Økt sikkerhet for parautøverne
Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet/tiltaket
Kongelig Norsk Seilforening (KNS) og Norges Seilforbund (NSF) har avdekket et nytt behov for sikring på vannet etter suksess start med rekruttering og høyere nivå på parautøvere. Seiling som idrett og konkurranse for parautøvere stiller nye krav til sikring og det må vi som ansvarlige foreninger og forbund kunne tilby. KNS og NSF må møte nye utfordringer slik at suksess prosjektet med rekrutering av parautøvere ikke ender med frafall, frykt og skader. KNS søker om støtte til en ny sikringsbåt. Båten skal sikre parautøverne under trening og konkurranse. I tillegg vil båten være en helt nødvendig ressurs når KNS skal arrangere EM i 2025. Et så stort arrangement stiller større krav til utstyr og foreningen søker om et nytt seil til personheisen på bryggen. “Seilet” som brukes i dag er ikke hensiktsmessig og tilfredsstiller ikke brukerne. KNS søker også om et «seil» til sikringsbåten for å forenkle forflytningsfasen fra vann til båt, dvs etter en kullseiling, når utøver ligger i vannet og er avhengig av hjelp for å komme seg opp igjen om bord i båten.
Aktivitet/tiltak/metode
Tiltak / Aktivitet: KNS vil kjøpe inn nødvendig sikkerhetsutstyr til parautøverne som skal benyttes på trening og i konkurranse. Nødvendig utstyr er en ekstra rib, sikkerhets «seil» til rib for å få personer opp av vannet og «seil» til personheis for å forenkle transportfasen fra brygge til båt og båt til brygge. utstyret er dedikert til parautøverne og vil bli brukt på trening og i konkurranse. Målet er at seiling skal bli en idrett for alle. Målgruppen er personer med fysiske funksjonsnedsettelser. I 2024 har KNS hatt to treningsgrupper, en gruppe for personer med bevegelsesnedsettelse og en gruppe for blinde og svaksynte. Utvidet aktivitet med daglig trening og konkurranser på et høyere nivå avdekket at sikkerheten ikke er god nok. Under VM ble utøverne utsatt for noen ubehagelige opplevelser da sikringen på vannet ikke ivaretok utøverne etter kullseiling. Parautøvere med begrenset funksjon ble liggende i vannet og vi erfarte at en norsk sikringsbåt ikke var nok til å få seilere opp av vannet. Evaluering: I Kns hadde vi en grundig evaluering etter VM som viste at sikkerheten ikke var god nok. Foreningen vil kjøpe inn nødvendig utstyr for å sikre utøverne i gruppen. Utstyret er enkelt å bruke og man trenger ikke spesifikk opplæring , men vi vil teste på trenere og støtteapparat før vi bruker og tester det på seilerne i gruppen. Vi vil bruke tid på opplæring og involvering av hele brukerapparatet slik at alle er godt kjent med utstyret og bruker det på en sikker og effektiv måte som ivaretar utøverne på trening og i konkurranse. KNS vil i samarbeid med utøverne kontinuerlig gjennomføre evalueringer av sikkerhetstiltak og justere dem etter behov. Når vi har en aktivitet for en sårbar gruppe med parautøvere med begrenset funksjonsnivå må vi ha økt fokus på sikkerhet. Ingen utøvere skal bli liggende hjelpeløse i vannet, det ville vært etisk uforsvarlig. KNS forventer at utstyret vil ivareta sikkerheten på en god måte sli at seiling blir en trygg idrett.
Antall deltakere
124
Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket
Positive virkninger for deltakere og samfunnet: For utøverne: Økt inkludering: Rekrutteringen av parautøvere har ført til at personer med fysiske funksjonsnedsettelser får mulighet til å delta i en idrett som fremmer fellesskap og sosialt samvær som bidrar til økt livskvalitet og mestringsfølelse. Ferdighetsutvikling: Utøverne har utviklet sine seilferdigheter og kompetanse, som har gjort dem i stand til å delta i nasjonale og internasjonale konkurranser som gir mulighet til å konkurrere på høyt nivå og bli verdensmestere. Bedre sikkerhet: Anskaffelsen av en ny sikringsbåt vil forbedre sikkerheten på vannet, det er avgjørende for å skape en trygg og positiv opplevelse for parautøvere. Det reduserer risikoen for ubehagelige hendelser og gir trygghet under trening og konkurranse. Mentalt velvære: Økt trening og konkurranse kan bidra til bedre mental helse gjennom mestring og sosialt samvær. For samfunnet: Økt bevissthet om inkludering: Prosjektet fremmer forståelse for behovene til personer med funksjonsnedsettelser, og setter fokus på inkludering i idretten. KNS kan inspirere andre organisasjoner slik at vi kan inngå samarbeid og øke rekruttering. Samfunnsengasjement: Ved å arrangere store konkurranser som EM, styrker KNS lokalsamfunnet og engasjerer frivillige. Foreningen håper det fører til økt aktivitet og liv i nærområdet. Forebygging av frafall: Ved å fokusere på sikkerhet og inkludering, reduseres risikoen for frafall. Det bidrar til en bærekraftig idrettskultur der alle kan delta. Inspirerende for fremtidige utøvere: Suksesshistoriene til parautøvere er en motivasjon for andre med funksjonsnedsettelser. Prosjektet bidrar til en inkluderende idrett, bedre sikkerhet, og positive samfunnseffekter som kan vare lenge etter at tiltakene er implementert.
Plan for gjennomføring
Beskriv praktisk gjennomføring og milepæler. Mars Bestille båt, seil til personheis og sikkerhets seil til sikringsbåt Ansvarlig: Lene Johansen, ansvarlig for KNS Paraseilere April Klargjøre båt og utstyr – Båt skal ha logo Dam stiftelsen støtter KNS Paraseiling Ansvarlig Lene Johansen, Hedda Sørensen, Trenere, Utøvere og frivillig støtteapparat skal teste «seil» til bruk i forflytningsfasen April uke 15 Oppstart trening med ekstra sikring på vannet – 2 sikringsbåter Ansvarlig; Lene, Hedda, trenere, utøvere, foresatte, personlig assistenter April – November Ukentlig trening på vannet Ansvarlig; Lene, Hedda, trenere, utøvere, foresatte, personlig assistenter 22-24 August Gjennomføre EM for parautøvere Ansvarlige i KNS med alle de frivillige i foreningen som gjør det mulig å arrangere et stort mesterskap Kontinuerlig evaluere bruk av sikkerhets utstyr på treninger og konkurranse for å tilpasse utøverne og ivareta sikkerheten på en forsvarlig å trygg måte.