Omsorgsberedskap – trinn 2

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

N.K.S. har 41000 medlemmer, 650 lokalforeninger og av disse er 3000 med i en av 125 Omsorgsberedskapsgrupper. Gruppene har signert en samarbeidsavtale med sin kommune. Kommuner har en sentral rolle i arbeidet med samfunnssikkerhet og beredskap, og frivillige organisasjoner spiller en viktig rolle, ved å supplere det ordinære beredskapsarbeidet. Nødetatene og beredskapsmyndighetene erkjenner at i kriser og katastrofer er det et stort behov for frivillige aktører. Sommeren 2018 har vært et godt eksempel på det når tørke og skogbranner har rammet landet, og frivillige har bidratt.

Målsetting for prosjektet

At flere frivillige engasjerer seg i lokalt beredskapsarbeid. Regionreformen medfører færre fylker og større regioner, og det er en utfordring for frivillige. Vi ønsker å utvikle en metodikk og skolere våre frivillige i dette. I tillegg ønsker vi å spre materiell, veileder og verktøy nasjonalt.

Målgruppe

Befolkningen som helhet. Alle kan rammes av en krise og kan få behov for både fysisk og psykososial førstehjelp i tillegg til hus, mat og omsorg.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

1000

Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet

Vi bygger videre på trinn 1 av prosjektet, og verktøy og materiell er utviklet og trenger kun små justeringer. Vi har noen konkrete utfordringer som blant annet kommune- og fylkessammenslåinger som vil omfatte mange av våre frivillige. I tillegg ønsker vi å gi ekstra opplæring til våre fylkesberedskapskontakter som er viktige ressurspersoner for å få spredning og implementering. Vi har en årlig samling hvor vi ønsker at flesteparten av våre gruppeledere og fylkesberedskapskontakter deltar, både for å diskutere felles utfordringer, dele erfaringer og bidra til løsninger. I tillegg ser vi at våre samarbeidspartnere ønsker tettere kontakt med oss, og har ønsker om at vi skal bidra. Tørkesommeren 2018, større krav til egenberedskap og gi den enkelte bedre kunnskap om livreddende førstehjelp er viktige innsatsområder i 2019 og 2020.

Fremdriftsplan for prosjektet

Vi skal ha min 4 møter i arbeidsgruppa, og planlegger oppstart 1. kvartal 2019. Prosjektleder forbereder og følger opp underveis. Styringsuppa skal bli oppdatert kvartalsvis om milepæler, økonomi og innhold i arbeidet. Det planlegges to samlinger i året for våre frivillige gruppeledere, den første i april 2019. Dette vil være viktige treffpunkt for å diskutere utfordringer og forslag til løsning.

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Bakgrunn: I starten av prosjektet hadde vi i underkant av 3000 beredskapsfrivillige og 125 Omsorgsberedskapsgrupper. Gruppene hadde en samarbeidsavtale med sin kommune. Kommuner har en sentral rolle i arbeidet med samfunnssikkerhet og beredskap, og frivillige organisasjoner er viktige for å supplere det ordinære beredskapsarbeidet. Med dette prosjektet ønsket vi å profesjonalisere vår frivillige innsats for å være bedre rustet for fremtiden. Målsetting: Vi ønsket å styrke den lokale og regionale frivillige beredskapsinnsatsen. Våre fylkesberedskapskontakter er svært viktige for å kunne nå ut til frivillige . De er også et viktig bindeledd i organisasjonen, mellom sekretariatet, fylkesledere og den enkelte sanitetsforening. I tillegg berøres mange Omsorgsberedskapsgrupper av kommunesammenslåinger, som krever en ekstra innsats. Målgruppe: 1. Befolkningen som helhet. 2. Sanitetsforeninger, Omsorgsberedskapsgrupper, kommuner, fylkesberedskapssjefer, nødetatene og samarbeidspartnere.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

– Jevnlige møter og opplæring for fylkesberedskapskontaktene og vi har hatt jevnlige (10) digitale møter i 2020 – Det er laget en egen veileder for hvordan forberede seg på kommune- og fylkessammenslåinger – Vi har fått mange søknader om å starte med Omsorgsberedskap, og har fått flere søknader enn vi kunne innfri – Deltatt på jevnlige samvirkemøter i regi av Helsedirektoratet, DSB, sammen med resten av landets beredskapsaktører – Hatt møter i nær halvparten av fylkene for å møte Fylkesmannen og politidistriktene – Søkt Justis- og beredskapsdepartementet om midler, og det var flertall i justiskomiteen på Stortinget om å prioritere oss i Justisdepartementets tilskuddsordning i 2020 – Vi har integrert førstehjelp i Omsorgsberedskapsgruppenes årshjul – Uke 44 i 2019 var Egenberedskapsuka, og nærmere 10 av våre Omsorgsberedskapsgrupper hadde lokale aktiviteter. I 2020 ble kampanjen satt på vent

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

600

Prosjektgjennomføring/Metode

Prosjektleder har vært May Britt Buhaug, som også er beredskapsansvarlig hos Sanitetskvinnene. I tillegg har tre fylkesberedskapskontakter vært i arbeidsgruppa, og de kommer fra Agder, Trøndelag og Buskerud/Viken. Arbeidsgruppen har hatt kvartalsvise møter, både fysiske og i 2020 digitale møter. Fylkesberedskapskontaktene har vært viktige ambassadører regionalt, og sikrer god brukermedvirkning. Styringsgruppa har vært ledet av fagsjef i Sanitetskvinnene, Britt Inger Skaanes, som har hatt månedlige statusmøter med prosjektleder. Prosjektets målsettinger konkretiseres i avsnittet under. For å nå målene, var vi avhengige av lokalt engasjement gjennom lokale møter, opplæring og arrangement. Det var lagt opp til stor møte- og reiseaktivitet, og vi ser at dette har gitt resultater. Mål om antall besøk i 2019 8-12 Gjennomførte lokale og regionale møter 37 Mål om antall besøk i 2020 8-12 Gjennomførte lokale og regionale møter 28

Resultater og resultatvurdering

Antall grupper: 135 Omsorgsberedskapsgrupper, økning på 10 grupper, 8%. Antall lokalforeninger: 320 pr. 31.12.2020, økning på 20 lokalforeninger, nærmere 7%. Antall medlemmer: 600 flere medlemmer direkte berørt. Regionalt: Plass i flere fylkesberedskapsråd Flere av fylkesstyrene har hatt Omsorgsberedskap på agendaen Nasjonalt: Økt synlighet har vi blant annet nådd gjennom: • Presentasjon for alle distriktssjefene i DSB • Presentasjon for sjef Heimevernet og alle organisasjonene som har plass i Landsrådet for Heimevernet • Nettmøte med statsminister Erna Solberg • Besøk av statsråd Abid Raija på Bråset helse- og omsorgssenter i Asker • Deltatt i debatt i NRK P2 • Presentasjon av vår frivillige innsats for alle beredskapsaktørene • Møte i Koronakommisjonen • Jevnlige fylkesberedskapsmøter. • Minst månedlige poster på Facebook med nær 38 000 følgere • Aktuelle temasaker i alle utgavene de fire årlige av vårt medlemsblad Fredrikke

Oppsummering og videre planer

Dette har vært et svært vellykket prosjekt på alle måter. Dette er noen av våre planer: • Øke beredskapskapasiteten i sekretariatet • Søke om midler fra Justis- og beredskapsdepartementet • Møter med Fylkesmannen/fylkesberedskapssjef og politidistriktene i de resterende 4 fylkene • Bistå med massevaksinering • Gi støtte til de 10 nye Omsorgsberedskapsgruppene (20 lokalforeninger) • Øke den digitale kompetansen på fylkesnivå og lokalt • Vi skal fortsette med hyppigere møter for fylkesberedskapskontaktene, i tillegg til et fysisk møte pr. år. • Evaluering av Omsorgsberedskap

Prosjektleder

May Britt Buhaug

Detaljer
Program
Helse høst (2018)
Prosjektnavn
Omsorgsberedskap – trinn 2
Organisasjon
Norske Kvinners Sanitetsforening
Beløp Bevilget
2019: kr 497 000, 2020: kr 497 000
Startdato
01.01.2019
Sluttdato
30.12.2020
Status
Avsluttet