Pårørende- en ressurs for livet

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Pårørende har en nøkkelrolle i omsorgen for sine nærmeste og har unike behov forskjellig fra pasientenes behov. Opplæring av pasienter og pårørende er definert som en av spesialisthelsetjenestens fire hovedoppgaver (3-5), men kurstilbud tilrettelagt for pårørende til kronisk hjertesyke mangler. Årlig utredes og behandles ca. 5600 hjertepasienter fra hele landet på LHL- klinikkene Feiring og svært mange pårørende er med under oppholdet på klinikken. Det er på høy tid å utvikle et nytt tilpasset kurstilbud for pårørende til kronisk hjertesyke. Kurset vil også vil produseres i nettbasert versjon.

Målsetting for prosjektet

Utvikle, prøve ut og evaluere et kurstilbud til pårørende av kronisk hjertesyke. Kurset skal bidra til at pårørende får støtte til å mestre omstillinger og utfordringer, bli bevisst egne behov og sin egen rolle og lære av hverandres erfaringer. Kurset vil også lages i en nettbasert versjon.

Målgruppe

Voksne pårørende til pasienter med kronisk hjertesykdom.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

500

Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet

Vi vil starte med å innhente og systematisere kunnskap om pårørende til hjertesyke som vi vil legge til grunn for å utvikle kurset. Kurset vil utvikles av helsepersonell i tett samarbeid med pårørende og bli fortløpende evaluert i utviklingsprosessen. Kurset vil ha en interaktiv undervisningsform som veksler mellom teoretiske og praktiske tilnærminger. Formidlingen kombinerer ulike helsepedagogiske metoder og virkemidler med fokus på best mulig lærings- og mestringseffekt, inspirert av motiverende samtale/ intervjuteknikk støttet av filmsekvenser som skal få skape gjenkjenning i hverdagssituasjoner. Det er inngått intensjonsavtale med et filmproduksjonsselskap om å lage ulike filmsekvenser som illustrerer ulike pårørenderoller og pasient/pårørende- situasjoner som utgangspunkt for samtaler og refleksjon. Andre kurstema vil være: “Hva er hjertesykdom?”, “Hva vil det si å være hjertesyk?” “Pasient og pårørenderollen- konsekvenser for relasjoner og samliv”, “Behandlingsmuligheter, hjertevennlig livsstil og livstilendring”. Kurset fokuser på erfaringsutveksling mellom pårørende. Vi vil også lage en egen nettbasert versjon av kurset tilgjengelig som vil tilbys kommunehelsetjenesten, LHL sine lokallag og andre helseaktører.

Fremdriftsplan for prosjektet

Våren 2017: Starte utviklingsarbeidet med planlegging av kursinnhold og filmsekvenser. Høsten 2017: Produsere filmsekvenser og sette sammen kursets deler. Pilotteste, gjennomføre og evaluere pårørendekurset og utføre eventuelle endringer før ferdig versjon av kurset er klart. Vår 2018: Publisere resultater fra prosjektet og nettbasert versjon

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Pårørende har en nøkkelrolle i omsorgen for sine nærmeste og har unike behov forskjellig fra pasientens. Opplæring av pasienter og pårørende er definert som en av spesialisttjenestens hovedoppgaver, men kurstilbud tilrettelagt for pårørende til kronisk hjertesyke mangler. Et kurs har derfor vært etterspurt både av pårørende og helsepersonell v/LHLs hjerteklinikk og av brukerorganisasjonen LHL. Kartlegging av pårørendes behov og erfaringer viser at det er behov for egne møter for informasjon og samtale tilpasset pårørendes behov. Årlig utredes og behandles et stort antall hjertepasienter på LHL sin hjerteklinikk og svært mange pårørende er med under oppholdet. Vi ønsket derfor å utvikle, prøve ut og ferdigstille et nytt tilpasset kurstilbud for pårørende til kronisk hjertesyke. Kurset skal bidra til at pårørende til kronisk hjertesyke får hjelp og støtte til å mestre omstillinger og utfordringer i hverdagen slik at de blir bevisst egne behov og bedre kan mestre sin rolle som pårørende.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

I prosjektperioden ønsket vi å måle effekten av kurset gjennom pilottesting og systematisk og fortløpende evaluering av kursene. Kurset ble evaluert av deltagerne som pilottestet kurset i tillegg til deltagerne som deltok på det ordinære kurset. Muntlige tilbakemeldinger og tilbakemeldinger via evalueringsskjema viste at kursdeltagerne fant kurset nyttig og at de gjerne vil anbefale det til andre. Pårørende ga uttrykk for at de satte pris på muligheten til å lufte egne tanker uten den hjertesyke tilstede. Kurslederne opplevde at deltagerne var aktive og delte sine erfaringer og tanker med de andre under kurset. Filmsnuttene som ble produsert til kurset har fått gode tilbakemeldinger som viser at de berører og engasjerer. Filmene når flere enn de som deltar på kursene ved at de er tilgjengelig på YouTube samt på LHL sin nettside hvor kurset er presentert. I etterkant av prosjektet vil vi kunne måle effekten av kurset gjennom kursevalueringer.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

15

Prosjektgjennomføring/Metode

Vi startet med litteratursøk og besøkte pårørendedager på våre klinikker. Vi hadde samtaler med pårørende som delte sine erfaringer med oss. Etter kartlegging av behov ble det klart at informasjon og samtaler rundt følelser og kommunikasjon var tema som ikke ble møtt gjennom andre tilbud. Kursets hovedfokus ble derfor følelsesmessige behov og hvordan god kommunikasjon mellom familiemedlemmer kan skape forståelse og gjøre hverdagen lettere. Sammen med filmselskapet produserte vi 2 filmer til bruk i kurset for refleksjon og samtale rundt disse temaene. Vi var aktive i manus og klippeprosessen og bidro til at filmene ble skreddersydd til formålet. Vi utformet, pilottestet og ferdigstilte et 2 timers kurs som vi gjennomførte. Kurset har først en kort gjennomgang av sykdomslære i fht hjertesykdom og hjertevennlig livsstil og livsstilsendring. Deretter er det fokus på pårørenderollen og utfordringer i fht relasjoner og samliv. Det åpnes for diskusjon og samtale etter visning av hver film. Brukerrepr, andre pårørende, kardiologer, fysioterapeut, ernæringsfysiolog og psykolog har bidratt med innspill til kursinnholdet. Vi laget en nettside for kurset samt plakat, flyer og annet materiell

Resultater og resultatvurdering

Vi har utviklet et kurstilbud for voksne pårørende til kronisk hjertesyke. Til kurset er det produsert 2 filmsnutter som skal stimulere til samtale rundt rollen som pårørende og situasjoner som pårørende kan havne i og som kan få konsekvenser for relasjon og samliv. Til kurset er det også laget en ppt-presentasjon; et verktøy for kursledelsen for å lede kursdeltagerne gjennom temaene som kurset tar opp samt et skriv for utdeling etter kurset. Det er laget flyer, plakat og en nettside på lhl.no der interesserte kan finne inf om kurset og melde sin interesse for å delta. I prosjektperioden deltok 15 pårørende på kurset. Vi i prosjektgruppa er svært godt fornøyd med resultatet og gleder oss til å tilby kurset til pårørende til hjertepasienter ved LHL-sykehuset Gardermoen. Vi deler gjerne kursopplegget og våre erfaringer som kursarrangør med andre helseaktører som ønsker å starte opp kurs for pårørende til hjertesyke. Kurskonseptet vil også kunne benyttes ute i LHL sine lokallag.

Oppsummering og videre planer

Dette er et kurs som vi håper vil gi pårørende til hjertesyke hjelp og støtte til å mestre omstillinger og utfordringer i hverdagen. Kursene som ble gjennomført i prosjektperioden ble godt mottatt og de pårørende som deltok har gitt positive tilbakemeldinger på opplegget. Kurset for pårørende til pasienter med kronisk hjertesykdom vil være et fast tilbud ved LHL sykehuset Gardermoen i årene som kommer, og når det blir bedre kjent håper vi å kunne nå mange med tilbudet. Vi vil spre informasjon om kurset til andre helseaktører og sørge for god og bred omtale i LHL sine informasjonskanaler.

Prosjektleder

Mona Seljevoll Tjordal

Detaljer
Program
Helse høst (2016)
Prosjektnavn
Pårørende- en ressurs for livet
Organisasjon
LHL
Org.ledd
LHL-klinikkene Feiring
Beløp Bevilget
2017: kr 542 000
Startdato
01.01.2017
Sluttdato
30.04.2018
Status
Avsluttet