Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet
A-larm har i løpet av koronapandemien kjørt digitale pårørendetreff, og har opplevd at vi når en gruppe pårørende vi ellers ikke har nådd. Basert på de erfaringene vi har gjort oss, og etter ønske fra pårørende ønsker vi å få på plass en tre-trinn digital modell som kombinerer digitale møter og opplæring som bidra til å gi pårørende bedre livskvalitet og økt forståelse om egen situasjon og hva de selv kan gjøre og ikke gjøre i rollen som pårørende. Formål med aktiviteten: Tilby og utvikle en digital opplærings- og mestringsarena for pårørende av mennesker med rusutfordringer
Målsetting for prosjektet
1. Utvikle en digital pårørende tjeneste . 2. Utvikle et faglig opplæringsprogram for pårørende bestående av moduler 3. Utvikle et tilbud som når ut til pårørende vi ellers ikke vil nå gjennom ordinære fysiske tilbud og få de videre i fysiske gruppe
Målgruppe
Pårørende av mennesker med rusutfordringer og eller psykiske utfordringer. Både pårørende som mottar helsehjelp og pårørende som ikke mottar tjenester.
Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå
2500
Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet
Oppstart 01.06.22. De åpne digitale pårørendetreffene starter umiddelbart som ledes av prosjektleder. I den første tiden utvikles modul 1 i opplærings,- og mestringsmodellen for pårørende. Deretter utvikles modul 2. Underveis rekrutteres brukere og gruppeledere til pårørende på nett. Gruppeledere vil lede grupper og følge opp pårørede.
Fremdriftsplan for prosjektet
Oppstart 01.06.22 Se prosjektbeskrivelse
Sluttrapport
Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet
Bakgrunn: Da pandemien kom med nedstenging, måtte vi tenke helt nytt om det å organisere våre lavterskeltilbud. Vi opplevde at pårørende på rusfeltet omfavnet de digitale tilbudene. Mange beskrev det som første gang de hadde fått et pårørendetilbud, fordi det ikke fantes tilbud der de bodde. Vi opplevde det digitale tilbudet som et udekket behov hos pårørende, og hadde som målsetting å bygge opp en nasjonal digital pårørendetjeneste på rusfeltet. Tanken var at pårørende skulle få et tilbud der de var når de trengte det. Målgruppen: er alle som opplever at andres rusbruk går ut over deres livskvalitet. Vi legger vekt på den subjektive opplevelsen av å være pårørende. Mange beskrev det som første gang de hadde fått et pårørendetilbud, fordi det ikke fantes tilbud der de bodde.
Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)
Vårt hovedmål var å skape en digital nasjonal pårørendetjeneste for pårørende på rusfeltet der brukermedvirkning og tanken om at likepersonsarbeid nytter står sentralt. Samtidig ønsket vi å gjøre oss bedre kjent med andre organisasjoner og med tjenester som arbeider med vår målgruppe. Vi ønsket å synliggjøre de tilbudene som organisasjonen allerede har, samtidig som vi gjennom prosjektet ville utvikle digitale modeller som kunne brukes i vår organisasjon videre, men også utvikle kunnskap som vi kunne formidle til andre. Vi har laget et kurs som kan benyttes videre. Det samme gjelder modellen for mestringsmøtene. Vi har laget en eksempelsamling med innhold for mestringsmøter som kan brukes som de er av gruppelederne våre, eller de kan lett tilpasses og endres for å brukes i spissede grupper. Dette kan også lett tilpasses et fysisk format. Vi fikk bekreftet at det digitale formatet egner seg godt for pårørende på rusfeltet, og vi har nådd målene våre om nye kontakter på rusfeltet.
Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet
2500
Prosjektgjennomføring/Metode
Metodene vi har brukt bunner i en tro på at mennesker selv har mulighet til å endre egne liv og at de selv har den kunnskapen som må til for å få til endring og at det de ofte trenger er hjelp til å orientere seg i dette. Vår tilnærming er LØFT-fokusert og bygger på tanker fra sosialpedagogikken, er recoveryorientert og har med seg metoder fra helsepedagogikk og motiverende intervju. Dette beskrives nærmere i selve sluttrapporten. Metodene vi har valgt krever aktiv deltakelse og høy grad av brukermedvirkning fra deltakergruppa.
Resultater og resultatvurdering
Vårt hovedmål var å skape en digital nasjonal pårørendetjeneste for pårørende på rusfeltet der brukermedvirkning og tanken om at likepersonsarbeid nytter står sentralt. Samtidig ønsket vi å gjøre oss bedre kjent med andre organisasjoner og med tjenester som arbeider med vår målgruppe. Vi ønsket å synliggjøre de tilbudene som organisasjonen allerede har, samtidig som vi gjennom prosjektet ville utvikle digitale modeller som kunne brukes i vår organisasjon videre, men også utvikle kunnskap som vi kunne formidle til andre. Vi fikk bekreftet at det digitale formatet egner seg godt for pårørende på rusfeltet, og vi tror at det er overførbart til andre grupper. Særlig tror vi det gjelder andre grupper pårørende på felt der vi vet at der er på mye skam og skyld, blant annet knyttet til ulike former for psykiatri og spiseforstyrrelser. Vi mener at digitale tilbud er med på å skape likeverdige tilbud til personer som trenger hjelp til å mestre de utfordringene det å være en pårørende gir.
Oppsummering og videre planer
Vi har laget en modell for digitalt pårørendearbeid som synes å fungere og vi har nådd en målgruppe som ellers ikke har noe tilbud som passer for dem, og oppnådd de resultatene vi ønsket. Vi har satt vår organisasjon på kartet som en viktig aktør når det gjelder kunnskap om og tilbud til pårørende på rusfeltet. Vi har fått mye kunnskap om hvordan andre arbeider med samme problematikk, og fått nye mulige samarbeidspartnere til senere oppgaver/prosjekter. Vi har også styrket pårørendearbeidet i egen organisasjon. Det tar vi med oss videre. Vi kommer til å utvikle det digitale arbeidet videre.