Petra løpesykkel

Sluttrapport

Sluttrapportsammendrag

Petra Løpesykkkel er utviklet av en dansk rullestolbruker

Petra Løpesykkkel er utviklet av en dansk rullestolbruker. Hun fikk ideen under Paralympics (”OL” for funksjonshemmede) i Barcelona i 1992. Petra Løpesykkel er en trehjulssykkel, uten pedaler. Den har et styre, et sete og en magestøtte som utøveren ”ligger” på. Framdrift skjer med beina, en ”løper”/sparker fra for å få fart. Målgruppen er funksjonshemmede som for eksempel er for svake i armene til å få framdrift med rullestol, spastikere og personer med for dårlig balanse til å løpe. Petra løpesykkel er oppkalt etter maskotten under Paralympics i Barcelona.

 

Målet med prosjektet er at barn og unge med relativt stor funksjonshemning skal få mulighet til å prøve et hjelpemiddel som gjør dem i stand til å trene utholdenhet og styrke. Dette gir bedre helse! Videre gjør Petra Løpesykkel det mulig for utøveren å fungere blant funksjonsfriske i ulike aktiviteter i kroppsøvingstimene på skolen, blant venner ute på gata og på tur med familien.

 

Rogaland Idrettskrets har ved hjelp av midler fra Helse og Rehabilitering kjøpt inn en Petra Løpesykkel, som det er mulig å låne for å prøve ut over en periode for å se om dette er en aktivitet som passer for nettopp deg.

 

I løpet av prosjektperioden har det vist seg å være vanskelig å få i stand samlinger hvor målgruppen kan møte opp for å prøve og få tilpasset Petra Løpesykkel. Konklusjonen på dette er at vi må oppsøke klubber på deres treninger, avlastningsboliger, interesse-organisasjoner og andre aktuelle steder hvor aktuelle brukere av Petra Løpesykkel finnes. De vil da få mulighet til å se hva dette er, og prøve den i trygge omgivelser.

 

Norges Funksjonshemmedes Idrettsforbund har opprettet et Petra-utvalg, som jobber videre med utviklingen av aktiviteter med Petra Løpesykkel. Dette er et – av flere – satsningsområder for å få i stand nye aktiviteter for grupper funksjonshemmede som kanskje ikke har så mange tilbud å velge i.

Prosjektleder/forsker

Siv Karine Tunge

Detaljer
Program
Forebygging (2000)
Prosjektnavn
Petra løpesykkel
Organisasjon
Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité
Beløp Bevilget
2001: kr 30 000
Startdato
01.01.2001
Sluttdato
31.12.2002
Status
Avsluttet