ParaAlpint 2017-2019

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Funkisparken i Tryvann åpnet vinteren 2012 er i dag mye i bruk. Dette er en egen park for funksjonshemmede på snøbrett, alpint eller langrenn. Funkis snowboardklubb ble startet og brettkjørere fikk et fast tilbud. Av ulike årsaker ble forsøkene på å videreføre tilsvarende tilbud med fast alpin trening for stående og sittende ikke noe av. Det ble avholdt et stormøte høsten 2015, hvor ressurspersoner fra ulike fagretninger var samlet for å se på hvordan vi kan få startet opp og etablere et fast alpintilbud i Oslo. Det ble bestemt at Oslo skikrets skulle lede dette med hjelp av en ressursgruppe.

Målsetting for prosjektet

Hovedmålet med tiltaket er å gi syns- og bevegelseshemmede barn, ungdommer og unge voksne et godt aktivitetstilbud på vinteren i form av alpint, da dette ofte er en tid som gjerne krever ekstra tiltak og motivasjon for å komme seg ut. Holde instruktør- og brukerkurs, rekruttere trenere.

Målgruppe

Mennesker med bevegelsehemming som kan utøve alpint sittende og stående, samt synshemmede.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

30

Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet

Prosjektlederen i Oslo skikrets leder tiltaket med rådgiving fra representant fra Skiforbundet og Oslo Idrettskrets. Det opprettes et samarbeid med fagpersoner fra ulike miljø. Det skal også etableres nært samarbeid med klubb, Idrettshøyskole og brukere. Det skal først engasjeres trenere høsten 2016, deretter opprette kurs for instruktører og trenere november-desember 2016, og kurs og brukere og ledsagere i januar 2017. Treningene vil starte i januar 2017 og vil være fast en dag pr uke frem til bakken stenger. Hjelpemiddel firmaene Bardum og HandiNor er viktige partnere i prosessen. Vi ønsker å være behjelpelig med transport om noen har utfordringer med det. For å tilrettelegge tilbudet best mulig vil vi be om evalueringer av tilbudet av deltakerne. Det må legges ned et godt arbeid for å rekruttere deltakere, rådgivere og representantene i ressursgruppen blir her viktig. I tillegg vil vi aktivt kontakte behandlingssenter, kommune og Idrettshøyskole. Deltakerne skal få nybegynnerkurs på ski slik at de mestrer bakke og heis, deretter bli klar for trening. Treningene er også åpne for de som er mer erfarne med alpint sittende eller stående. Vi vil vektlegge det sosiale aspektet ved å ta i bruk et samlingsrom på trening.

Fremdriftsplan for prosjektet

1. året skal vi ha kurs og trening for bevegelseshemmede stående og sittende. Ha tre trenere. Bygge videre den allerede etablerte kontakten mot klubb. 2. året skal vi utvide til å ha kurs og trening også for synshemmede. Ha 4 trenere. Fortsette samarbeid med klubb. 3. året skal vi jobbe med å utvikle treningene, ha noen dagsamlinger og en helgesamling. Vi skal få gjennomført overføringen til klubb.

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Målsetting for prosjektet var å skape et ukentlig alpintilbud for mennesker med funksjonsnedsettelser som blir forankret i en klubb i Osloområdet. Målgruppen var mennesker med bevegelseshemming som kan utøve alpint sittende og stående samt synshemmede. Bakgrunn for prosjektet var at det hadde vist seg over flere år å være en utfordring å etablere et fast alpint skitilbud t for bevegelseshemmede i Oslo. Et lavterskeltilbud til nybegynnere krever rekruttering og kursing av brukerne før de kjører i bakken, men også for eventuelle ledsager de har. Funkisparken i Oslo Vinterpark åpnet vinteren 2012. Dette skulle være en egen park for funksjonshemmede som kjørte snøbrett, alpint eller langrenn. Av ulike årsaker ble forsøkene på å skape et tilbud med fast alpintrening ikke noe av. Derfor ble det i regi av Skiforbundet gjennomført møter med aktuelle parter høsten 2015 og våren 2016 for å starte opp et tilbud. Oslo skikrets ble ansvarlig for dette prosjektet.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

1.Registrere antall utøvere på trening. Har 48 registrerte medlemmer med i prosjektet. Registrere antall ledsagere i sitskikjøring og for synshemmede som har tatt kurs. 15 har tatt ledsagerkurs sitski og 3 opplæring ledsager synshemmede. Alle vært med på våre treninger. 2.Benytte spørreundersøkelse for å evaluere og forbedre tilbudet. Har hatt 4 stykk, en hvert år. 3.La trenere gjøre utøverne trygge og mest mulig selvhjulpne i heis og bakke. Ja spørreundersøkelse viser dette. Hovedtrener lagde oversikt og oppfølging av de som trengte mer oppfølging. 4.Registrere om de kursede ledsagere og trenere brukes av utøvere og klubber i området. Av 47 deltagere på trenerkurs har 15 vært tilknyttet ParaAlpint, 13 på rehab senter, 10 i alpinsenter, 3 i hj.middelfirma, 6 i div. Ledsagerne var bare i vårt tilbud. 5.Registrere om studiet fysisk aktivitet for funksjonshemming(FAF) benytter seg av våre kurs, dette var 8 stykk. 6. Laget film 1.året og brukt mest i rekruttering, ikke registrert treff.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

48

Prosjektgjennomføring/Metode

Administrasjonskonsulenten i Oslo skikrets har ledet prosjektet. Prosjektleder har første året hatt en liten hoved ressursgruppe som har bestått av koordineringsansvarlig for funksjonshemmede i Skiforbundet og samt en fra alpinavdelingen i Skiforbundet og en parakonsulent fra Oslo Idrettskrets. Etter oppstartsåret har prosjektleder jobbet mest sammen med konsulenten fra Idrettskretsen og hovedtreneren for ParaAlpint Oslo. De andre fra den utvidede ressursgruppen har prosjektleder benyttet ved konkrete behov. Hovedtrener har vært med i hele perioden og har hatt en del administrative oppgaver i tillegg til å være trener. For å kunne ha treninger har vi hele tiden måttet kurse trenere og ha opplæring av utøvere og ledsagere for at de skal være trygge i å ta heis og kjøre i bakken. Vi har vektlagt å fremme et godt sosialt miljø. Dette ved å ha felles måltid, markeringer for sesonger og gjøre andre aktiviteter utenom alpintrening. Vi skaffet også vester med gruppenavn til alle. Vi klarte ikke å ordne felles transport, dette ble for kostbart. Vi har også prøvd å forbedre oss ved å ha evalueringer med trenere og ved utøvere som besvarer spørreskjema.

Resultater og resultatvurdering

Vi opplever at vi har lykkes med antall deltagere ved at vi siste året hadde 26 medlemmer. 24 av disse er med videre i klubben Ready. Vi har klart å opprettholde et tilbud til alle i hele perioden, både nybegynnere og de som var på et nivå hvor de kunne konkurere nasjonalt. Vi har gitt tilbud om kurs for de som trengte dette. Opplever at de fleste har fått progressjon og mestret tilbudet. Av alle 48 som har vært innom oss er det kun 1 som ikke opplevde tilrettelegging fra vår side. Spørreundersøkelsene viser også at alle er fornøyde, kun noen som skulle ønske enda mer oppfølging. Det har nok vært en kjerne av utøvere som har deltatt på mer av de sosiale tiltakene. Når det gjelder trenere og kompetansen har vi lagt mye ressurser her. Vi har hatt høy kompetanse, men pga utskiftninger har vi måttet lære opp flere en antatt. Samarbeidet med overtakelsesklubben ble tettere og tettere, emn tok lenger tid å forankre i styret enn planlagt.

Oppsummering og videre planer

Vi har opplevd hvilke suksesfaktorer og barrierer et slikt prosjekt medfører. Å ha en hovedtrener med mye erfaring og kontaktnett var viktig for å lykkes. At vi hadde nok trenere til deltakerne var også avgjørende. Overføringen til klubben gikk som planlagt på tross av Koronanedstenging. Vi laget en intensjonsavtale med klubben som skulle overta. Skikretsen vil veilede klubben videre ved behov. Skikretsen ser også frem til at det skal arrangeres ParaVM på Lillehammer i 2021 hvor alpint er en av grenene. Håper dette kan gi inspirasjon til enda flere.

Prosjektleder

Tove Andersen

Detaljer
Program
Helse høst (2016)
Prosjektnavn
ParaAlpint 2017-2019
Organisasjon
Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité
Beløp Bevilget
2017: kr 166 000, 2018: kr 188 000, 2019: kr 139 000
Startdato
01.01.2017
Sluttdato
29.04.2020
Status
Under gjennomføring