Pararoing
Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet
NR ønsker flere funksjonshemmede i regelmessig aktivitet og trening.Helseaspektet ved å drive med idrett, men også sosialiseringsarena for barn og ungdom er viktig. NR ønsker å synliggjøre og etablere gode møteplasser/treningssteder for pararoing. Pararoing senker terskelen til barn og unge med en funksjonsnedsettelse til deltakelse i idretten, og spesielt egnet for personer med syn, hørselshemming eller funksjonsnedsettelse som ellers har få muligheter til å drive med kondisjonsidrett. Vi ønsker derfor å etablere et prosjekt der hovedmålsetningen er å øke antall pararoere inn i idretten.
Målsetting for prosjektet
NR ønsker flere funksjonshemmede i regelmessig aktivitet og trening. Både helseaspektet ved å drive med idrett, men også sosialiseringsarenaen for barn og ungdom er viktig. NR må derfor gjøre tiltak for å synliggjøre og etablere gode møteplasser/treningssteder for målgruppen.
Målgruppe
Personer med funksjonsnedsettelse, herunder inkludert syn og hørselshemmede Klubber, samarbeidspartnere, ledere og foreldre
Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå
40
Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet
Prosjektet skal gjennomføres ved – Først og fremst skal utøverne integreres i egen klubb og klubbaktiviteter og det sosiale nettverket i klubben. Videre ønsker vi å arrangere årlige nasjonale samlinger for utøverne og trenere for kompetanseoverføring mellom utøvere og trenere samt for å senke terskelen for å delta på regatta. Organisering Norges Roforbund sentralt: – Sentral administrering og koordinering av utlån av materiell – Promotere prosjektet til klubber og utøvere – Koordinere oppstarts og kartleggingsmøter i klubb sammen med kommune, fagkonsulenter og andre frivillighetsorganisasjoner – Organisering av fellessamlinger – Oppfølging av klubb, idrettsfaglig Klubb og krets – Rekruttere utøvere i samarbeid med NR, kommuner og instanser – Kartlegge og inkludere ressurspersoner – Gjennomføre organisert aktivitet, en gang i uken – Arbeide for å integrere utøvere i eksisterende gruppe – Legge til rette for deltagelse i regatta – Rapportere aktivitet til Norges Roforbund
Fremdriftsplan for prosjektet
Se vedlagte fremdriftsplan i prosjektbeskrivelse. 2019: – Utarbeidelse av trenerkurs for funksjonshemmede utøvere – Gjennomføring av trenerkurs – Gjennomføre 3 stk parasamlinger. – Organisere felles samling for utøvere og trenere 2020: – Gjennomføre 3 stk parasamlinger – Organisere felles samling for utøvere /trenere – Organisere trenerkurs – Deltagelse på regatta for utøvere 2021: – Deltagelse på regatta – Fellessamling for roere og trenere
Sluttrapport
Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet
NR skal rekruttere 20 pararoere, etablere tilbud om pararoing og samarbeid med Catosenteret, Sunnaas sykehus og andre institusjoner/organisajoner.
Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)
Vi har rekruttert utøvere til aktiviteten og fått på plass tre trenere som har som hovedoppgave å ta seg av funksjonshemmede. I tillegg er det plassert ut båter og romaskiner med parasete hos klubber, treningssentre og parasentre. I tillegg er opplæring om pararoing lagt inn i alle trenerkurs.
Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet
50
Prosjektgjennomføring/Metode
Deltagelse på samlinger i klubber, kretser og institusjoner. Roaktiviteten har vært ledet av prosjektleder.
Resultater og resultatvurdering
Mottaksapparatet i klubber har vært utfordrende men med noe økonomisk støtte til klubber har gjort det lettere å engasjere trenere. Pandemien har gjort det utfordrende å fortsette god rekruttering.
Oppsummering og videre planer
Prosjektet har vist mange hva roing er og kontaktinformasjon er gitt til interresserte. NR har ikke midler til å fortsette med pararekruttering som forbund og dette overlates til klubbene.