Nøtteknekkeren og den allergiske Klara

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Balletten, musikken og historien om Nøtteknekkeren er den mest kjente balletten. Det er Klara som på lillejuleaften drømmer seg inn i julegavenes verden. Her blir det magi og drama pakket inn i fargerike kostymer og spektakulær koreografi. Dansemusene Astmalie og Allergus vet at dans og magi er viktig for barn. De vet også at astma og allergi kan gi store utfordringer for små og store barn. Ved å blande ballett, musikk, magi og dramatikk med musenes fortelling om astma og allergi – skaper vi en eventyrlig forestilling med viktig informasjon. Informasjonen berører mange barn og deres familier.

Målsetting for prosjektet

Den Norske Ballettskole&Akademi vil sammen med NAAF lage en ballettforestilling for barn der dansemusene Astmalie og Allergus forteller om astma og allergi. Balletten Nøtteknekkeren skrives om. Med Klaras nøtteallergi skaper vi god underholdning samtidig som vi deler nyttig og viktig informasjon

Målgruppe

Alle barn som ser forestillingen i kulturhus, på barnesykehus og spesialskole. Barn med allergi og deres familie vil kjenne seg igjen i historien.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

1000

Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet

Prosjektet er toårig. Første året velges koreograf, pedagoger og profesjonelle dansere. Kulturhus leies for forestillingene. Den Norske Ballettskole & Akademi har solid erfaring i å gjennomføre små og store forestillinger. Ballettskolens elever og masterklasse trenes i scenefremførelser. Spesielt må nevnes at elevene får mulighet for å danse med profesjonelle dansere. Dette gjør at motivasjonene er på topp hos både store og små. DNBS&A holder også sommerskole for sine elever og elevene får delta i internasjonale kon kurranser. Dette gjør at forestillingene holder et meget høyt nivå. NAAF og DNBS&A har samarbeidet ved flere anledninger. Det gjør det spesielt attraktivt for elever med astma og allergi å delta i ballettskolens aktiviteter. NAAF bruker sin fagekspertise i utarbeidelsen av den informasjonen om astma og allergi, som skal med i forestillingen. Første prosjektår fremføres forestillingen i kulturhus. Andre prosjektår bearbeides forestillingen til en versjon som kan vises på barnesykehus og spesialskole. Andre prosjektår utarbeides en arbeidsklasse for elever med vekt på pusteteknikk og bevegelse. Nøtteknekkeren og den allergiske Klara involverer fagpersoner innen både kultur og helse.

Fremdriftsplan for prosjektet

Prosjektet starter januar 2019 Valg av koreograf, pedagoger og skuespiller/forteller NAAF lager teksten til fortellerne/dansemusene Innstudering begynner våren 2019 og fortsetter gjennom sommer og høst Forestillingen settes opp i november/desember Bearbeidelse til en kortversjon som skal vises på barnesykehus og spesialskole starter januar 2020 Arbeidsklasse utarbeides for elever med astma/allergi. Forestillingen og klassen utføres på høsten

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Den Norske Ballettskole & Akademi ville sammen med NAAF lage en ballettforestilling for barn der vi kunne formidle informasjon om astma og allergi på en levende og spennende måte. Balletten Nøtteknekkeren ble skrevet om. Med Klaras nøtteallergi skapte vi god underholdning. I den kunstneriske prosessen ble en nøtt hovedrollen. Med et fantastisk morsomt kostyme som en Nøtt skapte det mye glede for barna da de faktisk møtte en helt levende nøtt både før og under forestillingene! Målet var å dele nyttig og viktig informasjon på en spennende og levende måte. Prosjektet var toårig. Vi oppnådde våre mål i 2019 og gjorde så godt vi kunne i 2020 med alle restriksjoner som rammet samfunnet. Første året ble forestillingen vist på Rønningen folkehøyskole, Bærum kulturhus og Fagernes kulturhus. Andre året ble det vanskelig og vi fikk «kun» vist generalprøver i Sandvika teater. Vi gjorde maksimalt ut av den situasjonen som var med restriksjonene.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Vi gikk inn i dette med et mål om å skape glede og god underholdning samtidig som vi gir god og viktig informasjon om astma og allergi. Det var mange barn og deres familier som fikk gleden av forestillingene. Antall medvirkende: 500 Antall publikummere/besøkende: 2000 Erfaringen viser at barn på scenen med en god historie, vakker musikk, nydelige og fargerikes kostymer skaper og gir stor glede hos barn som ser på. Effekten av god kultur varer livet ut. Informasjon om astma og allergi, og nøtteallergi kom godt frem og i samarbeidet med NAAF ble det vakkert formidlet på ulike måter før og under forestillingen. Engasjementet var til å ta å føle på både hos utøverne på scenen og for publikum under forestillingene i 2019. Det var stor interaksjon mellom skuespilleren som fikk med seg publikumet på en strålende måte, og barn og unge ropte tilbake for å svare Nøttens spørsmål på scenen – det var håndsopprekning og latter ifra salen.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

2500

Prosjektgjennomføring/Metode

Følgende forestillinger ble gjennomført i 2019: -Fagernes kulturhus 23. november med workshop for barn i forkant. -Rønningen folkehøyskole 2. og 3. november – totalt 6 forestillinger -Rønningen folkehøyskole 16.-17. november – totalt 6 forestillinger -Bærum kulturhus 8.-9. november – totalt 3 forestillinger med fullsatt sal. 2020 skulle vi ha gjennomført 11 forestillinger i Sandvika teater 13.-15. november, alle ble avlyst på grunn av corona-restriksjoner. Vi gjorde maksimalt ut av hva som var mulig å kunne få til dette året. Planen var egentlig også å gjennomføre utdrag i Valdres i vårt store sommertalentprosjekt med talentutvikling i ballett «Valdres Sommeballett», www.sommerballett.no, men det kunne ikke gjennomføres som planlagt.

Resultater og resultatvurdering

Det ble vakkert, levende og spektakulært – med høyt kunstnerisk nivå. Budskapet om astma og allergi ble fremvist på en svært verdig måte, og i tillegg med en profesjonell ballettdansere. Når kunsten fremvises på høyeste nivå, så blir alt enda mer levende og minner og budskap fester seg som et minne og med referanser for resten av livet. Flere av elevene ved DNBS&A i dag spør om de igjen skal være med på denne forestillingen, det motiverer og gleder dem og da vet vi at resultatet har nådd hjertene deres. Engasjementet var til å ta og føle på både hos utøverne på scenen og for publikum under forestillingene i 2019. Det var stor interaksjon mellom skuespilleren som fikk med seg publikumet på en strålende måte, og barn og unge ropte tilbake for å svare Nøttens spørsmål på scenen – det var håndsopprekning og latter ifra salen. Det var godt å se hvordan 2019 skapte forventninger om mer i 2020.

Oppsummering og videre planer

Forestillingene er gjennomført og repertoiret, manuset, kostymer, scenedekorasjoner er klart/investert i og kan tas opp igjen. Sånn sett vil forestillingen leve til evig tid. Vi ønsker å vise denne forestillingen mange ganger i årene fremover. Vi benytter anledningen til å takke stort for denne fantastiske støtten og det gode samarbeidet på alle plan. Det har beriket kunstnerisk på mange plan, og kunnskapsnivået rundt alt som berører barn og unge innen astma og allergi er løftet høyere i bevissthetsnivået til mange.

Prosjektleder

Irene Aarset Jansson

Detaljer
Program
Helse høst (2018)
Prosjektnavn
Nøtteknekkeren og den allergiske Klara
Organisasjon
Norges Astma- og Allergiforbund
Beløp Bevilget
2019: kr 495 000, 2020: kr 60 000
Startdato
01.01.2019
Sluttdato
29.06.2021
Status
Avsluttet