Økt deltakelse i kulturtilbud: Kartlegging og tiltak for inkludering
Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet/tiltaket
Mennesker med utviklingshemming er ofte utsatt for isolasjon, ensomhet og mangel på tilrettelagte kultur- og fritidstilbud. Dissimilis ønsker å kartlegge behov og barrierer for denne gruppens deltakelse i kulturelle aktiviteter. Dette for å avdekke variasjoner på tvers av regioner, forstå kommunikasjonsvaner, og identifisere politiske kampsaker som kan bidra til å fjerne barrierer. Det er et stort sprik i kvalitet og tilgjengelighet på tilbud i kommunene, og fritidstilbudene er ofte avhengig av frivillige som gjør en ekstra innsats. Vi ønsker innsikt i hvor vi bør sette inn ekstra ressurser og hvilke politiske saker som bør prioriteres. Medlemmer i Dissimilis Norge, samt andre fra vår målgruppe vil være høyt delaktig i prosjektet, og deres stemme vil være en viktig faktor for videre arbeid. Resultatene vil ikke bare bidra til bedre livskvalitet for personer med utviklingshemming, men også gi andre organisasjoner og kommuner verdifulle data for å forbedre tilbud og redusere barrierer. Undersøkelsen vil også bli brukt for å forstå målgruppens medie/kommunikasjonsvaner. Funnene legger videre grunnlaget for en ny kommunikasjonsstrategi for Dissimilis. Dette nyskapende prosjektet setter fokus på dagens utfordringer og sikrer en bedre fremtid for målgruppen.
Aktivitet/tiltak/metode
Prosjektet gjennomføres i to faser: en kvalitativ fase med dybdeintervjuer og en kvantitativ fase med en landsdekkende spørreundersøkelse. Dybdeintervjuene vil involvere 20-30 nøkkelpersoner, inkludert personer med funksjonsnedsettelser, deres familier og støtteapparat. Dette for å danne et godt bilde av dagens situasjon, samt høre fra mennesker i vår målgruppe og deres nærmeste. Dybdeintervjuene vil gi innsikt i målgruppens opplevelser og utfordringer, noe som er avgjørende for å utvikle en effektiv spørreundersøkelse til fase to av prosjektet. Selve undersøkelsen vil bli gjort av et eksternt selskap, men med Dissimilis sin spesialkompetanse på vår målgruppe ønsker vi å være involvert gjennom hele prosessen. En utfordring man kan møte på er rekruttering. Vi tenker å løse denne utfordringen ved å henvende oss direkte til våre medlemsgrupper rundt om i hele landet, samt til andre større og mindre organisasjoner som vi har gode samarbeid med. F.eks. Redd Barna, Helt Med, Stiftelsen Sor osv. Vi har et stort nasjonalt nettverk, men ønsker også å komme i kontakt med mennesker i vår målgruppe som ikke har kultur- og fritidstilbud å gå til fra før av. Vi ønsker å kunne bruke resultatene fra undersøkelsen til å starte opp nye tilbud, identifisere utfordringer og hindringer når det gjelder deltakelse i kultur- og fritidstilbud. Finne ut hvorfor det fungerer i noen kommuner, mens det andre steder er få til ingen tilbud. Resultatene vil være viktige for Dissimilis Norge sine politiske satsningsområder, for å kjempe for at mennesker med utviklingshemming skal få like muligheter som resten av menneskene i vårt samfunn, noe som dessverre ikke er tilfelle i dag. Sikkerheten til deltakerne blir godt ivaretatt gjennom samtykkeskjemaer i henhold til GDPR og annen personvernlovgivning. Vi vil legge til rette for deltakere under dybdeintervjuene og sørge for at de som trenger eventuell tilrettelegging får det. For eksempel gjennom å ha med seg en støttespiller eller tegntolk.
Antall deltakere
1500
Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket
Undersøkelsen har som mål å sikre at alle, uansett alder eller funksjonsnivå, får tilgang til meningsfulle fritidsaktiviteter over hele landet. Prosjektet vil ha en viktig og langvarig effekt på personer med utviklingshemming. Ved å kartlegge deres behov, utfordringer og ønsker, vil vi kunne lage bedre tiltak for å øke deltakelsen i kulturelle aktiviteter. Dette vil styrke sosial inkludering og forbedre livskvaliteten. Resultatene vil gi Dissimilis innsikt som kan brukes til å forbedre eksisterende tilbud og skape nye initiativer som virkelig møter brukernes behov. Prosjektet vil ikke bare heve kvaliteten på Dissimilis’ tjenester, men også sette en ny standard for inkludering i kulturlivet. Denne kunnskapen kan også hjelpe andre organisasjoner som jobber med lignende målgrupper og bidra til et mer inkluderende samfunn. En viktig del av prosjektet er å undersøke hvordan målgruppen bruker medier. Dette vil hjelpe oss å forstå hvilke kanaler og formater som fungerer best for å nå personer med utviklingshemming, som det finnes lite data på i dag. Med denne innsikten kan Dissimilis tilpasse kommunikasjonen vår så den treffer bedre. Dette vil bidra til å fjerne kommunikasjonsbarrierer og gjøre det lettere for folk å få med seg informasjon om våre aktiviteter, noe som vil oppmuntre til større deltakelse.
Plan for gjennomføring
Prosjektleder Martine Rieck og prosjektgruppen fra Dissimilis vil samarbeide tett med det eksterne byrået som gjennomfører undersøkelsen for å tilpasse spørsmål og format til personer med utviklingshemming. Brukerperspektivet er sentralt i prosjektet. Vi vil gjennomføre dybdeintervjuer med personer med funksjonsnedsettelser, deres familier og støtteapparat for å få dypere innsikt i deres behov og barrierer. Vårt brede nettverk vil spille en viktig rolle i å samle disse perspektivene, slik at vi får en helhetlig forståelse av utfordringene de møter. For å sikre at stemmene til de med utviklingshemming blir hørt, vil vi bruke vårt nettverk av brukere, pårørende og støttepersonell til å gi tilbakemeldinger om undersøkelsens utforming og resultatene. Denne tilnærmingen sikrer at tiltakene vi utvikler er basert på reelle behov og ikke bare teoretiske antakelser. Hele prosjektgruppen har samarbeider med byrået om problemstillinger og temaer som skal avdekkes. Byrået gjennomfører de kvalitative og kvantitative undersøkelsene og sørger for at all data blir behandlet med konfidensialitet. Etter at data er samlet inn, vil prosjekteier utvikle en målrettet kommunikasjonsstrategi for intern bruk i Dissimilis. Målet er å bedre treffe politiske beslutningstakere, samarbeidspartnere og kommunisere bedre med brukergruppen. Vi vil bruke resultatene til å påvirke politiske prioriteringer og utvikle nye initiativer som kan forbedre kultur- og fritidstilbud for personer med utviklingshemming. Eksternt vil vi dele funnene gjennom konferanser, faglige artikler og nettverksbygging for å fremme endringer på systemnivå og sikre at våre anbefalinger får bred oppmerksomhet.