurs, aktiviteter og brobyggertjenester. I ekstern evaluering forteller gjestene om ny innsikt i norsk kultur, samfunns- og familieliv gjennom kurs på Neven. Lavterskel helsetilbud/samtaler med helsesykepleier er svært etterspurt og oppleves som positivt. Tjenestene vurderes også som en viktig brobyggende tjeneste inn mot offentlig hjelpeapparat. Tilbakemeldingene fra minoritetsmiljøene, så vel som samarbeidspartnere og representanter fra kommunale hjelpeapparat, er at Neven er et sårt tiltrengt tilbud som inkluderer en gruppe som lett faller utenfor. Sluttevaluering av prosjektet konkluderer med at; “Neven er en svært viktig møteplass og arena for en gruppe som er stigmatisert og sosialt ekskludert fra store deler av samfunnet. Ingen andre kjente hjelpetiltak har klart å opparbeide en tillitsbasert og inkluderende arena på tvers av klan-, politisk- eller religiøs- tilhørighet før.»

Oppsummering og videre planer

Vi ser oss svært fornøyd med prosjektet som med all tydelighet har vist at Neven dekker et sårt tiltrengt behov hos minoritetsmenn med lang botid og lite utdanning i Oslo. PMV driver pr.dato Neven videre med midler fra Kirkens Bymisjon, samt nye prosjektmidler. Vi vil i det videre også følge opp Sluttevalueringens innspill; “Ettersom Neven er etablert som en trygg og åpen arena kan det være muligheter til å jobbe videre med mer brukerinvolvering og likemannsarbeid for å styrke deltakelsen, øke mangfoldet og oppleve mestring.”

Prosjektleder

Inger Johanne Aas

Detaljer
Program
Helse vår (2017)
Prosjektnavn
NEVEN
Organisasjon
Stiftelsen Kirkens Bymisjon
Beløp Bevilget
2017: kr 905 000, 2018: kr 700 000, 2019: kr 632 000
Startdato
02.07.2017
Sluttdato
31.12.2020
Status
Under gjennomføring