Nøtteknekkeren og den allergiske Klara

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn

Balletten, musikken og historien om Nøtteknekkeren er den mest kjente balletten. Det er Klara som på lillejuleaften drømmer seg inn i julegavenes verden. Her blir det magi og drama pakket inn i fargerike kostymer og spektakulær koreografi. Dansemusene Astmalie og Allergus vet at dans og magi er viktig for barn. De vet også at astma og allergi kan gi store utfordringer for små og store barn. Ved å blande ballett, musikk, magi og dramatikk med musenes fortelling om astma og allergi – skaper vi en eventyrlig forestilling med viktig informasjon. Informasjonen berører mange barn og deres familier.

Målsetting

Den Norske Ballettskole&Akademi vil sammen med NAAF lage en ballettforestilling for barn der dansemusene Astmalie og Allergus forteller om astma og allergi. Balletten Nøtteknekkeren skrives om. Med Klaras nøtteallergi skaper vi god underholdning samtidig som vi deler nyttig og viktig informasjon

Målgruppe

Alle barn som ser forestillingen i kulturhus, på barnesykehus og spesialskole. Barn med allergi og deres familie vil kjenne seg igjen i historien.

Antall personer i målgruppen

1000

Beskrivelse av gjennomføring

Prosjektet er toårig. Første året velges koreograf, pedagoger og profesjonelle dansere. Kulturhus leies for forestillingene. Den Norske Ballettskole & Akademi har solid erfaring i å gjennomføre små og store forestillinger. Ballettskolens elever og masterklasse trenes i scenefremførelser. Spesielt må nevnes at elevene får mulighet for å danse med profesjonelle dansere. Dette gjør at motivasjonene er på topp hos både store og små. DNBS&A holder også sommerskole for sine elever og elevene får delta i internasjonale kon kurranser. Dette gjør at forestillingene holder et meget høyt nivå. NAAF og DNBS&A har samarbeidet ved flere anledninger. Det gjør det spesielt attraktivt for elever med astma og allergi å delta i ballettskolens aktiviteter. NAAF bruker sin fagekspertise i utarbeidelsen av den informasjonen om astma og allergi, som skal med i forestillingen. Første prosjektår fremføres forestillingen i kulturhus. Andre prosjektår bearbeides forestillingen til en versjon som kan vises på barnesykehus og spesialskole. Andre prosjektår utarbeides en arbeidsklasse for elever med vekt på pusteteknikk og bevegelse. Nøtteknekkeren og den allergiske Klara involverer fagpersoner innen både kultur og helse.

Fremdriftsplan

Prosjektet starter januar 2019 Valg av koreograf, pedagoger og skuespiller/forteller NAAF lager teksten til fortellerne/dansemusene Innstudering begynner våren 2019 og fortsetter gjennom sommer og høst Forestillingen settes opp i november/desember Bearbeidelse til en kortversjon som skal vises på barnesykehus og spesialskole starter januar 2020 Arbeidsklasse utarbeides for elever med astma/allergi. Forestillingen og klassen utføres på høsten

Sluttrapport

Sluttrapport/artikler (pdf)

sluttrapport 20 sept 2021 DNBS&A stiftelsen DAM.pdf

Prosjektleder/forsker

Irene Aarset Jansson

Detaljer
Program
Helse høst (2018)
Prosjektnavn
Nøtteknekkeren og den allergiske Klara
Organisasjon
Norges Astma- og Allergiforbund
Org.ledd
Den Norske Ballettskole &Akademi
Beløp Bevilget
2019: kr 495 000, 2020: kr 60 000
Startdato
02.01.2019
Sluttdato
30.06.2021
Status
Avsluttet