Parakarate for barn med Downs syndrom

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

Vårt prosjekt startet for 2 år siden. Ved økonomisk hjelp av Stiftelsen DAM. Vi så det store behovet for å starte trening for barn/ungdom med Downs syndrom. Tanken var å skape en konkurransegruppe. Gi mulighet til å konkurrere i karate både nasjonalt og internasjonalt. Noe som aldri før var blitt gjort i Norge, selv om PARA karate ute i verden er veldig utbredt som konkurransegren. Vi ser et stort behov for at prosjektet blir ført videre. I de 2 år prosjektet har vært aktivt, med 1 prosjektleder, 1 nestprosjektleder, 5 hjelpeinstruktører, 5 barn/ungdommer med Downs syndrom og en ungdom med cerebral parese, har vi oppnådd mer enn vi hadde forventet. Vi har vært på 2 NM, 2022 og 2023, som presentasjonsidrett, noe som kan kalles historisk i Norge og 2 internasjonale stevner, Swedish karate Open og Heian cup i Karlstad Sverige. På disse stevner fikk våre utøvere bronse, sølv og 1 gull. Vi ønsker å videreføre prosjektet som har vært vellykket på alle områder. Man kan si at vårt prosjekt ennå er i startfasen. Det tar lang tid å jobbe med disse barna/ungdommer med utfordringer. I prosjekt-tiden har vi oppnådd flere delmål. Vi har forstått hvordan de fungerer, fysisk og ikke minst mentalt. Vårt mål er EM og VM.

Aktivitet/tiltak/metode

Vår hovedaktivitet er å lære utøvere KATA. I KATA lærer de konsentrasjon, bevegelse, stabilitet, koordinasjon, reaksjon. Kata er bevegelser som utføres i bestemte mønstre. Flere av våre utøvere kan idag 3 KATA (3 store mønstre med bevegelser), og de mestrer å gå dem helt alene. Målgruppen som vi har nevnt tidligere er barn/ungdommer med Downs sydrom, og vi inkluderte en ungdom med cerebral parese helt fra starten av. Vi evaluerer prosjektet hele tiden. Vi deler evalueringen i 2 deler. 1. Evaluering av prosjektet som en helhet (oppnåd delmå). 2. Evaluering av hver utøver som et selvstendig individ. Utøvere har ulik grad av Downs syndrom og evalueres derfor individuelt. Vi kan ved hjelp av dette se hvilken vanskelighetsgrad i Kata som passer til hver utøver. En utøver har trent samme Kata 1 år, den er tilpasset hans utfordring. I treningen bruker vi forskjellig utstyr. Noen ganger utstyr som alle andre i SKK bruker. Det er bruken av utstyret som er forskjellig, tilpasset deres behov. Vi bruker også utstyr som kun er tilegnet dem. En prosjektleder og en nestprosjektleder passer på at treningen blir gjennomført på en forsvarlig og trygg måte. Vi har møtt, og vi kommer til å møte flere utfordringer i framtida. En utfordring er språket. De fleste av disse utøverne har ikke språk. De kommuniserer med tegnspråk. KATA passer derfor fint for dem pga gjentakelse av bevegelser som ikke trenger mye språk. For å kunne yte bedre hjelp har vi begynt å lære tegnspråk. En utfordring er også at noen av dem ikke er vane med så mye fysisk aktivitet. De har blitt dyktige etter snart 2 år, de er blitt glade i vår idrett og som alle andre ungdommer liker de å vinne og å lykkes. Noe de til fulle har vist når de har gått på pallen.

Antall deltakere

6

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

De største positive virkninger som forventes for barn med Downs syndrom – Øker glede. – Får et bedre sosialt liv – Får følelse av tilhørighet. – Hjelper dem til å øke selvfølelse – Ivaretar helse. Mange barn med Downs syndrom lider av overvekt. – Deltakere får en bedre forståelse av bevegelse, balanse, reaksjon. – De får drive med noe som de fleste barn har ønsket å drive med. Barna blir inkludert i samfunnet på lik linje med funksjonfriske barn. – Gleden av å høre til noe som betyr mye for dem er den gleden de viser når de kommer på en trening, under en trening, når de er sammen med andre barn. – Gleden av å være med på stevner hvor de reiser sammen med resten av klubben. – De opplever å bli verdsatt av de andre funksjonfriske utøvere og trenere. – Få den gode følelse av høre til i en gruppering. – Å bli heiet fram på konkurranser og ikke minst feiret av alle i klubben hvor de hører til. – Slike tilbud for barn og ungdommer med utfordringer gir et varmere og mer empatisk samfunn. Lokalt blir forståelsen større for at det finnes behov for utøvere med handikap. Langsiktig vil prosjektet ha stor betydning både lokalt, regionalt, nasjonalt og i fremtiden ønskelig internasjonalt. Virkningen blir at andre organisasjoner følger i våre fotspor. Den største positive virkning er at Norge har blitt kjent med at det finnes konkurranser for PARA karate og for barn med Downs syndrom. Flere store idrettsorganisasjoner har invitert vår prosjektleder til å holde foredrag om vårt prosjekt. Det er idag kjent både i- og utenfor Norge. Som det ble nevnt i forrige søknad, mente og mener i dag Kampsportforbundet at vårt opplegg for barn med Downs syndrom er så positivt at vår prosjektleder Juan Guillermo Lopez Salas ble belønnet med HEDERSTEGN som er Kampsportforbundets høyeste utmerkelse.

Plan for gjennomføring

I fortsettelsen av prosjektet kommer vi til å ha samme delmål, barn/ungdommer med Downs syndrom skal ha mulighet til å være med på konkurranser nasjonalt og internasjonalt. Men vårt hovedmål kommer fortsatt til å være at de neste 2 år brukes til å få 1 eller 2 med på konkurranse i Europa. Gjennomføring av prosjektet kommer fortsatt til å være prosjektlederen Juan Guillermo Lopez Salas sitt ansvar. Han kommer til å fortsette med å ha ansvaret for at nestprosjektansvarlig og instruktørene utfører treningen på trygg måte. Utøvere man skal jobbe med, har vært i prosjektet hele tiden – nå blir det videreutvikling. Idag behøver vi ikke å anstrenge oss for å få kandidater til prosjektet. Vi har 6 utøvere og noen på venteliste. Prosjektet er godt kjent idag, og vi blir hele tiden kontaktet av foreldre. Vi kommer til å fortsette å konkurrere i Sverige og utvide til et stevne i Danmark. Alle planer og rapporteringer blir prosjektleders og nestprosjektleders ansvar. Det planlegges 4 konkurranser i det nye året hvor det inkluderes et NM. I januar 2024 har Sarpsborg kommune og Sarpsborg Idrettsråd invitert vår PARA-gruppa til å presentere prosjektet på Sarpsborg gallaen. Det vil etterhvert bli invitert til aktiviteter hvor alle disse utøvere blir inkludert sammen med alle andre medlemmer av Sarpsborg karateklubb, f.eks. 4 kosekvelder med pizza og film, halloween, juleleir og de vil kunne få gradere sammen med de andre utøverne i SKK. På hver trening måles både sosial og idrettsmessig utvikling, individuell og i gruppe. Man evaluerer de forskjellige Kata som de trener, og man evaluerer instruktører. Alle instruktører har bestemte oppgaver. De har som regel en utøver de skal følge et bestemt antall uker.

Prosjektleder

juan guillermo lopez

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
Parakarate for barn med Downs syndrom
Organisasjon
Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité
Beløp Bevilget
2024: kr 200 000, 2025: kr 200 000
Startdato
01.03.2024
Sluttdato
31.12.2025
Status
Under gjennomføring