Paracamp Innebandy
Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet
Vi ønsker å legge til rette for en Paracamp i innebandy, for SUPER- og EL-innebandy spillere, i forbindelse med Stavanger Open, Norges største innebandyturnering. En helg spekket med innebandy, sosialt, moro og deltakelse i egne klasser på turneringen. SUPER- og EL-innebandy er våre para-idretter. SUPER-innebandy er vanlig «løpende» innebandy for personer med spesielle behov. Det kan være både kognitivt (Down syndrom, autister, asperger etc) og fysisk. EL-innebandy er for personer med store eller mindre bevegelseshemninger. Ofte bruker de elektrisk rullestol i sitt vanlige liv.
Målsetting for prosjektet
Målsetningen er å samle 100 spillere og 50 frivillige
Målgruppe
Målgruppen er SUPER- og EL-innebandy spillere. Det vil si barn, unge og voksne med spesielle behov. Det kan være både kognitive og fysiske bevegelseshemninger.
Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå
100
Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet
Vi ønsker å gjennomføre Paracamp Innebandy i forbindelse med Stavanger Open, Norges største innebandy turnering. I løpet av helgen får SUPER- og EL-innebandy spillere mulighet å delta på fellestrening, spille turnering, sosialt og moro. Alle skal bli sett og få utfordringer på sitt nivå. Momenter i felles trening: bli kjent leker, øvelser med teknikk, taktikk, småspill og regler etc. Vi er opptatt av at treningen skal være gøy, at alle skal føle mestring og vektlegger det sosial i læringen. Avhengig av antall spillere deler vi inn i grupper basert etter ferdigheter. Festligheter på kvelden, med husband og underholdning av deltakerne selv. På turneringen deler vi lagene inn i forskjellige nivåer utefra ferdigheter og fysisk form. Alle lag får spille minst tre kamper hver. Vi prøver å holde fokuset borte fra resultatet. Det handler om å delta. Alle får utdelt medaljer. I tillegg til å invitere etablerte SUPER- og EL-innebandy lag inviterer vi også spesial skoler, attføringsbedrifter, boligkollektiver, aktivitetsgrupper i kommunen, interesseinstanser som har «spillere» i målgruppen, til å delta. Alle som vil kan komme for å prøve uansett om man er medlem i en innebandy klubb eller ikke.
Fremdriftsplan for prosjektet
SVBR er ansvarlig for prosjektledelse og gjennomføring. Det nedsettes en arbeidsgruppe med representanter fra miljøene. Januar – planleggingsmøter, booke idrettshall, lage invitasjon, reservere hotellrom, booke instruktører, kontakte kommuner og interesseinstanser Februar – markedsføring, utsendelse av invitasjon Mars – påmeldingsfrister, lage øktplaner, lage kampoppsett, bestille medaljer, April – gjennomføring, evaluering, rapportering
Sluttrapport
Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet
Sørvest-Bandyregion søkte midler til å arrangere en Paracamp i innebandy, i forbindelse med Stavanger Open, Norges største innebandyturnering. Målgruppen er Super-lag og EL-innebandylag fra hele landet. Super-lag består av barn, unge og voksne med spesielle behov. Det kan være både kognitive og fysiske utfordringer. EL-innebandylag består av barn, unge og voksne med motoriske utfordringer. Paracamp Innebandy arrangeres over én helg, med opplegg både lørdag og søndag. Felles trening, turnering, sosialt og moro.
Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)
Første gang det ble arrangert egen Paracamp Innebandy i forbindelse med Stavanger Open var i 2018. Da deltok 40 spillere. I 2019 økte deltakerantallet til 60 spillere. Etter to år med koronapause satte vi en ny rekord. Antall Super-innebandyspillere var 98, fordelt på 17 lag, og antall EL-innebandyspillere var 30 fordelt på fem lag. Det vil si totalt 128 deltakere. Det var totalt 60 assistenter, trenere og instruktører også. Til banketten var 165 personer samlet.
Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet
128
Prosjektgjennomføring/Metode
Paracamp Innebandy ble gjennomført i forbindelse med Stavanger Open 30. april til 1. mai 2022. Instruktører fra Sørvest Bandyregion, Norges Bandyforbund og Karmøy IBK, laget som representerte Norge i Special Olympics i 2017 planla paracampen. Oppgavene er mange: å sende ut invitasjoner, å lage system for påmelding, å lage øktplaner, å dele in deltakere i grupper, å lage kamp- og dommeroppsett , å sende ut informasjon, å bestille medaljer, å planlegge fest, å rigge i idrettshall, å ha kontroll på sekretariat etc. Lørdag 30. april møtte alle påmeldte opp 98 Super-spillere stod klare for sportslige utfordringer, og ble delt inn i 5 grupper på tvers av klubber, basert på nivå. I Vikinghallen hadde vi forberedt fellesaktiviteter. Fem forskjellige stasjonsøvelser, som alle fem grupper skulle igjennom. Samtidig som Super-lagene hadde felles aktiviteter spilte EL-innebandylagene turnering . 30 el-innebandyspillere fra fem lag, spilte 11 kamper totalt. Fellesaktiviteter for Super-lagene og EL-innebandyturnering var en perfekt oppladning til kveldens bankett og fest. Søndag 1. mai spilte super-lagene turnering i egen klasse på Stavanger Open. 17 påmeldte lag . Totalt 26 kamper ble spilt.
Resultater og resultatvurdering
Målsetningen var å samle 100 deltakere og 50 frivillige. Antall Super-innebandyspillere var 98, fordelt på 17 lag, og antall EL-innebandyspillere var 30 fordelt på fem lag. Det vil si totalt 128 deltakere. Det var totalt 60 assistenter, trenere og instruktører også. Til banketten var 165 personer samlet. Fellestreninger er utrolig inspirerende for både spillere og trenere. Her får trenerne mulighet til å lære av hverandre og av Norges Bandyforbunds utviklingskonsulenter. Både det faglige innholdet og den sosiale opplevelsen er god å ta med seg når lagene reiser hjem etter en lang helg. Det var fantastisk å se hvordan spillerne fra Karmøy IBK og Special Olympics-laget organiserte sin egne øvelser på fellesaktivitetene. De vokser i sin rolle når de involveres i planleggingen, stilles krav til og får nye utfordringer. De har en egen evne til å inspirere deltakerne. Det er de beste ambassadørene og trenerne vi kan ha. TV BRA gjestet oss under helgen og laget en kjempefin reportasje.
Oppsummering og videre planer
Vi vil fortsette å jobbe målrettet for EL- og Super-innebandy og søke midler til lignende tiltak. Vi har stor tro på at vi får tilsagn også i fremtiden, og at vi kan fortsette med tilrettelegging, rekruttering, økt synlighet og de gode rammene. Allerede til høsten arrangerer vi en Paracamp i Oslo. I Trondheim har vi etablert tre nye Super-innebandylag, som også står på tur for å arrangere en Paracamp i innebandy.