Søknadssammendrag
Prosjektsammendrag
11,7% av barn i Norge lever i familier med vedvarende lavinntekt. Hovedproblemet som vi vil gjøre noe med er at noen barn og unge ikke har de samme mulighetene til å delta i samfunnet, bli hørt, påvirke og føle mestring som andre barn og unge, som følge av deres sosiale bakgrunn og oppvekstmiljø. Komplekse samfunnsutfordringer krever innovative løsninger og en helhetlig tilnærming til samarbeid og samskaping. På Like Vilkår (PLV) er et innovativt arbeid som skal bidra til å sikre bedre oppvekstsvilkår for barn gjennom å styrke engasjement, delaktighet og innflytelse blant barn og unge. Modellen kommer fra Sverige hvor PLV har blitt bygget opp i 7 byer med over 40 ansatte. Redd Barna Norge ønsker å tilpasse modellen til en norsk kontekst og utvikle programmet først i flere bydeler i Oslo og så i andre regioner. Kjernen i PLV programmet er ungdomsforum som er en møteplass som skapes av og med ungdom, hvor målet er å styrke deres muligheter til å påvirke eget liv, nærmiljø og samfunnet som helhet. Det er en arena hvor ungdommene kan ta opp temaer som engasjerer, og lære mer om dem, samt diskutere utfordringer og muligheter. Ungdommene som deltar i forumene opplever mestring, får ny kunnskap, bygger selvtillit og erfarer at de har en stemme og muligheter til å forbedre egen situasjon. Forumet er ledet av unge voksne fra det samme området og er noen ungdom kan relatere til. Redd Barna lager et økosystem av støtte rundt forumet med organisasjoner, tjenestetilbydere og beslutningstakere som partnere. Disse involveres i tiltak og prosjekter som kommer ut fra ungdomsforumet, enten med råd og veiledning eller praktisk støtte og samarbeid. Samarbeidet kan gi bedre løsninger på lokale utfordringer, økt tillitt til samfunnstjenester og et mer inkluderende lokalsamfunn. Primærmålgruppa er ungdom i alderen 13-19 år som bor i nabolaget. Forumlederne er mellom 20-26 år og siden prosjektet er like lærerikt og oppløftende for dem, anses de som en sekundær målgruppe. I Norge etablerte Redd Barna en pilot prosjekt på Bjørndal, bydel Sondre Nordstrand, Oslo i 2019. Til tross for en utfordrende start under nedstengingene, har piloten viste utrolig bra resultater og er nå etablert som prosjekt i regi av Redd Barna. Vi ønsker å videreføre arbeidet på Bjørndal og oppskalere til et nytt område – Haugenstua – i bydel Stovner i 2023.
Sluttrapport
Bakgrunn, målsetting og metode
Hovedproblemet som vi vil gjøre noe med, er at noen barn og unge ikke har de samme mulighetene til å delta i samfunnet, bli hørt, påvirke og føle mestring som andre barn og unge, som følge av deres sosiale bakgrunn og oppvekstmiljø. Dette er særlig relevant i områder med stor andel av familier med levekårsutfordringer. Prosjektets overordnede mål er å bidra til å styrke oppvekstmiljøet i de nabolagene vi arbeider i. Delmål for prosjektet er: Videreutvikle arbeidet på Bjørndal og oppskalere prosjektet til Haugenstua. Der planla vi å ansette forumledere, etablere ungdomsforum, og lage samarbeidsavtaler med lokale partnere. I begge bydeler ville vi styrke frivilligheten i prosjektet ved å rekruttere en større andel ungdommer og unge voksne. Vi ville også utvikle trygge og kunnskapsrike forumledere, samt sikre at ungdom i målgruppen opplever trivsel, mestring, utvikling og medbestemmelse. Samskaping og ung-til-ung metodikk ble brukt for å oppnå resultater. Å ansette unge voksne fra det området vi jobber i, har vært den viktigste suksessfaktoren for På Like Vilkår (PLV). Det å samle lokale instanser, i et økosystem, der støtte for ideer og tiltak vokser ut av et ungdomsforum, har flere fordeler. Blant annet at ungdomsforumet og PLV får tilgang på nettverk og verdifull kompetanse. Ungdomsforum er kjerneaktiviteten i PLV. Forumene ble skapt av og med ungdom, hvor målet er å styrke deres muligheter til å påvirke eget liv og sitt nærmiljø.
Gjennomføring
Vi er veldig fornøyde med oppskaleringen til ny bydel, med aktivitetsnivå og resultater i begge bydeler og med antall unge mennesker prosjektet har berørt. I bydel Søndre Nordstrand utviklet vi stabile og veldig engasjerte forumer som fikk tilgang og kontakt med lokale politikere, organisasjoner, instanser og med bydelsadministrasjon. Aktivitetsnivået har vært veldig høyt takket veldig engasjerte forumledere, forumdeltakere, samarbeidsprosjekter med bydelen og et høyt antall unge voksne og ungdom som har jobbet som frivillige. Bydel Stovner har fått til den ønskede posisjonen og samskapingsnettverket i prosjektet, men det har vært utfordrende å beholde en fast gruppe med ungdommer i forumet. Vi har fokusert i mellomtiden på å involvere ungdom i medvirkningsøkter og i planlegging av aktiviteter og arrangementer for å sikre medvirkning og tilhørighet før, under og etter aktiviteter. Vi er fornøyde med måloppnåelse her og er optimistiske til at forumene blir mer stabile i løpet av 2025. Over tid har vi etablert veldig godt samarbeid med lokale skoler og offentlige instanser som jobber med unge mennesker, samt lokale organisasjoner på Haugenstua og omegn.
Resultater og virkninger
Etter innspill fra ungdommene i forumene og mye kontakt med bydelsadministrasjonen og bydelspolitikere, igangsatte bydel Søndre Nordstrand en kartlegging av befolkningens behov på Bjørndal. Rapporten som ble skrevet og prosessen i etterkant med lokale politikere og bydelsadministrasjonen, resulterte i at en bydelsansatt fra 2025 skal bruke 40% av sin stilling som innsatskoordinator på Bjørndal. Både forumledere og ungdom hadde mye samarbeid under prosessen, som har gitt gode premisser for videre samarbeid. Vi har ellers hatt mer aktiviteter og deltakere enn forventet. Andre resultater inkluderer: Oppskalering til bydel Stovner Ekstern evaluering fra BDO Tidligere deltakere som har blitt forumledere Utvikling av ungdom og forumledere gjennom opplæring, kurs og workshops Økt kontakt med beslutningstakere Etablering og drift av ungdomskafe Store aktiviteter (100+ deltagere) arrangerte og gjennomført av ungdom selv. Strukturen av prosjektet sikrer at mye kunnskap nås sluttbrukerne – ungdom. Det er oftest ungdommens kunnskap som vi vil deler med andre. Dette kan være internt i Redd Barna, eller på SaLTo møter med skoler, politiet osv.